Ezekkel a hétfő reggeli mikro kihívásokkal még produktívabb lesz a hét

Szeretnél egy rendkívül eredményes hetet? Szeretnéd elérni a kitűzött célok többségét? Akkor kezdd a hétfőt a három mikro kihívás valamelyikével. Vagy ha akarod, csináld meg mindegyiket; legfeljebb 10 percet vesznek igénybe.

Mire eljön a péntek délután, gyakran kapod magad azon, hogy mindabból, amit a hét elején elterveztél, nem valósul meg szinte semmi? Ez könnyen megtörténik olyankor, amikor hétközben sürgős ügyekkel találjuk magunkat szemben, amikről hétfőn még elképzelésünk sem volt. Azonban a legtöbbször azért nem valósulnak meg a célok, mert elkalandozik a figyelmünk, és szem elől veszítjük a prioritást. Van, amikor olyan dolgokba bonyolódunk, amik valójában nem is voltak fontosak. Bár mindig lesznek váratlan helyzetek, amikkel foglalkozni kell, néhány egyszerű gyakorlattal mégis felkészültebben vághatunk bele az előttünk álló hétbe. Ezek a mikro kihívások segítenek abban, hogy a helyes úton maradjunk. Mindössze egy darab papírra (vagy naplóra), egy tollra és tíz percre van szükség.

1. Írd le, mit értél el a múlt héten

Miért? Mert ha emlékeztetjük magunkat arra, amit már elértünk, attól boldogabbnak és sikeresebbnek érezzük magunkat. A kutatások pedig már bebizonyították, hogy a boldog emberek produktívabbak. Mielőtt belevágunk az előttünk álló hét megtervezésébe, szánjunk néhány percet a visszatekintésre. Vegyünk számba mindent, amit az elmúlt héten elvégeztünk. Fontos, hogy csak a pozitív eredményekre koncentráljunk! Ahelyett, hogy ezt írnánk: öt pályázatot akartam megírni, de csak hármat sikerült. Inkább írjuk ezt: elküldtem három pályázatot, és az egyikre pozitív visszajelzés érkezett. Illetve, ha a múlt héten már írtunk egy listát a prioritásokról, akkor húzzuk ki azokat, amikben előrelépést értünk el. Kihúzni a teendők listájáról bármit, az élet egyik legnagyobb öröme.

2. Írd le, mik a prioritások ezen a héten

Miért? Mert a szakértők is egyetértenek abban, hogy jobban emlékszünk azokra a dolgokra, amiket leírunk. Különösen akkor, ha kézzel írjuk le. Emellett a teendők papírra vetése ad egyfajta perspektívát az előttünk álló napoknak. Ez a lista ne tartalmazzon olyan pontokat, amik már jól beépültek a mindennapi rutinban. Olyan feladatokat írjunk fel, amiket szeretnénk elkezdeni vagy befejezni. Ez a lista tökéletes emlékeztetőnek is, ha a feledékenység gyakran utolér. Ha készen vagyunk vele, tegyük fel a nagy kérdést: mindent el tudok végezni a héten, amit leírtam? Ha a válasz nem, akkor hagyjunk néhány olyan dolgot, amik kevésbé fontosak. Ez egy tökéletes pillanat arra, hogy használjuk a ’nem most’ erejét. És fogadjuk el, hogy ez rendben van így.

3. Összpontosíts

Miért? Mert ha a hetet nyugalommal és odafigyeléssel indítjuk, könnyebben kezelhetjük a hétfői kihívásokat.
Néhány pillanatra csukjuk be a szemünket és koncentráljunk a légzésünkre. A kilégzés legyen hosszabb, mint a belégzés. Ez automatikusan lelassítja a szívverést, így nyugodtabbnak és kipihentebbnek fogjuk érezni magunkat. Aki szeret meditálni, annak itt az alkalom, hogy egy ötperces gyakorlatot beiktasson. És amint kinyitjuk a szemünket, készen állunk arra, amit a hét tartogat számunkra.

Forrás: inc.com
Nyitókép: Daria Shevtsova/Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: