Ezekre a rekordokra még a Guinness is nemet mond

Őrült rekordokból nincs hiány a Guinness könyvében, azonban mindenre ők sem bólintanak rá. Azokat a csúcsteljesítményeket, melyeket túl veszélyesnek találták, már rég kiiktatták a versenyből.

A világ legnagyobb rekordgyűjteményének 1955-ös kiadása óta számtalan lenyűgöző, meghökkentő vagy éppen teljesen eszetlen bravúr került be a Guiness évente frissített köteteibe. Viszont a kiadás csaknem hetven éves múltra visszatekintő történelmében akadnak olyan kategóriák is, melyeket ma már semmiképp nem ismernek el. Ennek okai egyszerűek: nem akarják, hogy bárki valós veszélybe sodorja az életét vagy az egészségét a csúcsteljesítménnyel járó tizenöt perces hírnév miatt. Mutatjuk, mik azok, amikkel egyáltalán nem érdemes még csak kísérletezni sem a hírességek csarnokába való bejutás érdekében.

Falánkság

A falánkság – vagy másnéven torkosság – nemcsak a hét főbűn egyike, de még a Guinness is veszélyesnek minősítette a mértéktelenségre törekvő rekordereket. Viszont nem volt ez mindig így, hiszen az 1990-es évekig olyan embereket is elismertek, mint például Edward Abraham “Bozo” Miller, aki nemcsak, hogy 1931 óta veretlen volt a különbőző evőversenyeken, hanem napi 25.000 kalóriát tartalmazó étrendjének köszönhetően még egy világcsúcsot is felállított. A falánkság ezt követően azonban a keresztények után a Guinness tiltólistájára is felkerült. Más a helyzet viszont az időre történő étkezésekkel, hiszen az olyan jellegű rekordokat, melyek a gyors étkezéssel kapcsolatosak, máig hitelesítenek. Így egy Leah Shutkever nevű brit nő például tíz lekváros fánk három perc alatt történő elfogyasztásával, illetve a leggyorsabban megevett uborkával is állított már fel világcsúcsot. És hogy mi erre a Guinness Sörfőzde egykori tulajdonosa által alapított szervezet magyarázata? Nos, szerintük a viszonylag kis mennyiségű ételek villámsebességgel való megevése kevésbé tűnik veszélyesnek, mint a mértéktelenség.

 

Böjt és éhségsztrájk

Ahogy a falánkság, úgy az ételmegvonás sem fér meg a Guinness értékrendjében. Semmilyen olyan rekordot nem hajlandóak ugyanis hitelesíteni, melynek a böjt vagy az éhségsztrájk a tárgya. Ennek oka egyszerű és ésszerű, hiszen mindannyian tudjuk, milyen veszélyei lehetnek annak, ha szervezetünk nem kapja meg a szükséges tápanyagokat. Abban pedig, hogy valaki éheztesse magát, semmiképp nem akarnak cinkostársak lenni, így az ilyen jellegű próbálkozásoktól már réges-rég teljesen elzárkóztak. Ilyen kísérlettel egyedül Angus Barbieri szerepel gyűjteményükben. A skót férfi 362 napon keresztül szilárd táplálék nélkül, teán, kávén, vízen, szódavízen és vitaminokon élve állította fel örökös rekordját.

Leghosszabb csók

A leghosszabb csók kategóriája ugyan sokáig létezett, viszont 2013-ban végleg törölte azt a Guinness. A csúcsdöntésre törekvőknek egyébként is nagyon szigorú szabályoknak kellett megfelelniük, így például a résztvevők ajkainak egyértelműen, folyamatosan össze kellett érnie és csak az a rekord volt érvényes, melybe a kísérletezők nem iktattak be szüneteket. Inniuk ugyan egy szívószál segítségével lehetett, viszont az evés és az alvás teljesen kizárt volt. Az olyan egészségre kiható veszélyek miatt, mint a kóros alváshiány, viszont búcsút intettek a kategóriának. Ehelyett a csókmaratont vezették be, amiben már lehetővé tették a pihenőt, de még a leghosszabb víz alatti csók csúcsa is megdönthető. A leghosszabb csók végső rekorderei egyébként Ekkachai és Laksana Tiranarat, akik 50 órán és 35 percen keresztül csókolóztak egymással a világrekord kedvéért.

Élve eltemetés

Sokaknak morbidnak tűnhet, de számtalan ember próbálkozott azzal, hogy élve eltemetve állítson fel rekordot. Ez viszont eddig csak egy delikvensnek sikerült és van egy rossz hírünk azoknak, akik trónfosztásra készülnek, hiszen a Guinness már erre se fordít figyelmet. Egyedül az olasz Faroppo Lorenzo törtekvését ismerik el. Őt 1898. december 17-én, egy Michel de Karnice-Karnicki nevű gróf által tervezett, biztonsági koporsóban helyeztek ideiglenes nyugalomra. A férfi a kísérlet érdekében kilenc napot töltött a föld alatt, de az is lehet, hogy csak ezzel akarta megúszni a karácsonyi őrületet, hiszen december 26-án emelték ki sírjából. A csúcsot 1968-ban az angol Mick Meaney próbálta megdönteni, de hatvanegy naposra nyúlt téli álma teljesen feleslegesnek bizonyult. Mikor ugyanis a férfi végre újra a napfényre merészkedett, szomorúan kellett, hogy konstatálja: a Guinness-t nem érdekli eszementnek tűnő kísérlete. Azonban volt olyan is, aki komoly árat fizetett ugyanezért. A Sri Lanka-i Janaka Basnayake-nak a leeresztését követően pár órával az életébe került az ötlet.

Táncmaraton

A csókolózáshoz hasonlóan a tánc is nagyon ártalmatlan tevékenységnek tűnik, viszont ha Guinnes-rekordról van szó, máris más a dolog megítélése. Az 1920-as és ’30-as években virágkorukat élték azok a táncmaratonok, melyeken órákon, napokon, sőt egyes esetekben akár hónapokon keresztül ropták a parketten. Az őrület csak akkor csillapodott, mikor a furcsa hobby 1923-ban, Homer Morehouse személyében halálos áldozatot követelt. Ekkor ugyanis Boston, Los Angeles és számos más nagyváros is betiltotta az ilyen jellegű eseményeket. A Guinness ugyan máig fenntartja a kategóriát, viszont az abban született rekordokat csak akkor ismeri el, ha a kísérlet résztvevői mind elmúltak tizenhat évesek, illetve óránként pihentek legalább öt percet.

Buta állattrükkök

Mindenki háziállata tud aranyos trükköket, sőt néha saját határaikat és a gravitáció törvényeit is teljesen figyelmen kívül hagyva produkálnak különböző mutatványokat. Ilyenkor persze minden felelősségteljes gazdiban megáll egy pillanatra az ütő, nehogy valamilyen baja essen kedvencünknek. Azonban vannak azok az őrültek, akik csupán egy-egy rekord kedvéért teszik ki stressznek és veszélyeknek kedvenc állatukat, de mindez csak sok hűhó a semmiért, hiszen a Guinness minden olyan kísérletet elítél, melyben a hülye gazdi miatt bármilyen baja eshet az ártatlan állatkának.

Nyitókép: Guinness
Forrás: Mental Floss

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: