Ezekre figyelj, hogy szuper kaland lehessen az utazás kisgyerekkel

Ha már unod, hogy másról sem lehet hallani és olvasni, mint hogy milyen borzalom az utazás kisgyerekkel, akkor egy jó hír: ennek abszolút nem kell így lennie. A Világjáró család Timije is segít néhány tippel, tanáccsal, és persze, mi is.

Kisgyerekes barátnőimmel beszélgetve és Facebook-csoportokban olvasgatva is rendre előkerül az utazás kisgyerekkel téma, és hát a tapasztalatok nem rózsásak. Az anyukák többnyire csalódottan és még fáradtabban térnek haza egy-egy nyaralásról, és úgy érzik, az egész borzalmas ötlet volt. Hiszen pontosan ugyanazt csinálták, mint itthon, csak hozzá jött még a pakolás és az utazás stressze, a gyerek napirendjének megborulásával és érzelmi viharokkal megspékelve. Tényleg jobb lenne hagyni az egészet, és maradni otthon nyugiban? Dehogy! Hiszen elég lehet néhány szokásunkon csiszolni, vagy épp megváltoztatni azt, hogyan gondolkodunk a családi kikapcsolódásról, hogy az utazás „borzalom” helyett kaland és élmény lehessen.

Felkészülni, vigyázz, kész… 

Talán te sem először hallod, hogy egy igazán jó nyaralás a felkészüléssel kezdődik. És ez nem ér véget azzal, hogy kinéztek egy szimpatikus nyaralóhelyet, megveszitek a repjegyeket, vagy befizettek rá az utazási irodában. Sőt, hátradőlés helyett itt érdemes belecsapni a felfedezésbe! Nézz utána a helynek, tudj meg róla érdekességeket és olyan infókat, amelyekre a családdal biztosan szükségetek lesz. Mit lehet tudni az országról, a városról, a szállodáról? Melyik strandra érdemes lemenni? Hol a legfinomabbak az ételek és a fagyi, vagy épp, hogy vigyetek-e magatokkal babakocsit vagy majd ott béreltek. Ha utóbbi, akkor erre milyen lehetőségeitek lesznek? Ha most repültök először, és tudod, hogy melyik légitársasággal, akkor az ő weboldalukat is célszerű átböngészni: jó pár kérdésedre választ kaphatsz ott is.

A tájékozottság magabiztosabbá tesz, és csökkentheti az utazással járó stresszt és izgalmakat, hiszen az, hogy mindennek utánanéztél, hihetetlen erőt tud adni. A következő dolog, amire szánj egy kis extra időt, mert tényleg érdemes, az a lista írása, hogy mi mindenre lesz szükségetek. Kisbabával ez különösen fontos. De gyakorlatilag bármilyen korú gyerekkel elengedhetetlen, hogy tisztán lásd magad előtt, mire lesz szükségetek, esetleg mi nincs, mit kell még megvenni az utazásig.

…rajt!

Ami pedig a bepakolást illeti, a cumi, tápszer, naptej, gyógyszerek mellett legalább olyan fontos, hogy a kicsi kedvenc alvókáját eltegyétek. Ha ez otthon marad, készülj fel a végtelenbe nyúló, vigasztalhatatlan zokogásra. Ha már ovis a gyerkőc, ők mindent képesek játéknak felfogni, és már meg lehet velük beszélni a dolgokat. Így például megállapodhatsz vele, hogy készítsen elő három olyan játékot, amit mindenképp szeretne magával hozni: ő lesz a felelőse, hogy ezek ne maradjanak otthon, amikor „elrajtoltok”.

Az útra azon túl, hogy a víz, szendvics, egészséges nasi kombót bekészíted, feltétlen gondolj a szórakozásra is. Igen, akkor is, ha az utazás éppen az alvóidejére esik. Eláruljuk: jó esély van rá, hogy aznap nem fog aludni, szóval a gyerkőcöt ismerve legyen B-, C- és Zs-terved is, hogy mi köti majd le őt két percnél tovább. Hidd el, egy többórás úton hálás leszel érte magadnak!

A helyszín változik, a család és az igények nem!

Azzal, hogy eléritek az úti célt, például országot váltotok, még ugyanaz a család lesztek, ugyanolyan igényekkel – például a gyerekek részéről. Mindegy, hogy Debrecenben vagytok, Kuala Lumpurban vagy Helsinkiben, ott is ugyanúgy kell pelenkázni, játszani, esti mesét mondani, érzelmi viharokat átélni és kezelni. Sokan elfelejtik ezt, és azt gondolják, hogy egy utazásnak nem erről, hanem a pihenésről kell szólnia. Természetesen vannak családok, akik segítséget is igénybe tudnak venni, hogy Anya és Apa is tudjon pihenni, de a nagy átlag nem így működik – nekik, ahogy a Világjáró család Timije fogalmaz: „érdemes az utazás kapcsán az elvárásaikat, elképzeléseiket újrakeretezni. Mert ha azt gondoljuk, hogy kisbaba mellett is ugyanúgy egész nap a medence mellett heverészhetünk majd, olvasgatva és koktélokat szürcsölgetve, akkor bizony, már 1-2 nap után csalódottak leszünk. Mert a valóság bizony, nem ilyen. Nem pihentető. Aki konkrétan pihenni akar, azzal sincs semmi gond, de akkor érdemes magunkkal vinni az egyik nagymamát vagy a helyszínen bébiszittert keresni. 

Utazás kisgyerekkel: mit érdemes átgondolni, hogy családi élménnyé váljon?

Timi szerint fontos végiggondolni, hogy milyen utazásra, nyaralásra foglaltok. Egy sokcsillagos hotelben, all inclusive ellátással tényleg egész nap foglalkozni kell a gyerekkel, mert számára unalmas lesz a passzív pihenés. Persze, részt lehet venni mindenféle animátor- és egyéb szórakoztató programon, de ez sem minden gyereknél működik: nyelvi akadályok miatt, vagy mert inkább a szüleikkel akarnak lenni. A kicsik egyébként a legszínesebb programkavalkádot is elunják egy idő után, és mást akarnak csinálni.

Mit lehet tenni? Gondoljátok végig, hogyan lehetne másképpen pihenni, ami mindenkinek megfelel. „Ha úgy indultok útnak, hogy eleve egy aktívabb programot állítotok össze, és sokat vagytok mozgásban – felfedeztek, várost néztek, túráztok –, az egész egy hatalmas, szórakoztató élménnyé válik a legkisebbek számára is – magyarázta Timi, aki párjával, Zolival úgy döntött, kisfiukkal már egészen pici korában elkezdik megismertetni az utazás csodáját. A kis Poldi cikkünk születésének pillanatáig 58 országban járt.

„Nekünk minden napra annyi aktivitás jut, hogy nem kell azzal foglalkoznunk, mivel szórakoztassuk meg mivel kössük le a gyereket. Annyi történés van, ami lefoglalja. Emellett olyan programokat találunk ki, amikben családként tudunk részt venni, őt is be tudjuk vonni – mesélte. Persze, mint mondja, senkit nem akar arra biztatni, hogy már holnap induljon el hátizsákkal Irakba vagy a Machu Pichura, a hangsúlyt inkább a fokozatosságra teszi. Először irány a Bükk vagy a Bakony, vagy épp egy szlovákiai kirándulás. Aztán, amikor már látjátok, mi hogyan működik jól, jöhetnek a nagyobb tervek.

Illetve kiemeli, hogy érdemes minél hamarabb elkezdeni az utazást kisgyerekkel. Mert egyrészt ha halogatjuk, csak annál nehezebben indulunk el, másrészt pedig, ha már egyszer kiléptünk az ajtón a bőröndökkel vagy hátizsákokkal, utána csak egyre több tapasztalatot és magabiztosságot szerezhetünk az utazásban. Ez pedig megnyitja a lehetőséget a további utak és kalandok előtt.

Fotó: miniseries/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: