Ezen a gyalogos hídon piknikezni, sportolni és pihenni is lehet majd

És ez csak néhány példa arra, mivel tölthetik el az emberek az idejüket. Nem túlzunk, ha azt mondjuk, a Suzhou patak felett átívelő híd koncepciója kimeríti a funkcionalitás fogalmát.

A világon rengeteg lélegzetelállító és/vagy nagy múltú híd található, amelyekben szívesen gyönyörködik az ember. Szemügyre veszi a bonyolult struktúrát, a monumentális szobrokat vagy az apró részleteket, és talán még a közepén meg is áll egy kicsit, hogy gyönyörködjön a panorámában. A Shanghai belvárosában található, gyalogosok számára kialakított híd viszont ennél jóval több funkciót tölthet be a jövőben.

A Suzhou patak felett átívelő híd 1997-ben épült azzal a céllal, hogy összekapcsolja Jing’an és Zhabei kerületeket. A 2009-es világkiállítás előtt felújították, hogy ne csak a gyalogos forgalom számára könnyítse meg az átkelést, hanem kisebb járművekkel (kerékpárral és robogókkal) is közlekedhessenek rajta. A 100architects névre hallgató építészeti stúdió viszont egy igazán innovatív ötlettel állt elő, aminek köszönhetően a híd hamarosan új funkciókat kaphat.

A High Loop projekt részletesen kidolgozott koncepcióját már be is nyújtották a városvezetésnek, amelyben bemutatják, hogyan képzelik el az 1 kilométer hosszú átkelő új arcát. A céljuk, hogy a kínai főváros egyik legszebb területe megkapja a neki kijáró figyelmet és a járókelők egyedülálló élménnyel gazdagodhassanak. Ehhez először a szürke aszfalttól szabadulnának meg és élénk színekkel keltenék életre a sétányt. A különböző színeknek nem csak dekoratív szerepe lenne, ezzel jelölnék az útvonalakat, illetve így különítenék el a más-más funkciót betöltő részeket. Az élénkzöld egyenes sáv a kerékpáros és motoros forgalomnak, a kanyargós magenta vonal pedig a gyalogosoknak lenne fenntartva. Utóbbit azért így tervezték, hogy lelassítsa a sétálókat és arra emlékeztesse őket, lazítsanak, élvezzék a szabad levegőt és kilátást.

Kép: 100architects

Az alapszín, vagyis a ciánkék jelöli azokat a területeket, ahol meg lehet állni, nézelődni és másokkal beszélgetni. A sárga foltok társasági események rendezését tennék lehetővé – a piknikezéshez és a társalgáshoz kialakított tértől, egészen a mini amfiteátrumokig és a pihenő zónákig mindennek kerítettek helyet. Emellett zöldövezeteket is létrehoznának, illetve díszítő elemekkel és dekoratív térelválasztókkal színesítenék tovább a hidat. A tervezők néhány helyen szándékosan nagyobb területet hagytak szabadon, ugyanis terveik szerint akár pop-up vásárokat vagy előadásokat is rendezhetnek itt a jövőben. 

Kép: 100architects
Kép: 100architects
Kép: 100architects
Kép: 100architects

Nyitókép: 100architects

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: