Ezért (is) fontos, hogy a gyereked olyan suliba járjon, amit szeret

Miért fontos, hogy olyan iskolába járjon egy gyerek, ahol jól érzi magát?

Sok-sok évvel ezelőtt, egy ugyanilyen szép augusztusi napon Vekerdy Tamással interjúztam. Szóba került az iskolakezdés is, s bár akkor még nekem sem férjem, sem gyerekem nem volt, egy életre megjegyeztem, amit mondott. Többek között azt, hogy: „minden gyermek egészséges lelkülettel születik. Ahhoz, hogy felnőttként is ilyen maradjon, nem mindegy, hogy milyen általános iskolába jár”. Ajánlott egy jó iskolát is, de ez akkor nekem még nagyon távoli téma volt.

Iskolakezdés: az augusztusi mumus

Az igazság az, hogy én gyűlöltem az iskolát. Már augusztusban begubóztam, nem túlzás, sajnos egyik tanítóm, tanárom sem állt hozzám közel. És egyik tantárgyra sem merném azt állítani, hogy sikerült velem megszerettetniük. Magamtól menekültem az olvasásba, a legjobb megfogalmazás az, hogy szerencsésen túléltem ezeket az éveket. Amikor a fiam középső csoportos lett az óvodában, elérkezettnek láttam az időt, hogy feltérképezzem az iskolai helyzetet. Nem akartam ugyanis, hogy csak azért menjen a versenyistállónak hívott kerületi iskolába, mert az egész ovis csoport oda megy. És az utcánk végében lévő sem győzött meg, ugyanis csak az szólt mellette, hogy közel van.

Fogtam a kockás füzetemet és körbejártam a környék iskoláit, mindenhova elmentem nyílt napra, szülőire, minden fórumra, amire lehetett. A barátnőim azzal hecceltek, hogy eladhatnám Hoffmann Rózsának (akkori oktatási államtitkár – A szerk.) a jegyzeteimet, ugyanis 17 iskolában voltam. De csak egy győzött meg. Az, amelyiket Vekerdy Tamás ajánlott sok évvel azelőtt. Már a nevébe beleszerettem: Gyermekek Háza. Csupa boldog és mosolygós gyerek zsibongott körülöttem, nem álltak vigyázzba csak azért, mert aznap jól kell viselkedni. Egyszerűen életszerű volt az egész, az is, ahogy a termekben négyesével ültek együtt és vidáman alkottak. Az igazgatónő mondatai után pedig úgy éreztem, hogy én is azonnal iskolás akarok lenni. Minden óvónő tiltakozott, le akartak beszélni erről az iskoláról. Nem mintha ismerték volna, inkább az volt a gondjuk, hogy rontjuk a statisztikát, mert tőlük mindenki a versenyistállóba megy tovább.

Lehet stresszmentes is az augusztus

Életem egyik legjobb és legmeghatározóbb döntése volt, hogy csak magamra, a megérzéseimre és az ösztöneimre hallgatva úgy döntöttem, hogy a fiamnak a Gyermekek Háza lesz a legjobb megoldás. Az idő pedig engem igazolt, ugyanis a környezetemben én vagyok szinte az egyetlen, akinek nem merő stressz az augusztus. A fiam a kezdetektől fogva szeret iskolába járni. Nem fáj egyikünk feje sem, amikor füzeteket veszünk, nem szidjuk a gyorsan rohanó időt, hogy ismét itt egy újabb tanév. A világ legtermészetesebb rendje, hogy nyár végén új tanév jön, és bármennyire hihetetlen, nekem ettől még egyetlen ősz hajszálam sem lett az elmúlt években. Izgalommal és várakozással nézünk minden új tanév elé, az új tantárgyakat, és az új pedagógusokat is várja a fiam.

Nagyon nem mindegy, hogy az első pár iskolás évet hol tölti egy gyerek. Az ovis, folyamatos játszós lét után meg kell tanulniuk nemcsak egy helyben ülni, hanem csomó új dologhoz alkalmazkodni is. Van olyan gyerek, aki a szülők, nagyszülők elfoglaltsága miatt az augusztus utolsó hetét még az óvodai ügyeletben tölti, pár nap múlva pedig kezdi az iskolát.

Tényleg el lehet ezektől a gyerekektől várni, hogy pikk-pakk átálljanak az új üzemmódra? Mint amikor a távkapcsolóval csatornát váltunk a tv-n? Nem, nem lehet. Időt kell hagyni, amíg megszokja az új helyzetet, az új tanítókat és az sem biztos, hogy egyik percről a másikra, rögtön barátai is lesznek.

Hihetetlenül fontos egy kisgyerek számára, hogy segítsük neki megkönnyíteni ezeket a napokat. Tudom, a szülők is dolgoznak, sok dolguk van, állandó a rohanás, de nem érdemes megspórolni ezt az időt. Mert nem kell kis elsősnek lenni, sokszor a nagyobbak is szorongva járnak iskolába, ha nem érzik magukat a helyükön. Ha egy gyerek már augusztusban feszült az iskola szó hallatán, ha nem érzi ott jól magát, gyakran magába fordul, akkor érdemes végiggondolni, hogy a megfelelő intézménybe jár-e. Sok szülő ilyenkor tévesen azt hiszi, hogy ciki vagy kellemetlen iskolát váltani. Meg persze rengeteg macera. De nem az! Nagyon hosszú a tíz iskolai hónap ahhoz, hogy egy gyerek feszülten, gyomorgörccsel járjon iskolába. És ha ez az érzés rögzül benne, akkor nehezen válik egészséges lelkületű felnőtté. Drága tanár úr, Isten nyugosztalja,  köszönöm a tippet, igaza volt!

Nyitókép: Klaus Vedfelt/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: