Ezért maradnak benne az emberek egy párkapcsolatban akkor is, ha boldogtalanok

Egy felmérésből kiderült, hogy a feltételezésekkel ellentétben legtöbbször nem a gyerekek vagy az anyagiak állnak a döntés háttérében.

Ha nem működő kapcsolatokról, házasságokról van szó, hajlamosak vagyunk először arra következtetni, hogy anyagi megfontolásból, vagy a gyerekek miatt maradt együtt egy páros. Azonban egy kutatás rávilágított arra, hogy nem feltétlenül járunk jó nyomon ilyenkor – ugyanis nem ez a leggyakoribb oka annak, hogy az emberek nem lépnek ki könnyedén egy boldogtalan párkapcsolatból.

Ki van az első helyen?

A Journal of Personality and Social Psychology-ban publikált felmérés szerint legtöbbször nem más áll a jelenség hátterében, mint az önzetlenség – vagyis az, hogy a partnered szükségleteit a sajátjaid elé helyezed. A tanulmány vezetője, Samantha Joel azt mondja, sokkal nehezebb szakítani, ha az egyik fél úgy gondolja, a másik támaszként tekint rá. „Ha úgy érzed, hogy a társad nagyon elkötelezett a kapcsolat iránt, akkor kevésbé akarod kezdeményezni a lezárást.” Sőt, Samantha szerint ez azokra is igaz, akik egyébként nem voltak elégedettek a kapcsolatukkal, vagy eleve nem is érezték az igazinak.

Miért fontos ez?

A kutatás eredménye igazolja, hogy a felek többsége önzetlen szempontok alapján dönt a szakításról, azaz nem csak magukra gondolnak, amikor a folytatáson töprengenek. A probléma csupán az, hogy nem feltétlenül tudod reálisan felmérni, hogy mennyire törne össze a párod, ha elhagynád. Tehát könnyedén előfordulhat, hogy túlbecsülöd, mennyire elkötelezett a kapcsolat iránt a partnered, vagy hogy mennyire viselné meg őt a szakítás. Sőt, azt sem szabad elfelejtened, hogy míg az empátia és a kedvesség pozitív része a személyiségednek, ez mégsem jelenti azt, hogy olyan emberrel kellene együtt élned, aki nem tesz téged boldoggá.

A kegyetlen igazság

Ha kitartasz valaki mellett, hogy ne bántsd meg az érzéseit, az sosem lehet hosszú távú megoldás: a párod könnyedén észreveheti rajtad a változást, és ettől kevésbé érzi majd magát biztonságban, idővel akár paranoiás is lehet. Gondolj csak bele: te szeretnél olyan társat magadnak, aki igazából nem akar veled lenni?

Nyitókép: gorodenkoff/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: