Ezért mosd meg az arcodat kétszer is napközben

Bőrtípustól függetlenül naponta két alkalommal érdemes arctisztítást végezned, hogy bőröd egészséges maradjon és ne tömődjenek el a pórusaid. El is mondjuk, miért ennyire fontos ez!

Tisztaság éjjel-nappal

Ébredés után fontos, hogy megszabadítsd az arcod az izzadságtól és az olajoktól, amelyek a hajadról az arcbőrödre vándoroltak alvás közben – ráadásul a párnádon felbukkanó bacilusoktól is megszabadulhatsz így. Ha van időd (és kedved) hosszabb szépségápolási rutinra a korai órákban, akkor ezzel a lépéssel szó szerint tiszta lapot teremtesz az arcápolási termékeidnek és növeled a hatékonyságukat is. A cél persze lefekvés előtt is ugyanez: de ekkor már az izzadság és az olajok mellett a sminket és a szennyeződéseket is alaposan le kell mosnod a bőrödről, hogy elkerüld a pórusaid eltömődését és megakadályozd a pattanások kialakulását.

Az arctisztítás lépései:

 1. Nedvesítsd meg a bőrt langyos vízzel
 2. Egy pamutkendő, vagy mosható vattakoronggal vigyél fel az arcodra mogyorónyi mennyiségű lemosót
 3. Masszírozd bele gyengéden a terméket a bőrbe, körülbelül 20 másodpercen keresztül
 4. Ezután öblítsd le langyos vízzel
 5. Itasd fel a vizet egy puha pamut törölközővel – fontos, hogy ne dörzsöld, csak ütögesd át.

A kivétel erősíti a szabályt

Van, amikor muszáj kettőnél több alkalommal megtisztítani az arcod, például amikor a mozgás is szerepel a teendőid listáján: edzés előtt le kell mosnod a sminket az arcodról, utána pedig a bőröd által termelt természetes olajok és az izzadság keverékétől kell megtisztítanod a bőrfelszínt – különben hamarosan új pattanásokat üdvözölhetsz, amikor tükörbe nézel. Ha nincs sok időd az edzőteremben és rohannod is kell tovább, akkor ügyelj arra, hogy legalább egy illatmentes törlőkendővel átfuss az arcodon. (Ugyanígy igaz a többletszabály akkor is, ha magas páratartalmú helyen tartózkodsz vagy olyan helyen, ahol nagy szennyezettségnek van kitéve a bőröd.)

Amikor a kevesebb több

Ha a bőröd könnyen irritált lesz vagy olyan komolyabb bőrproblémákkal küzdesz, mint például a rosacea vagy az ekcéma, akkor elég, ha egyszer mosod meg az arcodat naponta: mégpedig este, amikor letisztítod a sminket, az izzadságot, az olajokat és minden szennyeződést, ami az elmúlt 8-12 órában rátapadt. (Fontos megjegyezni, hogy az emberek többségének arcbőre abszolút tolerálja a kétszeri alkalmat is, amennyiben gyengéd, illatmentes lemosóval végzik el a szépségrutint!)

Így válassz arctisztítót!

A következő általános szabályok betartásával biztos lehetsz abban, hogy a bőrtípusodnak megfelelő kozmetikumot fogod választani:

 • Gyakran jelentkeznek pattanások a bőrödön? Naponta egyszer mosd meg olyan termékkel, ami benzoil-peroxidot tartalmaz. A benzoil-peroxid ismert a nagyon erős antibakteriális hatásáról, viszont érdemes körültekintően alkalmazni, mivel hosszú távon szárítja a bőrt, és ezáltal fakóvá, ráncossá teheti azt. Ezen kívül a bőrnyugtató hatású növényi kivonatok és antioxidánsok is segítenek a rosacea tünetein.
 • Ha érzékeny a bőröd (esetleg rosaceás), napi egy alkalommal kezeld kénes arclemosóval.
 • A zsíros arcbőrre a legjobb recept a szalicil és glikolsav tartalmú arclemosók használata a nap folyamán egyszer.

Nemcsak arra kell figyelned, mit tartalmazzon az arcápoló termék, hanem arra is, hogy mit NE!

 • Nátrium-lauril-szulfát (SLS): Bár sok lemosó tartalmazza a megfelelő habképzés miatt, de eltávolíthatja a természetesen olajokat a bőr védőrétegéből, irritálhatja az arcodat és kiszáríthatja.
 • Illatanyagok: Válassz illatmentes termékeket, hogy elkerüld a bőrirritációt!
 • Alkohol: Ha érzékeny az arcod, mindenképpen kerüld az alkoholtartalmú termékeket, mert azok csak tovább növelik a bőrszárazságot.

  Nyitókép: Torwai Suebsri/EyeEm/Getty Images

  Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

  Legnépszerűbb cikkek: