Ezért ne ajándékozz élő nyuszit húsvétra

Válassz inkább csokinyuszit!

Sajnos még mindig „divat” élő állatot ajándékozni, főleg húsvét tájékán a fiatalabb rokonoknak. A baj csupán az, hogy az ünnepek után az addig dédelgetett kedvencet hamar megunják, és teherré válik.

Emlékszem, az első nyuszimat ötéves koromban kaptam. Nem meglepetés volt, megbeszéltük, hogy májusban majd érkezik hozzánk, és, hogy az én feladatom lesz vigyázni rá és takarítani utána. Eredetileg a szomszéd gyerek kapta a szüleitől húsvétra, de néhány héten belül elege lett a selymes szőrű, fehér rágcsálóból és szabadult volna tőle, ugyanis elkezdte megrágni a játékait. Amikor apám áthozta a nyulat egy hordozóban, óriási kíváncsisággal nyitottam ki a műanyag láda tetejét, és amint találkozott a tekintetem Gombócéval (mert, hogy így neveztem el később), tudtam, hogy igazi játszópajtásra leltem. Egy idő után már alig bírtam felemelni, olyan hatalmasra nőtt, de mindenhová cipeltem magammal a lakásban, reggelizni, mesét nézni, sőt néha még a fürdőszobaszőnyegre is letettem miközben készülődtem az iskolába. Öt évig vigyáztam Gombócra, mire egyik reggel örökre elaludt az egyik sarokban.

Dedikált állatmentő

Ma már a negyedik nyúl büszke gazdája vagyok éppen ezért van néhány okos érvem, miért ne lepjünk meg senkit élő állattal húsvétkor sem. Először is azért, mert a nyuszik is érző lények, még, ha nem is feltétlenül olyan látványosak a reakcióik egyes dolgokra mint a kutyáknak, elképesztően meg tudja őket viselni, ha rossz történik velük. A második nyuszit, amelyik hozzám került, egy barátom találta egy szemetesben, egy nejlonzacskóban. Éppen húsvét után pár nappal. Valószínűleg ő is csak a nagy napra kellett. Miután befogadtuk, félénk volt, és még hónapokig remegett, akárhányszor kinyitottuk a szoba ajtaját, ahol lakott.

Élő nyúl ajándékba?

Ajándékba tehát ne add, mert nem tudod más hogyan fog vele bánni, legfeljebb saját célra vásárold, de csak akkor, ha valóban átgondoltad, hogy tudod vállalni az ezzel járó felelősséget. (Ráadásul a szőre allergiás reakciót válthat ki, amire sajnos sokszor csak akkor derül fény, miután már átadtad tüsszögő tulajdonosának.)

A nyuszikkal rengeteget kell törődni, ezért jól gondold át, valóban szeretnél-e egyet. Foto: Jeroen Mikkers/Shutterstock

Ha vállalod a nyúltartással járó terheket, tudnod kell, hogy nem csupán az étkeztetésére és tisztán tartására kell odafigyelni. Tanítgatni kell őket, például arra, hogy szobatiszták legyenek. Furcsának tűnik, pedig lehetséges. Ha sikerül szobatisztaságra nevelned, nem kell ketrecben tartanod, hanem szabadon ugrálhat majd a lakásban. Emellett időt kell szánni a közös játékra is, ugyanis ha magányosak, nagyon boldogtalanok tudnak lenni. Ha kevés időt töltesz otthon, érdemes rögtön párban befogadni őket. A legfontosabb pedig, hogy amint megvásároltál vagy befogadtál egy tapsifülest, vidd el állatorvoshoz, ugyanis néhány oltást kötelező beadatni nekik, illetve egyeztetni az ivartalanítás időpontját. Ha a fenti lépésekkel járó energiát és költségeket vállalod – nagyjából 5-9 éven át, ugyanis átlagosan eddig élnek -, rengeteg szeretetet kapsz majd vissza a nyuszidtól, akit órákon át simogathatsz. Boldogságukban hatalmasakat ugranak majd, ami nagyon aranyos. 

Honnan fogadhatsz örökbe?

Hazánkban több állatmenhely is létezik, amelyek befogadnak nyulakat, a teljesség igénye nélkül ilyen a

  • Budaörsi Állatmenhely
  • Rex Kutyaotthon
  • Noé Állatotthon Alapítvány
  • sőt, olyan szervezet is létezik – az Első Nyúlmentő Alapítvány -, amely kizárólag velük foglalkozik.

Ha eldöntötted, hogy te is szívesen befogadnál egy nyuszit, érdemes a fenti állatmenhelyek közt válogatni, hiszen a náluk lévő állatok alig várják, hogy igazi, szerető gazdira leljenek!

Nyitókép: Preediwat/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: