Ezért rajongunk az őszért a szakértők szerint

Sokan alig várják, hogy búcsút mondhassanak a nyárnak, mert a hideg évszakokban érzik magukat igazán boldognak. A szakemberek elárulták a dolog tudományos magyarázatát.

Megszámlálhatatlan sok okunk lehet arra, hogy rajongjunk az őszért: kötött pulcsiba bújhatunk, forralt bort ihatunk, hallgathatjuk az eső hangját, gyertyát gyújthatunk és olvashatunk – hogy csak néhányat említsünk a hosszú listánkról. Sőt egy séta alkalmával, a színes falevelek látványában gyönyörködve még a tudatos jelenlétet, vagyis a mindfulness módszerét is gyakorolhatjuk. Nos, úgy tűnik, hogy most már tudományos magyarázat is van arra, hogy a fentieken kívül miért várhatjuk még annyira, hogy beköszöntsön ez az évszak.

Van nosztalgiafaktora

A szakértők szerint az ősz szeretete abban is rejlik, hogy olyan események, ünnepek és hagyományok kapcsolódnak az őszi hónapokhoz, amelyek felébresztik bennünk a boldogabb percek emlékeit. Számos ember akad, akinek a hűvös napok a családi időtöltést jelentik, előhívják a gyermekkori szép élményeket – a nosztalgia pedig erőteljes pszichológiai fegyver, ami a mentális jóllétünket támogatja. És persze az sem mellékes, hogy az olyan régi, megszokott tradícióink (mint például az iskolába való visszatérés vagy a karácsonyi készülődés) biztonságérzetet és vigaszt nyújthat a nehezebb pillanatokban. Ezek a hónapok eszünkbe juttatják a szeretteinkkel töltött perceket, és azt is, hogy (ismét) van mire várnunk, van miért lelkesedünk.

Eljött a romantika ideje!

Ez az elmélet egyébként azt is megmagyarázza, miért kapcsolunk be több romkomot a hideg estéken! Egy 2012-ben elvégzett kutatás szerint ilyenkor tudat alatt is azokhoz a filmekhez vonzódunk, amelyek egyfajta pszichológiai melegséget sugároznak felénk, azaz olyan élményt nyújtanak, ami által közelebb érezzük magunkat másokhoz. Ezért ne csodálkozz és ne is magyarázkodj, ha a hűvösebb napokon semmi máshoz nincs kedved, mint hogy romantikus vígjátékokat nézz. Nyugodtan indítsd el akár századjára is a kedvenc szerelmes történetedet (bónusz pont, ha egyben karácsonyi filmről van szó) – hiszen ezt gyakorlatilag az orvosok írták fel neked!

Rajongás vs. winter blues

A romkom-terápiát már csak azért is érdemes bevetned ősszel, mert az évszakváltás miatt sajnos sokan küzdenek szezonális affektív zavarral (Seasonal Affective Disorder, vagyis SAD), ami a depresszióhoz hasonló tünetekkel jár. Azok, akik rettegnek a téltől és évről évre a winter blues csapdájába esnek, képtelenek élvezni a mások által imádott perceket. A SAD kiváltó oka lehet az is, hogy vannak, akik úgynevezett szezonális hiedelemben élnek: azaz még gyermekkorukban berögzült náluk az, melyik hónapokat kedvelik. Akik felnőttként is ragaszkodnak ahhoz az elképzeléshez, miszerint nem viselik jól a telet, jóval nagyobb eséllyel nézhetnek majd szembe a szezonális affektív zavarral, ha megérkeznek a mínuszok.

Az ősz gyógyír mindenre?

Nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a természetünkből adódóan hajlamosak vagyunk arra, hogy a környezetünk tükörképeivé váljunk. Ez azt jelenti, hogy ha a közeli barátaink épp mind arról posztolnak, hogy sütőtököt faragnak és gesztenyét szednek, akkor nyomást érezhetünk arra, hogy mi is hasonlóképpen tegyünk – még akkor is, ha igazából semmi kedvünk ehhez. Tehát annak ellenére, hogy az őszi események és a várakozás hónapjai igazoltan pozitív hatással lehetnek ránk, tévedés lenne azt hinni, hogy csodaszert jelentenének a hónapok óta fennálló stresszhatások vagy a kiégés ellen. Ne félj szakemberhez fordulni, ha úgy érzed, egyedül nem tudsz kilábalni a nehéz időszakból, amin keresztülmész!

Forrás: Bustle
Nyitókép: CoffeeAndMilk/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: