Ezért vagy fáradt délután: legalább 10 oka lehet

Könnyű a nagy melegre fogni, vagy arra, hogy nem ittál eleget, de igazság szerint nemcsak ez a két dolog állhat a háttérben, hanem még számos ok: talán te is ezért vagy fáradt délután.

Neked is ismerős lehet a következő forgatókönyv: délelőtt még egész tűrhető energiaszinttel manőverezel a feladatok közt, sőt, ebéd előtt legszívesebben vállon is veregetnéd magad, annyira produktív vagy. Aztán jön pár falat, meg a délutáni kávé, esetleg pár falat édesség… és igen, kezdődnek az ásítások, nyújtózkodás, meg az a bizonyos küzdelem a nyitva maradó szemekért. De hát mi történik veled a nap második felében? Már nyilván, azon túl, hogy a nagy meleg és a túl kevés vízfogyasztás is okozhat álmosságot. De most járjunk utána a további lehetséges okoknak: talán te is ezért vagy fáradt délután.

A kutatók előtt sem ismeretlen a jelenség

Számos tudományos mű is megerősíti az úgynevezett délutáni lejtmenet létezését, köztük a The National Sleep Foundation által készített tanulmány. Ez rámutatott a cirkadián ritmus fokozott csökkenésére, amely minden délután bekövetkezik, méghozzá 14 és 17 óra közt. Hogy mi ilyenkor a teendő? Dr. Max Kerr, a Sleep Better Austin alvásszakértője szerint érdemes odafigyelni testünk jelzéseire, és prioritásként kezelni saját egészségünket. Már csak azért is, mert senki más nem fogja. Az élet kemény. Millió kötelezettségünk van, és nincs elég időnk. Pihenj és vigyázz magadra” – fogalmaz. Ha tehát a délutánodba belefér, hogy sétálj egyet, vagy 10 percre eldőlj a kanapén a home office-ban, akkor azt tedd meg bátran, ha ettől jobban érzed magad.

Dr. Kerr hozzáteszi, hogy bár normális, ha fáradtnak érzed magad, nem kell szenvedned ettől, ha mindennapos az érzés, hogy délután 2 és 5 közt majd’ lefejeled a billentyűzetet, olyan álmos vagy. Beszélj a háziorvosoddal, kérj időpontot laborra vagy alvásvizsgálatra, vagy beszélj egy alvásszakértővel, aki szintén segíthet kideríteni a probléma okát, amihez cikkünk is szeretne közelebb vinni téged.

Ezért vagy fáradt délután: a lelki okoktól a táplálkozásig

Azzal már biztosan nem mondunk újat, hogy a délutáni álomkór mögött számos ok húzódhat meg. Ahogy azzal sem, hogy testünkben minden mindennel összefügg: simán lehet például, hogy a stressz (mint szinte mindennek a megmegrontója), a szorongás, a depresszió, illetve az azzal járó alváshiány tehet a délutáni lejtmenetről. De bizony, itt kell szólnunk arról is, hogy sokan tényleg nem iszunk elég vizet (márpedig ez testünk fő alkotórésze), a kávét viszont simán túltoljuk. Mert késő este még bírni akarjuk a baráti találkozókat vagy a netflixezést, nappal meg figyelemre kényszerítjük magunkat a munkahelyi feladataink miatt. Így hát sokan egy, két vagy több csésze kávéval többet hajtunk fel nap közben, mint amennyit kellene. A mértékletesség tehát itt is aranyat ér (vagy legalábbis hosszabb távon a délutáni ásítások mérséklődését). Ehhez pedig jó ökölszabály, hogy egy csésze kávéval vagy más koffeintartalmú itallal megegyező mennyiségű vizet is kortyoljunk el mindig.

Ami a táplálkozást illeti, Dr. Ilene Ruhoy szerint a túlzott élelmiszerfogyasztás, a cukor, a feldolgozott élelmiszerek és a rossz étkezési szokások (túl sok, túl stresszes vagy sietős étkezés) is hozzájárulhatnak a fáradtsághoz. Azt javasolja, hogy minimalizáljuk vagy iktassuk ki a cukrot és a feldolgozott élelmiszereket: ezek elősegítik a gyulladást, és megzavarhatják a hormonális egyensúlyt, ami negatívan befolyásolhatja a napi ritmusunkat.

Egyél, hogy vágjon az eszed! Íme, a legfinomabb agyserkentő ételek délutáni fáradtság ellen

De az még nem minden, ha változtatsz a táplálkozáson. Azon túl ugyanis, hogy mit eszel, a mikor is számít. A leptin, az éhségérzetet elnyomó hormon szintje délben alacsony, és körülbelül délután 4 óra körül a legalacsonyabb a 24 órás ciklusunkban. A reggeli és kora esti étkezések idővel segítenek a nappali fáradtságon. Tanulmányok kimutatták, hogy az időszakos böjt javítja az energiaállapotot. Ez talán nem is igazán »böjt«, hanem inkább egy természetesebb étkezési séma” – állítja Dr. Ruhoy.

A vércukorszint és a hormonok játéka

A szervezetünk a cukrot használja fel energiaként, amit Dr. Kerr magyaráz el a Yahoo-nak. „Az általunk elfogyasztott szénhidrátok glikogénné alakulnak át, és a vérben végigszállítják a szervezetünkben. Az inzulin szállítja a cukrot a vérünkből azokba a sejtekbe, amelyeknek szükségük van rá. Ha az inzulin-anyagcserénk nem működik, amit a cukorbetegség okozhat, akkor a vércukorszintünk túl alacsony vagy túl magas lehet. Ez hatással lehet az idegrendszerünk számára a megfelelő működéshez szükséges cukormennyiségre. Amikor ez megtörténik, nagyon fáradtak és néha nagyon zavartak leszünk. Az inzulin anyagcserét negatívan befolyásolja a rossz táplálkozás és a rossz alvás” – részletezi.

Dr. Ilene Ruhoy pedig arról beszélt, hogy energiaállapotunk nagyban függ a hormonszintünktől, „például a glükokortikoidoktól, a leptintől, a melatonintól és egyebektől” – mondja. Ezeket a hormonokat befolyásolhatják alvási és étkezési szokásaink, szintjük pedig a délutáni órákban általában alacsony. Egy szó, mint száz: a szakértő szerint ha az éjszakai alvásod nem folyamatos, vagyis rosszul alszol – vagy egyáltalán nem –, az a szakember szerint elég erőteljesen hozzájárulhat a délutáni fáradtságérzetedhez.

Túl kevés edzés, túl sok social media

Érezted már valaha, hogy a képernyőidő lemerít? Nos, a Yahoo-nak nyilatkozó szakértők szerint ez egyértelműen igaz is, hiszen a túl sok képernyőidő senkinek sem tesz jót. Az agyunk aktívan dolgozik, hogy minden képet befogadjon, egy idő után viszont pihenésre lenne szüksége, de hát hol kedvez ennek a közösségi média? Nehéz lehet nemet mondani a folytonos görgetésre vagy arra, hogy a nyolcadik üzenetre is válaszolj egy számodra kedves személynek, de hidd el, a mentális egészséged és a megfelelő energiaszinted érdekében néha megéri becsukni ezeket az oldalakat, legalább egy kis időre.

Hogy mit csinálj görgetés helyett? Például mozogj! A kutatók szerint ugyanis a testmozgás teljesen megszüntetheti a délutáni kómázást. És ehhez nem is kell triatlonozni vagy megmászni a Kilimandzsárót, elég egy kis séta ebédszünetben, egy reggeli spinning óra vagy egy megnyugtató pilates vagy jóga a nap végén.

Tudtad? A Frontiers Psychology egyik tanulmánya szerint a mérsékelt intenzitású edzésprogramok kis vagy közepes hatással voltak az emberek fáradtságára, energiájára és vitalitására.

Ha pedig mozgás, akkor a legjobb a szabadtéren, legalábbis a délutáni fáradtság elkerülése érdekében. Dr. Ruhoy ugyanis azt mondja, a napfény hatalmas szerepet játszik a megfelelő cirkadián ritmus beállításában. „Gyakran az alvásra összpontosítunk. De a ciklus része az »ébredés« is. Fontos minden nap a szabadban lenni, hogy szimuláljuk ezt a ritmust. Nem kell, hogy napsütéses nap legyen, mivel csak természetes fényre van szükség – magyarázza.
Extrém esetekben persze előfordulhat, hogy betegség áll a háttérben, mint például a narkolepszia. Ez egy krónikus alvászavar, amelyet elsöprő nappali álmosság és hirtelen alvási rohamok jellemeznek. A narkolepsziában szenvedő emberek gyakran nehezen tudnak hosszabb ideig ébren maradni, függetlenül a körülményektől. A narkolepszia komoly zavarokat okozhat a napi rutinban” – fogalmaz Dr. Kerr. Szerencsére jóval gyakoribbak azok az esetek, amikor a betegséget ki lehet zárni, és az életmódbeli változtatások elegendőek. De ha arra gyanakszol, hogy esetleg betegség okozhatja a délutáni álmosságot, mindenképp kérj orvosi segítséget, így jelentős életminőség-javulást is elérhetsz.

Forrás: Yahoo.com
Nyitókép: Kseniya Ovchinnikova/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: