Ezt a 7 szót tiltsd ki a szótáradból, ha jót akarsz magadnak

A gyakran használt szavak, kifejezések észrevétlenül hatnak a gondolkodásodra. Épp ezért a sikered, vagy az, hogy azt az életet éld, amit szeretnél, a szavaidon is múlhat. A következő 7 szót például jobb, ha törlöd a szótáradból!

Tilos

Viszonylag kevés dolog van, ami valóban tilos, és ezt a törvények és más szabályok érthetően meghatározzák. Ezen kívül viszont nincs tiltott dolog, csak választás. Sem a csoki, sem a lustálkodás nem tilos – legfeljebb jobb, ha egy-egy helyzetben mást választasz. Ha viszont nem egy tiltásnak engedelmeskedsz, hanem azt választod, ami jót tesz a testednek, sem az edzést, sem a salátát nem lemondásként fogod majd fel – inkább a határozottságod, a tudatosságod bizonyítékaként.

De…

Ha megoldást akarsz keresni egy helyzetre, akkor keress. Ha benne akarsz maradni, akkor is, ha kényelmetlen, maradj. Csak arra ne hivatkozz, hogy te már rég kiléptél volna belőle, de… Természetesen vannak felülírhatatlan külső körülmények, ám valamiféle, legalább részsikert hozó megoldást akkor is lehet találni, ha igazán akarod.

Megpróbálom

Hogy is mondta Yoda mester? „Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld.” Ha akarsz valamit, legyen bátorságod elköteleződni mellette, tedd meg, amit tudsz – így, ha netán nem sikerül, akkor sem kell szemrehányást tenned magadnak. De ha csak halványan próbálkozol…

Szeretném

Gyerekkorodban biztosan téged is sokszor kijavítottak, hogy „nem akarom, hanem szeretném”, ezért valószínűleg udvariasabbnak érzed ezt a megfogalmazást. Pedig ezzel az udvariaskodással csak a saját szándékodat gyengíted. Merd elismerni, hogy igenis akarsz valamit, nem csak szeretnéd (szerényen, esetleg, valamikor a távoli jövőben), és állj bele a dologba.

Majd ha…

Ne kösd feltételekhez se a boldogságodat, se a jólétedet, se azt, hogy mikor fogsz végre cselekedni ezek érdekében. Ha megvalósul valamilyen feltétel, akkor majd ahhoz alkalmazkodsz. Most viszont ahhoz alkalmazkodj, ami most van, és gyerünk, csináld, ami ahhoz kell, hogy jobb legyen. Ne várj arra, hogy mi lesz majd, ha…

Ugye?

Ha véleményt mondasz valamiről, majd utána félénken körbepillantasz, és ezzel a szóval keresel megerősítést a jelenlevőktől, máris elintézted, hogy ne vegyenek túlságosan komolyan. Határozott véleményed van? Vállald fel. Ha valaki máshogy gondolja, akkor vitatkozni fog. De ne mások jóváhagyásától függjön a véleményed.

Utálom

Ne azzal foglalkozz, amit nem akarsz, hanem azzal, amit igen. Amit elutasítasz, arra mondj egyszerűen nemet. Ne pazarold az energiád arra, hogy a „nemszeretem” dolgok ellen küzdj, inkább fogalmazd meg egyértelműen, mit szeretnél, és abba fektess energiát, hogy ezt megvalósítsd. Vagyis ne valami ellen harcolj, hanem valamiért!

Szerző: Csiki Judit

Nyitókép: RapidEye/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: