Ezt az 5 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt újra összejönnél az exeddel

Valóban érdemes egy második esélyt adni a kapcsolatotoknak vagy csak a szép emlékeket nem tudod elengedni? Ez az 5 kérdés segít eldönteni, mi a helyes választás.

Az érettségi előtti hajrában jártunk, nagyjából két hét volt még az írásbeli vizsgákig, amikor a barátom szakított velem. Miután egy teljes napot végigsírtam úgy döntöttem, nem hagyom, hogy ez a helyzet a tanulmányi eredményeimre rányomja a bélyegét. Így az érettségire koncentráltam és (talán ennek is köszönhetően) egy hét múlva nyoma sem volt a bánatomnak. Egészen addig, amíg az exem újra fel nem keresett. Hosszú üzenetekkel bombázott, amelyekben elmesélte, rájött, mekkorát hibázott és mennyire hiányzom neki. Ennek hatására bennem is felelevenedtek a közös emlékek és végül újra egymás mellett kötöttünk ki. De ez már nem olyan volt, mint régen. Nem bíztam meg benne, nagyon sokat veszekedtünk és másfél hónap múlva végleg búcsút intettünk egymásnak.

Ezzel nem azt állítom, hogy nem hiszek a második lehetőségben – egyszerűen csak nekem eddig nem volt szerencsém vele. De a közvetlen környezetemben az ellenkezőjére is láthattam példát. Az egyik barátnőm a szakítás után újra összejött a barátjával és azóta, egészen pontosan már 4 éve boldogan élnek egymással. Tehát inkább úgy fogalmaznék, a második esély is elsülhet jól, de ilyenkor még jobban végig kell gondolni, hogy biztosan ez lesz-e a jó döntés.

Ha te is hasonló cipőben jársz, vagyis egy ex újra felbukkant az életedben, akkor érdemes óvatosnak lenned. Tökéletes receptet nem tudok adni, hiszen minden ember, így minden kapcsolat más és más. De ez az 5 kérdés segítségedre lehet, ha azt fontolgatod, egy második esélyt adsz a párkapcsolatotoknak:

1. Biztos vagy benne vagy csak nem tetted túl magad a szakításon?

Néhány szakítás kifejezetten felszabadító érzéssel töltheti el az embereket, de a legtöbb esetben inkább a szomorúság jellemzi ezeket a helyzeteket. Bánatosnak lenni pedig nem könnyű. Hiszen épp most vesztetted el azt, aki mindig megvigasztalt és a segítségedre sietett (jobb esetben). Netalán azt az embert, aki mellett biztonságban érezted magad. Legtöbbünkben pedig kódolva van, hogy mindig a biztonságos élethelyzetek megteremtésére törekedjünk. Ilyenkor mi a legkézenfekvőbb megoldás? CtrlZ, azaz ‚‚csináljunk vissza mindent!’’. De biztos, hogy ez a legjobb választás?

Mielőtt egy meggondolatlan döntést hoznál, gondold végig, hogy valóban az exedre vágysz vagy csak nem akarsz tovább búslakodni. Tedd fel magadnak a kérdést, ülj le egy pohár teával, sétálj egy nagyot vagy hívd fel egy barátod, akinek elmondhatod, mi nyomja a lelked. És ne felejtsd el: van, hogy néhány hét, vagy hónap is kevés, hogy újra összeszedd magad. Lehet, hogy ez egyedül nem is fog menni. Ilyenkor segítséget nyújthat egy terápia, ha megváltoztatod a külsőd, esetleg kisírod magadból a bánatot – mindenki másképp, illetve hosszabb-rövidebb idő alatt birkózik meg az új helyzettel.

2. Mit mondanál a legjobb barátodnak, ha ő lenne a te helyedben?

Amikor kívülről szemléljük az eseményeket sokkal higgadtabban és racionálisabban tudunk gondolkodni. Persze nem könnyű ebben a szerepbe beleélni magad, hiszen sokkal intenzívebbek az élmények és az érzelmek, mintha kívülállóként tekintenél a helyzetre. Viszont akármilyen nehéz, érdemes feltenni magadnak azokat a kérdéseket, amiket ilyenkor másoknál szoktál. Te milyen tanácsokkal látod el az ismerőseidet? Aludjanak egyet rá és másnap tiszta fejjel gondolják át újra az egészet? Esetleg készítsenek listát pro és kontra érvekkel? Bármit is tanácsolsz ilyenkor, most neked is meg kellene fogadnod!

3. Hogyan tudjátok megoldani a problémát, ami miatt szakítottatok – biztosan mindketten megtesztek majd ezért mindent?

Valószínűleg nem ok nélkül szakítottatok és nagy eséllyel azt sem szeretnétek, ha pontosan ugyanaz a sztori ismétlődnek meg, mint előtte. Ilyenkor nem lehet figyelmen kívül hagyni az adott problémát, hanem meg kell szüntetnetek. Ha nem tudjátok, hogyan, az már egy intő jel lehet. De ha rájöttetek arra, mi lehet a helyes út, akkor sem veheted biztosra a kapcsolat sikerét. Győződj meg róla, hogy nemcsak te teszel meg ezért mindent, hanem a másik fél is. Illetve érdemes mérlegelni, hosszútávon mekkora az esélye annak, hogy ugyanez az akadály újra felbukkan az életetekben.

4. Elég időt adtál magadnak?

Ha azt fontolgatod, hogy egy második esélyt adsz a kapcsolatnak, akkor ne siesd el a döntést. Egy héttel a szakítás után kizárt, hogy jól átgondolt döntést hozz. Inkább adj magadnak még egy hetet, vagy kettőt, esetleg 90 napot. Ezalatt az idő alatt kitisztul előtted a kép és elég erőt gyűjtesz ahhoz, hogy továbblépj vagy újra visszatérj az exedhez. Egyébként ez egy kiváló próba a számára is. Ha valóban komolyan gondolja az újrakezdést, akkor türelmesen vár és nem siettet majd a döntéssel. 

5. Mi az, amitől igazán félsz?

Ha a válaszod, hogy elveszíted azt, aki mellett boldognak érzed magad, akkor érdemes megfontolnod az újrakezdést. De ha nem ez a legnagyobb aggodalmad, akkor nem biztos, hogy az exed mellett kellene vigasztalódnod. Sokan az egyedülléttől rettegnek, az ismeretlentől, illetve attól, hogy nem találnak majd mást, aki – legalább ennyire – boldoggá teszi majd őket. Viszont ezek miatt a kétségek miatt megéri a biztos, de közel sem ideális kapcsolatot választanod? Hidd el, rengeteg ember van még, aki szívesen boldoggá tesz majd a jövőben.

Nyitókép: jayk7/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: