Ezt az óriási űrt hagyta hátra II. Erzsébet királynő

Egy évvel ezelőtt hunyt el a brit uralkodó, aki nem pusztán a britek, de egy kicsit mindannyiunk királynője volt. Hiánya pótolhatatlannak tűnik, nem csupán a királyi család fejeként, de nők millióinak példaképeként is.

II. Erzsébet királynő, a világrekorder uralkodó 70 évig ült a trónon, és nemcsak a brit nemzet, de az egész világ a szívébe zárta. Sokan a csendes ereje miatt emlékeznek rá, melyet nőként testesített meg. Olyan atmoszférát alakított ki maga körül, melyben a nőiségét megőrizve tudta felelősen viselni a korona terhét, ez pedig hiányozni fog a királyi családból, különösen a nők megítélése kapcsán. 

Fotó: Central Press/Getty Images

A korona felelőssége

A „Korona” című sorozatban, ami régóta fut a Netflixen, van egy jelenet még II. Erzsébet koronázása előtt. Az ifjú királynő Fülöp herceggel vitázik, aki nem akar leborulni előtte, márpedig alattvalóként ezt meg kell tennie. A férje aggályaira Erzsébet így válaszol: „Nem előttem borulsz le, hanem a korona előtt.” Ezzel a felelősséggel kezdte uralkodását a brit királynő, mindössze 25 évesen, miután édesapja elhunyt, nagybátyja pedig évekkel korábban visszalépett a tróntól. A királynő természetesen nem volt tökéletes, azonban vezetői szerepét senki nem vitatta. Míg a királyi család többi hölgytagja már egészen más megítélésben részesült. 

Hercegnők harca

Ha visszatekintünk az elmúlt évekre, azt láthatjuk, hogy a királyi családhoz tartozó nőket mindig összehasonlítgatták vagy szembe állították egymással. A brit bulvár rendszeresen párhuzamba állítja őket személyiségük, viselkedésük és öltözködésük alapján, és ítéletet is mondanak felettük: beleillik a monarchiába vagy sem. Amikor Katalin hercegnő összeházasodott Vilmos herceggel, rögtön Dianához kezdték hasonlítgatni, ami nem segítette, hogy a saját identitása megjelenhessen, hiszen egy meghatározott karaktert vártak el tőle. Majd jött Meghan Markle, aki szintén a hasonlítgatás kereszttüzébe került és a brit média ítélete komolyan utolérte. Katalinnal állították szembe, mintha a két nő két pólus lenne. Katalin sokkal inkább képviselte a „hagyományos”, egyesek szerint „sztereotipikus” hercegnői ideált, míg Meghanra a nagyfokú önállóság, individualizmus és vállalkozói szellem volt jellemző. Amikor ő lemondott hercegnői szerepéről, a sajtó elkezdett Kamilla és Katalin közötti állítólagos vitákról cikkezni. 

Fotó: Chris Jackson/Getty Images

Az egyetlen kivétel

A királyi család hölgytagjait tehát rendszeresen riválisként mutatják be. Az egyik akkor sikeres, ha a másik valamiben elbukik vagy alulmarad. Ez a pozicionálás alól egyedül II. Erzsébet kapott felmentést. Az ő sikere nem más nők rovására vagy velük összehasonlítva volt látványos. A királynő vállalkozó szelleme már tinédzserként megmutatkozott, amikor a királyi család első női tagjaként teljes időben csatlakozott a brit fegyveres erőkhöz, majd uralkodása idején is erős vezetőként lépett fel. Nem tudták összehasonlítani, hiszen nem volt, kivel. Ezáltal pedig szabadon képviselhette önmagát, saját döntéseit. 

Az űr

Egy évvel ezelőtt a legtöbb brit alig tudta elképzelni az életet II. Erzsébet nélkül. A királynő valódi űrt hagyott maga után, a nők megítélésében is. Hiszen míg ő szabad volt az összehasonlítgatás alól, a királyi család többi női tagja ezt nem mondhatja el magáról. Így pedig nem a valódi érdemek, hanem az egymáshoz viszonyított megítélés maradt a mérce. 

 

Nyitókép: Eddie Mulholland – WPA Pool/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: