9 hasznos trükk a terapeutától, ami átsegít a rossz napokon

Ugye nem gondoltad, hogy a mentálhigiénés szakembereknek nincsenek rossz napjaik? De ők vajon milyen trükköket használnak, hogy jobb legyen a közérzetük?

Veled is előfordult már, hogy épp csak felébredtél, de máris azt kérdezted magadtól, „mikor lesz már vége ennek a napnak?”. Ha a való életben lenne lehetőség, hogy előre pörgessük az időt, biztosan te is szkippelnéd azokat a reggeleket, amikor borzalmas migrénnel ébredsz. És azokat is, amikor elalszol, a nagy kapkodásban magadra öntöd a kávét, elrontod a sminked és az indulás előtt még a harisnyád is kiszakad. De egy negatív visszajelzés, egy veszekedés is épp elég, hogy azt érezd, legjobb lett volna fel se kelni.

Gyakran azonban nincs is szükség egy konkrét kiváltó okra ahhoz, hogy azt gondold, az egész világ összeesküdött ellened. Egy szó, mint száz, időnként mindenkinek vannak szörnyű napjai, még a terapeutáknak is. Annyi előnyük van hozzánk képest, hogy a tudásuknak és a tapasztalataiknak köszönhetően egy kicsit talán jobban kezelik a stresszes, pesszimista időszakokat. Ezért érdemes néhány kedélyjavító trükköt ellesni tőlük.

1. Frissítsd fel magad zuhanyzással

Ha gondterhelt vagy, akkor még rosszabb helyzetbe sodorhatod magad azzal, hogy csak a kanapén heverészel. Inkább irány a fürdőszoba. A hideg és a meleg vizes zuhanynak is megvannak az egészségügyi előnyei, de az mindkettőre igaz, hogy sokkal jobb hangulatba kerülsz tőle. Miután kijössz a vízsugár alól, úgy érzed majd, mintha megnyomtad volna a reset gombot, és sokkal pozitívabban, energikusabban folytathatod a napodat.

2. Mondd el valakinek, hogy érzed magad

Egyszerűen hangzik, mégsem könnyű valakinek tényleg kiöntened a szívedet. Pedig egy őszinte beszélgetés a pároddal, egy közeli barátoddal vagy egy rokonoddal az egyik legjobb gyógyír a rossz közérzetre. Oszd meg valakivel mi nyomja a lelked. Ki tudja, még hasznos tippeket is kaphatsz tőlük. De már az is nagy terhet vesz le a válladról, ha csak végighallgatják a mondanivalódat.

3. Tarts digitális detoxot

Egy újabb rossz nap? Akkor az utolsó dolog, amire szükséged van, hogy még több negatív energiát zúdíts magadra. Ezért jobb, ha távol tartod magad a közösségi oldalaktól, az egymást kritizáló ismeretlenektől, valamint a szenzációvadász hírektől. Mi értelme olyan dolgok miatt aggódni vagy bosszankodni, amelyeket nem tudsz befolyásolni? Összpontosítsd a figyelmed azokra a területekre, amelyeket valóban te kontrollálsz.

4. Egy kis self-care sosem árt

Rohanó világban élünk, nincs idő pihenni – ezt a mondatot jobb, ha elfelejted. Mindenkinek szüksége van énidőre, minőségi énidőre. A plusz munka vagy a főzés helyett rendelj ételt és nézz meg egy filmet, olvass, mondj igent egy közös programra vagy egyszerűen csak élvezd az édes semmittevést. És a legfontosabb: utána ne legyen bűntudatod, amiért egy kis időt szántál magadra.

5. Irány a levegő

Napi 15 perc séta – a mentális jólét megőrzésének kulcsa. A tavaszi korlátozások alatt elterjedt #OnMyWalkToday sétaterápia bebizonyította, hogy néhány perc a szabad levegőn tényleg csodákra képes. Gyalogolj egyet a közeli parkban, közben figyeld meg a természetet vagy ülj le egy kicsit, merülj el a gondolataidban, majd folytasd az utad. Több kutatással is alátámasztották, hogy ez a mozgásforma kifejezetten jó stresszcsökkentő, alvásjavító és még hosszasan sorolhatnánk, miért érdemes naponta kisebb-nagyobb távot megtenned gyalogosan.

6. Mantrázz egy pozitív gondolatot

Egy rossz nap még nem a világ vége, de könnyen annak érezheted, ha a pesszimista gondolatok eluralkodnak feletted. Mondogasd magadban, „attól, hogy rosszul indult a reggelem még lehet jó a napom” vagy „volt egy borzalmas napom, de holnap tiszta lappal indulok”. Ismételgess egy pozitív gondolatot, egy motiváló idézetet addig, amíg valóban el nem hiszed. Ha ehhez szükséged van egy kis segítségre, akkor keress egy olyan elfoglaltságot, ami örömmel tölt el. Sokkal könnyebb befogadnod a pozitív energiát, ha épp olyan dologgal töltöd az időt, amit szívesen csinálsz.

7. Szeretgesd meg a kisállatod

A háziállatok szeretgetése szinte felér egy terápiával, hiszen egy pillanatra csak az állatra koncentrálsz, egy kicsit megfeledkezel a problémákról, a feladataidról és közben ő is hálás lesz a törődésért. Tehát játssz a macskáddal, simogasd meg a nyuladat vagy sétáltasd meg a kutyád. Utóbbival ráadásul két legyet üthetsz egy csapásra, hiszen az 5. pontot is kipipálhatod!

8. Nézegess régi üzeneteket vagy fotókat

Nem számít, hogy 20 éves családi fotókat vagy a nyár végén készült baráti szelfiket nézegeted, a nosztalgiázás mindig édes élvezet. A fényképek mellett a régi üzenetek olvasgatása is javíthat a közérzeteden. Bár a vicces, emlékezetes üzenetváltásokat nem könnyű visszakeresni, ezért érdemes a telefonoddal egy képernyőfotót készíteni és egy külön albumba gyűjtögetni. Amikor legközelebb úgy érzed, nem vagy a toppon, akkor csak megnyitod és mosolyoghatsz egyet a barátaid aranyköpésein vagy a saját szellemes válaszaidon.

9. Meditálj

A munkahelyen ért stressz, a csalódottság és más negatív érzelmek sajnos a munkaidő lejárta után is veled tartanak. Ezeket hazacipeled és tovább folytatod a szorongást. Ezért kell egy olyan rutint találnod, amely leveszi a válladról azt a terhet, amit napközben magadra aggattál. A meditáció tökéletes erre: segít megnyugodni, ellazít, ráadásul kiváló módja a nap levezetésének, hiszen elősegíti a nyugodt alvást. És tudjuk, ez milyen fontos ahhoz, hogy másnap pozitív szemlélettel vágj neki a feladataidnak.

Forrás: HuffPost
Nyitókép: Oliver Rossi/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: