Ezt edd, hogy ragyogó legyen a bőröd a nyár hátralévő részében is

A bőrápolásra nem lehet elég figyelmet fordítani! Szerencsére vannak trükkök a szuper kencéken túl is, amiket bevethetsz a szépség érdekében. Edd magad szépre, segítünk!

Bőrünk az első olyan találkozási pont a külvilággal, amely leginkább meghatároz minket. Az emberek általában vonzódnak a sima, sugárzó bőrhöz, és nagyobb eséllyel alakítanak ki pozitív első benyomást az iránt, akinek szép a bőre. A szép bőr azonban nem csak szociális életünk szempontjából fontos. Állapota visszajelzés lehet egészségünkről, lelkiállapotunkról is. Ha bőrünk egészséges, hidratált és rugalmas, az azt feltételezi, általánosan is jó állapotban vagyunk. Azonban a száraz, hámló, foltos, vagy pattanásos bőr egyértelműen annak a jele, hogy valami nincs rendben. Mivel bőrünk áll a frontvonalban az olyan káros külső hatásokkal szemben, mint a napfény, a szennyeződések és az allergének, fontos hogy jó állapotban legyen. Van azonban egy egyszerű módja annak, hogy neked is szép bőröd legyen, ráadásul annyira egyszerű, hogy még az étkezési szokásaidat sem kell alapjaiban felforgatnod hozzá.

Színes egyéniség

Talán elsőre furcsán hangzik, de minden lehetőséged megvan arra, hogy szépre edd magad. A természetben ugyanis bőségesen rendlekezésre állnak a bőrünk védelméhez szükséges hatóanyagok. Gondoltad volna, hogy az olyan színes ételek, mint a narancs, a sárgarépa, a kaliforniai paprika vagy a paradicsom olyan karotinoidokat, például béta-karotint tartalmaznak, amelyek nagyban hozzájárulnak bőröd egészségéhez?

Fotoprotekció

Amikor fotoprotekcióról beszélünk, nem borítékban átcsúsztatott bankjegyekre, vagy kiváltságos kapcsolatokra kell gondolnunk, hanem sokkal inkább fincsi kis grapefruitra és papayára. Arról van szó ugyanis, hogy a karotinoidokban gazdag étrend segít megvédeni a bőrünket az UV sugárzás káros hatásaitól. Több tanulmány és kutatási is rámutat, hogy ezek az összetevők segítenek lelassítani az öregedést. Nem árt, ha tudod, hogy ráncaidért 80 százalékban a túlzott UV sugárzás tehető felelőssé. Mivel sajnos ezzel nem fordulhatunk a rendőrséghez a mindennapi sütőtökünkre vagy édesburgonyánkra hagyatkozhatunk csak, szerencsére a védelmet ezek a zöldségek is garantálják.

Ne gyulladj be

Legnagyobb szerencsénkre ezek a karotinoidok, mint például a béta-karotin, vagy lutein is olyan természetes vegyületek, amelyek bőségesen megtalálhatók nemcsak a narancs árnyalataiban pompázó gyümölcsökben, de más zöldségekben is, mint a kelkáposzta, a tök vagy a spenót. A karotinoidok ezen kívül erős antioxidáns hatásúak, tele vannak C-vitaminnal, amely hozzájárul az egészséges kollagéntermeléshez is. Ezen felül a jótékony összetevők képesek semlegesíteni a szervezetben lévő káros molekulákat, amelyek oxidatív stresszt okoznak, és károsíthatják a bőrsejteket. De a karotinoidokban gazdag élelmiszerek nemcsak ezeket az összefoglaló néven szabadgyököknek nevezett kis károkozókat hatástalanítják, hanem megszűntetik a szervezetünkben felbukkanó gyulladásokat is, amelyek a fakó, vagy színtelen bőrért felelhetnek.

A karotinoidok úgynevezett zsírban oldódó vegyületek, ezért mindig fogyassz melléjük kis mennyiségű egészséges zsírt. Dobj be egy avokádót, locsold meg jó minőségű olívaolajjal a salátád vagy nassolj magvakat!

Forrás: mindbodygreen
Nyitókép: jchizhe/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: