Ez történhet, ha az új ruháidat nem mosod ki, mielőtt felveszed

Amikor beleszeretsz egy ruhába és megveszed, teljesen természetes, hogy már másnap abban szeretnél pompázni. Eláruljuk, miért ne tedd!

Biztos mindenkinek megvan az érzés, amikor hazaviszi a legújabb szerzeményét, és óriási a kísértés, hogy már másnap felvegye. Bevallom, sokszor voltam én is nagy dilemmában, de szerencsére a józan ész mindig győzött. Sőt, mostanában már szinte az üzletekben is nehezemre esik próbálni, amikor meglátom, hogy rúzs, alapozó és számos egyéb folt éktelenkedik egy-egy ruhán. Emlékszem mennyire döbbenten álltam egy üzletben, amikor egy stylist előttem hozott vissza egy zsáknyi ruhát egy forgatásról, amit aztán az eladólányok elkezdtek vállfára pakolni. Vajon hányan és hányszor vették azokat fel? Logikusnak tűnhet, hogy ha online rendeljük a ruhát, akkor nem áll fenn ez a veszély, főleg, hogy általában egyesével, bontatlan csomagolásban érkeznek az új kincsek. De vajon tényleg így van?

Az új ruha is lehet veszélyes

Miért fontos, hogy egy pillanatig se töprengj, hanem minden új ruhádat mosd ki, mielőtt először felveszed? Mert attól, hogy „bolti” illatú – vagy ahogy gyakran mondják, „új szaga” van – , még számtalan kórokozó lehet bennük, esetleg vegyszerek, tisztitószerek, amelyek irritálhatják a bőrt. Egy ruha előállítása többlépcsős folyamat, a szabástól kezdve az üzletbe érkezésig nagyon sok kézen megy át, ezekről semmiképpen nem érdemes azt feltételeznünk, hogy sterilek. És az üzletekben onnantól kezdve, hogy a szállítástól piszkos dobozokat felnyitják, majd vállfára rakják a ruhadarabokat, szintén rengeteg por és baktérium érheti őket.

Ha valaki arra panaszkodik egy új ruha mosás nélküli felvételekor, hogy viszket a bőre, az nem véletlen. Egy szennyezett ruhadarab akár ekcémát is okozhat érzékeny bőrű viselőjének. Frances Kozen, textilszakos egyetemi oktató kutatásai során azt is megfigyelte, hogy egyes ruhadarabok gyakran tartalmaznak felesleges festékanyagokat, amelyek komoly bőrirritációt okozhatnak.

Egy barátnőm egyszer kétségbeesetten hívott, hogy nagy baj van, a lányának belilultak a lábai. Természetesen utánajárt a neten, és arra jutott, hogy ez valami komoly érprobléma lehet, így azonnal az ügyeletre mentek. Az orvos azt javasolta, hogy másnap reggel vérvétellel kezdjék a napot. Hazamentek, a kislány lefekvés előtt lezuhanyozott, és láss csodát, az „érproblémája” eltűnt a meleg vízzel. Ugyanis csak annyi történt, hogy felvette az új farmernadrágját mosás nélkül, a gyártás során használt festék pedig az izzadság hatására kioldódott, és megfogta a gyermek lábát. Így megúszták a vérvételt, ám azóta nem kérdés, hogy felvétel előtt mindig kimossák a ruhákat, valamint igyekeznek minőségibb darabokat választani.

Kerüld a szintetikus anyagokat!

A kutatások arra is rávilágítottak, hogy a legnagyobb bűnősök a szintetikus anyagok, a poliészter és a nylon, mert ezeket a legolcsóbb festékekkel színezik. Ha ezekben csak pár percig izzad valaki a próbafülkében, az éppen elég idő ahhoz, hogy az anyagban esetlegesen jelen lévő káros anyagok kioldódjanak. Ugye, hogy inkább jobb ebbe bele sem gondolni? Egy kabát, vagy vastagabb pulóver esetén annyival könnyebb a dolgunk, hogy nem érintkeznek közvetlenül a bőrrel, emiatt a bennük maradt vegyszerek csak ritkán okoznak irritációt.

De nemcsak a színezékek és a vegyszerek okozzák az egyetlen problémát. Nem érdemes magunkat abban az illúzióban ringatni, hogy ha online rendelünk ruhát, akkor azt mi vesszük fel először. Könnyen előfordulhat, hogy már valaki próbálta, de nem felelt meg neki és visszaküldte, így újra csomagolás után landol nálunk. Azaz láthatatlanul is bármilyen baktérium lehet egy újnak tűnő, hibátlan ruhadarabon.

Óvatosan a használt darabokkal!

Ezután teljesen jogos a kérdés: mi a helyzet a használtruha üzletekben kapható darabokkal? Elkeserítő a szakértő válasza, ezeket ugyanis még próbálni sem nagyon ajánlott: „Tedd magad elé a tükörnél, ha tetszik és jó a méret, vedd meg. Aztán otthon mosd ki, és csak úgy vedd fel”. Amikor elolvastam az eszmefuttatását arról, hogy egy használt ruha hány ember kezén, (és testén) megy át, mire az üzletbe kerül, akkor azon is elgondolkodtam, hogy onnantól fogva, képes leszek-e bármikor bemenni egy ilyen üzletbe. Pedig bírom a vintage cuccokat, de nem akarom látni magam előtt, amikor egy konténerből halásszák össze őket, több kilónyit bezacskóznak minél kisebbre összenyomva, és ezáltal kiváló lehetőséget biztosítanak a különböző baktériumok szaporodásának.

Nem kell azonban pánikba esni, és természetesen a ruhavásárlásról sem kell lemondani. Csupán figyelni kell a higiéniára, és elébe kell menni a problémáknak: felvétel előtt minden esetben ki kell mosni az újonnan vásárolt ruhadarabokat. Ha pedig tutira akarsz menni, akkor vasalóval vagy szárítógéppel (amennyiben a ruha ápolási címkéje ezt engedi) fertőtlenítheted is.

Forrás: self.com

Nyitókép: Maskot/GetyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: