Ezzel a 7 apró szokással nyugodtabb életed lehet

Nagyon jól hangzik, hogy csökkentsd a stresszt az életedben, de mégis hogyan csináld? Ha ezt a 7 trükköt elsajátítod, nagy lépést tehetsz a nyugodt élet felé.

Tudjuk, nem is adhatnánk annál idegesítőbb tanácsot, mint hogy ne idegeskedj annyit. Pedig mind tudjuk, milyen fontos lenne száműzni az életünkből a stresszforrásokat – a brit tudósok számtalan kutatását elolvastuk már, hogy mennyi egészségügyi kockázatot jelent, ha nem tudunk egy kicsit lazítani. És miközben a fejünk tetején pörgünk a munkahelyen, zsonglőrködünk az idővel, hogy a házimunka is kész legyen, a gyerekkel is foglalkozzunk, ámulva nézzük azokat az embereket, akikről látszólag leperegnek a gondok. Igen, mindannyian ismerünk olyanokat, akik mintha duplán álltak volna sorba, amikor a nyugalmat osztogatták, akik (legalábbis úgy tűnik) végtelen türelemmel és határtalan lazasággal kezelik a legváratlanabb csavart is az életben. Mégis, mi a titkuk? Nos, van a nyugodt embereknek 7 olyan szokása, amelyek elsajátítása a te életedet is megváltoztathatja.

1. Nem rejtik véka alá a bizonytalanságukat

Nincs is jobb módja a felesleges stressznek, mint a bizonytalanságaink hamis képzetén pörögni. Az az elképzelés, hogy valami „baj“ van velünk, óriási nyomás alá helyez bennünket, és ha nem tudunk kilépni ebből a mérgező gondolkodásmódból, azzal folyamatos szorongásnak adunk táptalajt. A laza emberek elfogadják a határaikat és dolgoznak az életüknek azokon a pontjain, amiket képesek megváltoztatni – a többit pedig egyszerűen elengedik. Igen, a kulcs az elengedés, amiből szokást faraghatunk, hogy ne gyötörjük magunkat olyan dolgokért, amelyekre nincs ráhatásunk, és elengedjük azt az ideát, hogy milyennek kellene lennünk.

2. A nyugodt emberek nem sietnek sehova

Egy egyszerű perspektívaváltás rengeteget segíthet a mentális egészségünkön és azon, hogyan gondolunk magunkra. A laza emberek sosem rohannak, ami nem azt jelenti, hogy hippi módjára elfecsérlik az idejüket a kanapén ülve. Csupán arra koncentrálnak, hogy megtalálják az életüknek az egészséges ritmusát és nem stresszelik magukat a rohanó világ tempójával. Ha megfigyeled, ezeknek az embereknek még a beszédtempója is más: nem akarják elhadarni a legjobb poénjaikat, inkább lassan közlik a mondandójukat, s ennek ellenére ugyanúgy célba ér minden mondatuk. Ezt a tudatos lassúságot te is magadévá teheted, ha egy kicsit odafigyelsz a szokásaidra, ezáltal pedig elengedhetsz egy óriási stresszfaktort az életedből. 

3. Eltávolítják a felesleges dolgokat az életükből, amik stresszessé teszik őket

Tudod, hogy a zsúfolt bevásárlóközpont szorongást vált ki benned? Rendeld házhoz, amire vágysz. Mérges éhes vagy, ha harangoznak délben? Vigyél magaddal egy szendvicset, ha tudod, hogy nem lesz lehetőséged nyugodtan megebédelni. Bagatell dolognak tűnhet, s egy kicsit talán megfutamodásnak, ha elkerülöd a stresszes helyzeteket, ugyanakkor semmi gond nincs azzal, ha ismered a határaidat. Minimalizáld azokat a dolgokat, amik idegessé tehetnek. Bár könnyebb útnak tűnik, hogy panaszkodjunk miattuk, mégis jóval egyszerűbb hosszú távon egyszerűen csak kiiktatni ezeket a stresszfaktorokat az életünkből.

nem ellenkezés elutasítás stop visszautasítás munkahely munka
Fotó: SrdjanPav /GettyImages

4. Nem büszkélkednek a kialvatlansággal

A mai rohanó, munkamániás világban gyakran halljuk egymást dicsekedni azzal, hogy mindössze 3-4-5 órát sikerült aludnunk az éjjel, olyan elfoglaltak vagyunk. Úgy dobálózunk ezekkel a mondatokkal, mintha ez valami érdem lenne, holott ez sokszor épp a rossz időbeosztásunkról vagy a prioritások felborulásáról árulkodik, mintsem valami hősiességről. Az alvás az, amiből az igazán laza emberek sosem engednek, hiszen mindannyian tudjuk, mennyi stresszt és egészségügyi problémát hordoz magában a hiánya. Tiszteld meg magadat a pihenéssel, hidd el, ez engedi majd meg a leghatékonyabb nappalokat a számodra.

5. A „kellene“ nem szerepel a szótárukban

A nyugodt emberek tisztában vannak vele, hogy bármilyen utat is választanak maguknak, mindig lesznek kihívások, problémák és frusztrációk az életükben. Ez elsőre nyomasztó gondolatnak tűnik, azonban ha elfogadod, hogy az élet nem mindig tündérmese, kevésbé stresszelsz majd a negatív szituációkon. Ráadásul ha nem mások elvárásait követed, sokkal jobban élvezed majd a kalandot. Ahelyett, hogy azt kérdezed magadtól, mit kellene tenned, koncentrálj arra, hogy mit szeretnél tenni – majd találd meg a módját annak, hogy ez sikerüljön. Ha pedig tisztában vagy azzal, hogy az élet, bizony, akadályokat gördíthet majd eléd mindeközben, könnyebben megvonod majd a válladat és csinálod tovább a dolgodat. Tudod, ha könnyű lenne, bárki meg tudná csinálni. 

6. Mások nyugalmára is figyelnek

Van egy óriási mondás: ha segítesz másoknak, hogy meg tudják csinálni azt, amit te szeretnél, akkor megkapod azt, amit szeretnél. Kicsit bonyolultan hangzik, de gondold végig. Ha nyugodt baráti vacsorára vágysz, akkor fókuszálj arra, hogy a barátaid nyugodtnak érezzék magukat a te társaságodban. Ez neked is megteremti az áhított estét, ugyanakkor nem saját magadat helyezed a figyelem középpontjába, ami felszabadító érzés lehet. A hangsúly azon van, hogy szeretetet és figyelmet adj másoknak, ezáltal te magad is egy kiegyensúlyozott közegben élhetsz.

7. Nem kergetik a boldogságot

Van különbség aközött, hogy megteszünk minden tőlünk telhetőt az álmainkért, és aközött, hogy hajszoljuk az amerikai filmekből ismert boldogságot. A nyugodt emberek a boldogságra úgy gondolnak, mint egy folyamatosan fejlődő, változó tapasztalásra, mind érzelmi, mind fizikai síkon. Szupertudatosak ebből a szempontból, hiszen a boldogság illúziójának kergetése, tudják jól, óhatatlanul is kudarcra ítélné őket. Ahogy az életünk, úgy érzelmeink is folyamatosan változnak, ezáltal a tökéletesség és a boldogság sem lehet egy állandó állapot: csupán a pillanatnyi örömforrások őszinte megélése. 

Forrás: yourtango.com
Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: