Ezzel a növénnyel te is tehetsz a tiszta levegőért

Élénk lombszíne, kedves virágai és a télen pirosló termései miatt a kertek közkedvelt növénye a madárbirs. Azonban a tudósok nemrég rájöttek, hogy a szerény növényben nagy lehetőségek rejlenek, és biztonságos megoldást nyújthat a légszennyezés ellen.

A tudósok egy olyan növényt azonosítottak, ami elősegítheti a forgalmas utak szennyezettségének csökkentését. Ez a növény nem más, mint a Brit szigeten általánosan elterjedt, madárbirs. A brit Királyi Kertészeti Társaság (RHS) munkájának részét képezi az, hogy feltérképezze a környezeti problémákat – légszennyezés, áradás, kánikula – és megoldásokat találjanak azokra. A társaság szakemberei alaposan megvizsgálták a madárbirsből alkotott sövények hatékonyságát a légszennyezés csökkentésében, összehasonlítva különböző cserjékkel, például galagonyával és vörös cédrussal. Felfedezték, hogy a madárberkenye sűrűbb levelei 20 százalékkal hatékonyabban vesznek részt a forgalmas utak légtisztításában, mint a többi, kísérletbe vont növény. Már az egy méter hosszan ültetett bokros cserje is – a szakértők szerint – egy hét alatt képes olyan mennyiségű szennyeződéstől megtisztítani a levegőt, mint amit egy autó termel 800 kilométer megtételével.

A madárbirs ideális lenne arra, hogy forgalmas utakat szegélyezzenek vele. De más, kevésbé szennyezett területeken is kulcsfontosságú lehet, hogy megtelepedjen, fokozva a fajok diverzitását és a bennük rejlő környezeti előnyöket. Az RHS felméréséből kiderült, hogy a megkérdezettek egyharmadát érinti a légszennyezés, és mindössze csak 6 százalékuk tesz aktív lépéseket ellene, például kertlétesítéssel. A szakemberek szerint mi magunk is rengeteget tehetünk a környezeti problémák csökkentése érdekében. Telepítsünk és gondozzunk bármilyen zöld felületet, nagy változásokat indíthatunk el az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Forrás: Independent
Nyitókép: seven75/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: