Ezzel az egyszerű fortéllyal még ízletesebb lesz a kávéd

A legtöbb ember csak tejjel és cukorral hajlandó meginni a reggeli feketéjét, hiszen csak így tudják valamennyire ellensúlyozni a kávé keserű ízét. Egy apró és egyszerű trükkel azonban ezen könnyedén változtathatunk.

A ’sózd meg a kávédat’ trend 1997-ben kezdett elterjedni, miután a Nature-ben publikáltak egy tanulmányt. A tanulmányban résztvevőkkel különböző ízkombinációkat kóstoltattak. Meglepő módon azt tapasztalták, hogy a só sokkal hatékonyabban csökkenti a keserű ízt, mint az édes cukoroldat. A só mindemellett fokozta az édesség érzékelését is.

Amikor egy kis sót adunk az ételhez, annak azonnal jobb íze lesz, és ez pontosan így van a kávéval is. Egy kevés só a keserű ízek blokkolásán kívül felerősíti a kávé aromáját is. „A szakácsok világszerte tudják, hogy a só egy kulcsfontosságú hozzávaló az ízletes ételek elkészítésében” – állítja Makenzie Bryson Jackson, a Panaceutics ételtudósa. „A sónak fontos szerepe van a jó ízek fokozásában, és a rosszak enyhítésében egyaránt. Nagyon érdekes, hogy ez a kávéval ugyanígy működik. A só kötődik az ízreceptorokhoz, így megakadályozza, hogy a keserű vegyületek a keserű ízreceptorokhoz kapcsolódjanak.”

Mindenkinek megvan a maga egyedi küszöbértéke a keserű és a sós ízt illetően, ezért érdemes kísérletezgetni. Kezdjünk kevés, de jó minőségű sóval, és fokozzuk annak az arányát, míg el nem érjük a számunkra legkellemesebb aromát. Tegyünk néhány szem tengeri sót a frissen őrölt kávéba, mielőtt lefőznénk. Vagy enyhén sózzuk a már kész kávénkat fogyasztás előtt. Bár sokan idegenkednek még a gondolattól is, az élelmiszermérnökök és az ínyenc kávérajongók esküsznek erre az apró trükkre.

Nyitókép: Alexander Spatari/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: