A kiadáskor elbukott, később a világirodalom klasszikusa lett: érdekességek, amiket nem tudtál A nagy Gatsbyről

A könyv szerzője, F. Scott Fitzgerald ezen a napon, szeptember 24-én született

Ma már aligha akad olyan, aki ne ismerné Jay Gatsby és Daisy Buchanan tragikus szerelmének történetét, milliók rajonganak a regényből készült adaptációkért. Pedig 1925-ben F. Scott Fitzgerald még kifejezetten negatív kritikákat kapott a sztoriért.

Ha vérbeli színházrajongó vagy, akkor már biztosan észrevetted, hogy a Vígszínház A nagy Gatsby című musicaljének jegyeire szó szerint vadászni kell, a 2013-as filmadaptáció (tudod, amelyikben Leonardo DiCaprio és Carey Mulligan alakítják Jay Gatsbyt és Daisy Buchanant) pedig a mai napig nem veszített a népszerűségéből. Sőt, teljes az egyetértés abban, hogy F. Scott Fitzgerald 1925-ben publikált regénye az irodalom történetének egyik legmeghatározóbb darabja. De képzeld, a megjelenésekor még elég szkeptikusan fogadták az olvasók az amerikai szerző később klasszikussá vált könyvét…

A nagy Gatsby
A nagy Gatsby (Fotó: HBO Sajtószoba)

Nagy Gatsby, nagy bukás?

Fitzgerald a kiadás első évében ugyanis körülbelül 20.000 példányt adott el a kötetéből, ami az előző két művének sikerével szemben egyáltalán nem nevezhető kiugró eredménynek. Az író meg volt győződve arról, hogy A nagy Gatsby kudarcát az erős, csodálatraméltó női karakterek hiánya okozta – hiszen akkoriban többségében a nők olvastak regényeket. Sőt, utólag már a címet sem találta túlságosan jó választásnak.

De nemcsak a közönségét, hanem a kritikusokat sem tudta lenyűgözni Jay Gatsby és Daisy Buchanan szerelmének történetével. Akadtak, akik azt mondták, hogy Fitzgeraldot nem is szabadna szerzőnek nevezni, mások azt is kijelentették, nem tartozhat a kor legnagyobb írói közé. A sztorit pedig egy megdicsőült anekdotának kiáltották ki, ami teljesen valószerűtlen is.

A nagy Gatsby a Vígszínházban
A nagy Gatsby a Vígszínházban (Fotó: Dömölky Dániel)

Ám akárhogyan is éreztek Fitzgerald tehetsége iránt, az utolsó vádpontban hatalmasat tévedtek, mivel Daisy Buchanant például egy tinédzserkori szerelméről, Ginerva Kingről mintázta. (Állítólag ez a kapcsolat volt a legfontosabb az életében.) Daisy legjobb barátját pedig a Ginevrához nagyon közel álló Edith Cummings híres amatőr golfozó ihlette. Ráadásul Scott az 1920-as évek elején feleségével, Zeldával együtt tényleg szemtanúja voltak annak az ellentétnek, hogy míg egyesek a közelmúltban tettek szert hatalmas vagyonra, addig mások örökölték ugyanazt.

És míg a kritikusok a regényért nem rajongtak, addig Zelda a könyv első, még némafilmes adaptációját illette negatív jelzőkkel. Fitzgerald felesége egyszerűen borzalmasnak tartotta az 1926-os alkotást. Scott azonban sajnos már nem is érhette meg A nagy Gatsby sikermenetét. Amikor 1940-ben szívrohamban elhunyt, a neve többnyire feledésbe merült, a munkássága pedig csak 1945 után került újra a figyelem középpontjába. (A II. világháborúban például 150.000 példányt elküldtek A nagy Gatsbyből a fronton szolgáló amerikai katonánaknak.)

Forrás: Mental Floss
Nyitókép: HBO Sajtószoba

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: