Egész évben szeretjük őket, de az biztos, hogy az ünnepek közeledtével a fahéj, a szegfűszeg és a szerecsendió illata tölti meg az otthonokat. El sem tudnánk képzelni a karácsonyt a mézeskalács vagy a forralt bor aromája nélkül. De vajon miért?
A fűszerek konyhában betöltött szerepe nagy múltra tekint vissza. Szinte elképzelni sem tudjuk, hogy milyen lenne a főzés a különleges és karakteres aromák nélkül. Ősidők óta jelen vannak az életünkben a fűszerek: a népi gyógyászatban, az élelmiszerek tartósításában és az ízek fokozására használtuk és használjuk őket ma is. Voltak idők, amikor fizető eszközként használták a kereskedelemben, és összekapcsolódtak olyan nagy felfedezők neveivel, mint Nagy Sándor, Marco Polo és Vasco de Gama. Számos expedíció célja volt (többek között) a fűszerkereskedelem kiépítése és felvirágoztatása. Évszázadokon keresztül az arany árával vetekedett az értékük. Gyakran váltak gyarmati hatalmak háborújának tárgyává. Az ültetvényeket szigorúan védték és birtoklásukat igyekeztek kisajátítani. Különösen igaz ez a szerecsendióra és a szegfűszegre. Mindkét növény az indonéziai Maluku-szigeteken őshonos. Az 1600-as években a holland gyarmatosítók monopóliumának féltve őrzött árucikkei voltak. Ezeken a területeken szinte a teljes növényzetet felszámolták, hogy az értékes szerecsendió- és szegfűszegfák helyet kapjanak. Az idők során azonban elkerülhetetlen volt, hogy ezeket az aromás növényeket más régiókban is termeszteni kezdjék. Manapság a fűszerek alacsony áron elérhetőek minden élelmiszerboltban, és használatuk a mindennapi rutinunk részévé vált. De sose feledjük, valahányszor egy csipetnyi fahéjjal vagy kardamommal ízesítjük a tejeskávénkat, az a nagy világtörténelem egy epizódjának szerencsés eredménye.
Szegfűszeg
A növény akár 100 évnél is tovább él. Körülbelül 8-10 éves korában fordul termőre. Egy fa évente körülbelül 2 kilogramm fűszert ad. A szegfűszeg valójában egy bontatlan virágrügy. A begyűjtéskor sárgás színű, majd fokozatosan egyre sötétebb árnyalatúvá válik. A rügyeket kizárólag kézzel szedik, majd a napon szárítják. Narancsba szurkálva természetes, téli illatosítót készíthetünk. Hatékony gyulladáscsökkentő és emésztést segítő, ezért számos gyógyszerkészítményben megtalálhatóak a hatóanyagaik. Frissíti a leheletet, és belülről melegíti a szervezetet. A népi gyógyászatban a fogfájás enyhítésére használták. Manapság, a benne található eugenol vegyületet megtalálhatjuk a szájhigiéné és fogászat terület használt készítményekben. Lelki hatását tekintve illata kellemes közérzetet biztosít, és segíti az érzelmi és finomenergiák szabad áramlását. A fűszernek azonban akad más felhasználási területe is. Indonéziában egy márkás cigaretta alapanyaga. A parfümiparban pedig a szegfűszeg adja egyes Coco Chanel és Ysatis Givenchy parfümök sajátos illatát.
Szerecsendió
Ez a növény kiemelkedően fontos terménye Indonéziának és Srí Lankának. A fa elérheti a 15 méteres magasságot és két „termést” ad termesztőjének. Amikor az aranyszínű, érett gyümölcsök szétnyílnak, előkerül a szerecsendió-virág, ami nem más, mint a barna szerecsendió piros, szálas magköpenye. Széleskörűen használt fűszer, édes és sós ételek ízesítésére egyaránt használják. A szerecsendió az egyik legmegfelelőbb gyógy- és fűszernövény a tápanyagok felszívódásának fokozására, valamint felfúvódás ellen. Jól társítható olyan fűszerekkel, mint a gyömbér és a kardamom. Lélektani hatását tekintve, a fűszer illata inspirálja a kreativitást és segít visszanyerni az életkedvünket. A szerecsendió belülről hevíti a szervezetet, ezért nemcsak a karácsony egyik legkiválóbb fűszere, hanem a téli hideg ellenszere is.
Fahéj
Legelterjedtebb fajtája a ceyloni változat, amit Srí Lankán termesztenek. A fűszer az illatos kéregből készül, amit a fa hajtásairól fejtenek le, majd szárítják. Ezt követően éri el jellegzetes, halványbarna színét és hullámos alakját. A fahéjat széles körben használják konyhában; édes, földes jelleget ad az ételeknek és a forró italoknak. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy az ünnepi ételek egyik legfontosabb alapanyaga. A fahéj erényei azonban meghaladják az ízét és az aromáját, és fontos eleme lehet házi patikánknak is. Melegítő hatása van, amely javítja a szervezet keringését. Támogatja az emésztés zavartalan működését. Hasznos lehet a vércukorszint stabilizálásában, valamint a koleszterinszint csökkentésében. Antioxidáns hatásán túl, antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik. Energetikailag pedig fokozza az életörömet és segít legyőzni a téli melankóliát.
A fentiek alapján ki ne szeretne még több fűszert csempészni az ünnepi ételekbe és italokba? A különleges ízek és illatok arra inspirálhatnak minket, hogy sokféle módon élvezzük a karácsonyi fűszereket, és egy gazdagon ízesített forró csoki elkortyolgatásával lélekben távoli, egzotikus országokba repüljünk.
Nyitókép: Henrik Sorensen/GettyImages