Fájdalmas emlékek a múltból: gondolnád, hogy ez is hatással lehet a szexuális életedre? (18+)

Ha nem tudunk menekülni, lefagyunk - sokszor felnőttként is

Megfelelési kényszer, párkapcsolati viták vagy orgazmushajszolás - ez csak néhány dolog a sok közül, ami rányomhatja a bélyegét a szexuális életünkre. De mi van akkor, ha a frusztrációnk valódi forrásai a gyerekkori emlékeink?

Amikor a gyerekkori traumák és a szexualitás kapcsolatáról beszélünk, szinte rögtön a szexuális zaklatás és a lehetséges következményei kerülnek szóba. Pedig más típusú törések is okozhatnak gondokat a hálószobában. A Journal of Sex & Marital Therapy tudományos lapban megjelent egy új kutatás, amit szexterápiára járó emberekkel végeztek. 410 fővel beszélgettek a szexuális életükről, a gyerekkorukról, arról, hogy mennyi stressz éri őket nap mint nap, illetve, hogy mennyire képesek megélni a jelent a problémás időszakokban. Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik gyerekkori traumákról számoltak be, általánosságban kevésbé elégedettek a szexuális életükkel.

Miféle törésekről van itt szó?

A gyerekkori trauma nemcsak a szexuális zaklatást fedi le, a kutatók többek között idesorolták a gondatlan szülői magatartást, a családon belüli agressziót és az érzelmi bántalmazást a szülők, vagy a szülők és a gyerek között, illetve a megfélemlítést és a fizikai erőszakot is.

A stressz a ludas mindenért

Az alanyokkal folytatott beszélgetésekből kiderült, a rossz emlékeket őrző felnőtteket sokkal több stressz éri napi szinten, a szorongás és a félelmek meghatározóak az életükben. A fokozott mentális feszültség miatt kevésbé tudnak jelen lenni, vagyis nehezebben fókuszálnak a most történéseire. És hogy hogy jön ide a szex? Ha nem vagyunk képesek lazítani, nem tudjuk igazán megélni a testi örömöket, tehát az állandó feszültség előbb-utóbb problémákat okoz a hálószobában.

A stresszel kapcsolatos pszichés problémák, mint a depresszió, a szorongás, az ingerlékenység és a kognitív zavarok gyakran arra késztetnek, hogy kerüljük a fájdalmas vagy kellemetlen szituációkat, ami csökkent tudatossághoz és a jelenből való meneküléshez vezethet – írják a kutatók. Az alany a kellemes impulzusokat nem tudja befogadni, például egy gyengéd érintésre is rosszul reagál. A szexuális élet így sivárnak, üresnek tűnhet, és nem elégíti ki a felek vágyait.

Ha nem tudunk menekülni, lefagyunk – sokszor felnőttként is 

Holy Richmond szexterapeuta szerint a gyerekkori traumákat átélőknél a szexuális problémákat többnyire az okozhatja, hogy ösztönösen üss vagy fuss üzemmódba kapcsolnak. A felnőttek viselkedésére az üss vagy fuss” vagy más néven harcolj vagy menekülj” reakció jellemző, a gyerekek esetében viszont a ledermedés az egyik leggyakoribb stresszválasz” – mondja a szakember. Szinte sosem fordul elő, hogy egy gyerek felülkerekedjen egy felnőttön, és a menekülés sem mindig opció számukra, így marad a lefagyás és/vagy az elhatárolódás, ami addig tart, míg el nem hárul a veszély vagy el nem oszlik a feszültség.” Az efféle elszigetelődést, mint viselkedési mintázatot nem minden esetben nőjük ki az évek során, felnőttkorban is visszaköszönhet. A tudatalattink akkor is kiválthatja ezt a reakciót, ha éppen valami olyat tapasztalunk meg, ami alapvetően pozitív élmény – például szeretkezünk valakivel. Mivel ez egy mentális folyamat, sokaknak fogalmuk sincs, hogy miért fagynak le egy ilyen helyzetben, ez frusztrációt generál és önostorozásra sarkall. A terapeuta szerint ilyenkor sokat segít, ha realizáljuk, mennyire nagy elvárásokat támasztunk néha magunkkal szemben.

Ha gyerekkori traumákkal fordulnak hozzá segítségért, Richmond arra kéri a pácienseit, hogy nézzenek szét maguk körül és mondják ki hangosan Biztonságban vagyok. Jelenleg teljesen biztonságban vagyok”. Volt egy időszak az életükben, amikor úgy érezték, veszélyben vannak, de ahogy a mantrám szól: Az akkor történt. Ez meg a jelen. A trauma a múlt része, amikor pedig szétnéznek, és átgondolják a helyzetüket, szinte minden esetben az a válaszuk, hogy jelenleg biztonságban vannak. Ez pedig fontos része a terápiának.

A megoldás: szembenézni a félelmekkel

Ha a szexuális életre is kihatással vannak a múltban átélt negatívumok, az egyetlen járható út a problémákkal való szembenézés. A rossz érzéseket segíthet kordában tartani például néhány mindfulness gyakorlat. A vágy, a pikáns gondolatok és az érzelmek megélése csakis a tudatos jelenlét állapotában lehetséges, tehát a cél az, hogy a negatív, kritikus és stresszkeltő gondolatok helyett a szexuális benyomások kerüljenek előtérbe.

Nyitókép: Image Source/Getty Images
(health.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: