Fantasztikus fotók hívják fel a figyelmet a természetvédelem fontosságára

Kihirdették a Nature in Focus fotópályázat nyerteseit. A bolygónkon zajló drasztikus változásokat a természetes élőhely nélkül maradó állatok, az egyre fogyó erdők, és a szeméttelepre vándorolt elefántok képei szemléltetik.

A 2023-as Nature inFocus Photography Awards nemrégiben hirdette ki nyerteseit az indiai Bangalore-ban. A több mint 1500 pályázó, közel 24 000 vadon élő állatokról készült képet küldött be.

Így sírnak a fák madártávlatból

Srikanth Mannepuri „Disappearing Guardians” című díjnyertes fotója.

Idén a rendezéssel és természetvédelemmel foglalkozó Srikanth Mannepurit választották az év fotósának Disappearing Guardians című fotósorozatával. A világ egyik legbonyolultabb ökoszisztémáját, a mangrove fák különös élőhelyét mutatja be. Ezek a fák egyszerre szolgálják és védik a természetet. Számtalan hal-, madár- és hüllőfajnak adnak otthont. Remekül felfogják a szelet, arról nem is beszélve, hogy a tengerparti közösségek megélhetési forrásaként is szolgálnak. A fotósorozat arra hívja fel a figyelmet, hogy manapság riasztó ütemben irtják a mangroveerdőket. 

A természet nemzetközi platformot teremt

Padmanava-Santra különdíjas “Skimmer Love” című fotója.

A pályázatra a világ minden tájáról küldtek fényképeket, melyeket 6 kategóriába soroltak: állatportrék, állati viselkedés, fókuszban a természetvédelem, vadvilág és állatok a természetes élőhelyükön. „A Nature inFocus Photography Awards nemzeti és nemzetközi fotósok találkozóhelyévé nőtte ki magát” – mondja Rohit Varma, a Nature inFocus egyik alapítója. „Minden évben olyan képek érkeznek, amelyek a természet új arcát mutatják be, illetve rávilágítanak a globális és természetvédelmi problémákra. Nagy örömünkre szolgál, hogy a világ egyre több pontjáról kapunk pályaműveket. A pályázat a vadfotósok nemzetközi platformjává vált!.”

Vadászó leopárdoktól kezdve ficánkoló delfineken keresztül egészen a rovarokról készült makrókig, a legkülönfélébb állat-és természetfotók érkeztek a pályázatra.

Éhes elefántok

fotó: Lalith Ekanayake

Az idei különdíjat Lalith Ekanayake fotós kapta, aki Giants in Peril című fotósorozatában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Srí Lankában az elefántok elveszítik természetes élőhelyüket. Annak ellenére, hogy az elefántok gyakran letarolják a helyiek ültetvényeit, a lakosok szent állatként tisztelik az elefántokat. A fényképek azt is bemutatják, hogy a vadon élő elefántok feltűnnek az utakon is. A veszély és a tilalom ellenére a járókelők és autósok pedig gyakran etetik őket. A művész azt is megörökítette, ahogy egy elefánt a szemétlerakónál várja, hogy a dömper letegye a szemetet. A vizesárok és az elektromos kerítés ellenére az elefántok rendszeresen találnak ételmaradékot a műanyaghulladék között, ami sok állat halálához vezet.

Egy macska vacsorája – Karthik Mohan (Az állati viselkedés kategória különdíjasa)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nature inFocus (@naturein_focus) által megosztott bejegyzés


A fotós azt örökítette meg, ahogy egy tigris elejtett egy leopárdot, ami alapvetően nem szokványos, hiszen a ragadozók többnyire csak a növényevőket tekintik prédának, ám ha egymás territóriumára keverednek, előfordul, hogy egymásnak esnek.

Megehetlek? – Sankhesh Dedhia (Az állati viselkedés kategória nyertese)

Fotó: Sankhesh Dedhia

A fények hazavezetnek – Merche Llobera (Az állati viselkedés kategória különdíjasa)

Fotó: Merche Llobera

Egy Bonobó és a házi kedvence – Christian Ziegler (Állati portré kategória nyertese)

Fotó: Christian Ziegler

Túlélők után kutatva – Jo Anne McArthur (Fókuszban a természetvédelem kategória nyerte)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nature inFocus (@naturein_focus) által megosztott bejegyzés

Távoli világok

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Nature inFocus (@naturein_focus) által megosztott bejegyzés

Forrás: Natureinfocus, My Modern Met

Nyitókép: A csíkok földje – fotó: Amit Vyas

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: