Ma indul a Fashion Revolution Week, amely a divatipar etikus és átlátható alakításáért kampányol

A Fashion Revolution Magyarország csapata idén is csatlakozik a nemzetközi Fashion Revolution Week eseményeihez, a héten több olyan online előadásra is invitálnak minket, amelyek rávilágítanak a divatipar problémáira.

2013. április 24-e egy átlagos napnak indult, de a világ egyik legsúlyosabb ipari katasztrófájaként vonult be a történelembe. Ezen a napon 1134 ember vesztette életét és további 2500 ember sebesült meg, amikor a világ egyik legnagyobb ruhagyárának nyolcemeletes épülete összeomlott Dakkában, Bangladeshben. A Rana Plaza tragédiájáról szóló hírek bejárták az egész világot és a romokról készült felvételek mindenkit sokkoltak. A katasztrófa után még több döbbenetes információ látott napvilágot, amelyek embertelen munkakörülményekről, éhbérről és súlyos környezetszennyezésről szóltak. Nem csoda, hogy az olcsó ruhák hirtelen kényelmetlenné váltak – az emberek rájöttek, hogy valójában súlyos árat fizetnek a gyors divatért. Ekkor született meg a Fashion Revolution mozgalom, amely azóta is a divatipar etikus és környezetbarát átalakításáért harcol. Minden évben a Rana Plaza összeomlásának évfordulóján, április 24-én rendezik meg a Divatforradalom Napját, illetve világszerte egész héten különböző programokkal készülnek. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

ShareMyBag (@share_my_bag) által megosztott bejegyzés

Üdv a gyors divat korszakában

Néhány évtizeddel ezelőtt egy kabátot akár 20 évig is viseltek. Ma nem ritka, hogy az emberek minden szezonban egy hatalmas gardróbfrissítést tartanak. A becslések szerint egy ruhadarabot átlagosan hét alkalommal viselünk mielőtt megszabadulnánk tőle. A gyorsan változó trendek és a megnövekedett vásárlási kedv miatt a fast fashion cégek egy évben körülbelül 50 kollekciót dobnak a piacra. Vagyis minden héten egy hatalmas adag új ruha kerül világszerte az üzletekbe. Hogyan jutottunk el ideáig?

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fashion Revolution (@fash_rev) által megosztott bejegyzés

Az 1980-as és ’90-es években vált elterjedtté, hogy a világmárkák olyan offshore gyárakban készíttetik a ruhadarabokat, ahol a munkásoknak alacsonyabb bért kell fizetni, és a munkaügyi törvényeket is ki tudják használni. Fillérekért gyártják le azokat a kollekciókat, amelyek az előállítási költségek sokszorosáért – de még mindig olcsón – kerülnek az üzletekbe. Ez azonban feszített munkatempót követel meg. És ez okozta 1134 ember halálát. Ugyanis a Rana Plaza tragédiája megelőzhető lett volna. A nap folyamán több repedést is felfedeztek az épület falain és egy rövid időre evakuálták a komplexumot. Azonban a szigorú határidők miatt mindenkinek vissza kellett térnie az épületbe.

A Fashion Revolution küldetése

A Rana Plaza esete sokakat ráébresztett arra, hogy a fast fashion modell uralmának véget kell vetni. De ha belegondolsz, még ma is néhány ezer forintért vásárolhatjuk meg a legújabb trendeket követő termékeket. Tehát nyolc évvel később is hatalmas változásokra van szükség. Pontosan ezért küzd a Fashion Revolution, amely a megalapítás óta egy világméretű nonprofit szervezetté vált. A szervezői hisznek abban, hogy az átláthatóság az első lépés az ipar átalakulása érdekében, és ez egy egyszerű kérdéssel indul: „Ki készítette a ruhámat?” Az idei Fashion Revolution Week a „Rights, Relationships, Revolution”, vagyis a „Jogok, kapcsolatok, forradalom” témakörhöz kapcsolódik. Április 19-25 között mintegy 100 országban szerveznek online programokat, amelyek különböző aspektusból közelítik meg a divatipar problémáit.

A Fashion Revolution Hungary csapata mindenkit arra kér, hogy a közösségi média platformokon posztoljon egy képet magáról vagy egy ruhacímkéről és használja a #whomademyclothes hashtaget. Illetve izgalmas online előadásokkal is készültek azoknak, akik szeretnének tudatosabb döntéseket hozni vagy még több információt megtudni a fenntartható divatról. A résztvevők akár a divattervezőktől is elleshetnek néhány trükköt, vagy az FR Hungary önkénteseivel beszélgethetnek arról, hogy miért hasznos és fontos dolog az önkéntesség. A programok teljes listáját itt találod.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Fashion Revolution (@fash_rev) által megosztott bejegyzés

Nyitókép: @fash_rev/Instagram

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: