Fehér foltok a bőrön? – Ismerd meg a vitiligót!

A vitiligo a pigmenthiány legismertebb formája, sokan mégis keveset tudnak a bőr fehér foltjainak kialakulásáról, kezeléséről és védelméről.

A vitiligo elég gyakori „rendellenesség”, nők és férfiak körében is egyaránt előfordul, a Föld lakosságának körülbelül egy százalékát érinti. A pigmenthiány, mint azt neve is elárulja, a bőr melanintermelő sejtjeinek elpusztulása miatt alakul ki. A melanin határozza meg a bőr, a haj és a szem színét, és ha ez nem termelődik, akkor a bőrön szabálytalan alakú fehér foltok jelennek meg. Ezek kezdetben mindig csak aprócska bőrhibák, de az idő múlásával méretük növekszik és általában szimmetrikusan alakulnak ki.

A fehér foltok kialakulása mögött

A vitiligo kialakulásának okait mai napig nem tudják pontosan meghatározni. Többször hozzák összefüggésbe autoimmun problémákkal vagy örökletes tényezőkkel. Gyakran társul egyéb más betegségekkel, mint például a pajzsmirigy nem megfelelő működése vagy a cukorbetegség. Egy azonban biztos, hogy az ezzel együtt élőknek kifejezetten ajánlott kerülni a stresszt, hiszen a fehér foltok ennek következtében növekedésnek indulhatnak vagy elkezdhetnek terjedni. A foltok száma és kiterjedése pedig folyamatosan változhat.

Fotó: Getty Images

Fényvédelem mindenekelőtt

Mivel szervezetünk számára kiemelten fontos a D-vitamin, amit elsődlegesen a napfényből nyerhetünk, a vitiligóval sem kell azt kifejezetten kerülnünk. Ha arcunkon vagy a testünk olyan részén fordulnak elő a fehér foltok, ahol azok közvetlenül ki vannak téve a nap káros sugaraianak, kiemelten fontos a fényvédelem. A vitiligo által érintett területeket magas SPF-tartalmú készítményeket alkalmazzunk. Sminkelés előtt az első lépés mindig egy legalább 50 faktoros krém felvitele legyen, amit fényvédőt tartalmazó alapozókkal vagy CC-/BB-krémekkel egészítsünk ki. Ahogy az arcunk, úgy testünk esetében is elővigyázatosnak kell lennünk, tehát ne csak a strandon, de a mindennapokban is alkalmazzuk a napozási termékeket. Ha pedig fejbőrünket is érinti az elváltozás, ne féljünk kalapot vagy sapkát viselni.

Elrejteni vagy megmutatni?

2014-ben a Tyra Banks nevéről ismert Topmodell leszek! című műsorban tűnt fel Winnie Harlow, aki széles körben is megismertette az embereket a vitiligot. A sötét bőrű topmodell a betegség szóvivőjévé vált, hiszen testét számtalan fehér folt fedi. Harlow pedig ezeket nemhogy elrejti, hanem előnyt kovácsol belőlük. A divathetek alatt a legnagyobb luxusmárkák kifutóin lépdel és számos illusztris kampány arcaként is láthattuk már. Ő tehát azok táborát erősíti, aki megmutatja, hogy nem mindennapi külsővel is lehet az ember sikeres.

Sokan vannak azonban, akiknek nem ilyen egyszerű az (ön)elfogadás és folyamatosan keresik a kiutat, hogy ezeket a szépséghibákat elrejtsék. Szerencsére napjainkban a kozmetikai ipar már mindenre kínál megoldást, így bőrhibáinkat is egyszerűen elrejthetjük. Az arcunkat érintő foltok esetében elég csak egy magas fedésű és jól építhető alapozó (MAC Studio Fix, Lancome Teint Idol Ultra Wear, Esteé Lauder Double Wear) vagy egy tökéletesen funkcionáló korrektor, esetenként camouflage krém és volt probléma, nincs probléma. Viszont ha végleges megoldást keresünk, ma már az orvosi tetoválásoknak köszönhetően vitiligos foltjainknak is örökre búcsút inthetünk. Ennek egyetlen egy hátulütője van csak, mégpedig, hogy a már meglévő elváltozások is módosulhatnak, így lehet, hogy egy adott pillanatban foltjainkat elfedtük, azok a testünk más pontjain is felüthetik a fejüket. Extrém esetekben azonban olykor depigmentántációt is alkalmaznak.

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: