Egészséges vagy sem? Már az étel is fekete, nem csak a kedvenc kisruhád

Az egyik legújabb őrület, a black food trend!

A fekete étel, azaz black food trend révén egyre több ételt színeznek feketére. A kérdés az, hogy egészségesek-e ezek az ételek vagy sem?

Tombol a black food trend! Ma már majdnem mindent fogyaszthatunk feketében, ezt pedig a kesernyés íz iránti rajongás és az Instagramon megjelent merész ételfotók tették lehetővé!

Na ez nem úgy fekete, mint a kávé. Mindössze ilyenné színezik, nem feltétlenül mesterséges, hanem természetes alapú ételszínezékekkel. Megannyi innovatív megoldással natúr színű ételekből is könnyedén lehet feketét varázsolni. Legelőször nálunk talán a kókuszszénnel sötétített soft ice fagylalt bukkant fel, amelyet stílusosan fekete tölcsérben kínálnak.

Ez volt tavaly nyáron. Ma meg már ott tartunk, hogy Black Food Festivalt rendeztek nemrég egy újhullámos kávézóban Budapesten. Igaz, a NÉBIH kiadott egy közleményt, miszerint a fekete ételek fogyasztása káros lehet az egészségre. Kockázati tényezőként hivatkoznak az aktív szénre. Úgy fogalmaztak, hogy a nagy dózis káros lehet a gyógyszerszedőkre a gyógyszerek hatásának csökkenése miatt. Ezen felül az egészségesek szervezetében is hiányállapot kialakulásához vezethet, mivel az emésztőrendszerben nagy hatékonysággal köt meg különböző molekulákat. Ez azt jelenti, hogy számolni kell azzal, hogy nem csupán a méreganyagok, hanem számos, a szervezet számára fontos vegyület, így például a vitaminok hatását is csökkenti.

A vanília ízű fekete fagylalt

Ennek ellenére a fesztivál rengeteg érdeklődőt vonzott, nagyon sikeres lett.

Unikornis vagy gót?

Valószínűleg ez a hype a szivárványos ételtrenddel szemben keletkezett, és tart máig is. Sokkal sikkesebb, sőt azért is jobb, mert nem kapsz cukorsokkot már attól, hogy ránézel ezekre az ételekre – szemben az unikornis smoothie-val. Mindkét trend népszerűségét megdobta a közösségi média, hiszen a színes és a fekete édességek is remekül mutatnak a fotókon.

https://www.instagram.com/p/BqRb7k4He_w/

https://www.instagram.com/p/BqeNEJnAE6r/

Akik ilyeneket fogyasztanak, gyakran hangoztatják, hogy sokkal izgalmasabb, mint egy hagyományos színű étel. Még mindig merésznek számít fekete ételeket vásárolni, hiszen sokan még ódzkodnak a trendtől.

Pedig az aktív szenet használták már a wellness szcénában is egészségügyi előnyei matt. Méregtelenítő, tisztító hatását pedig már a szépségipar is elkezdte kiaknázni. Emellett meg kell jegyezni, hogy a szén fogyasztása csak kis mértékben ajánlott – így az ilyen ételeket készítőknek egyéb alapanyagokhoz kell folyamodniuk.

Miket használnak színezésre?

A fekete ételek ellenzői úgy vélik, ezek mű kaják, így egészségtelenek. Pedig a black foodok séfjei igyekeznek minél természetesebb alapanyagokkal színezni, hogy ne gyakoroljon a finom falat káros hatást az egészségre.

  • Tintahaltinta: a skandináv országokból származó, illetve Olaszországban népszerű alapanyag. Leginkább a tésztafélék és rizottók színezésére használják.
  • Kókuszszén: a kókusz héjának elszenesedett maradványaiból nyerik ki; ha fagyiba teszik, az íze vaníliához hasonlatos lesz.
  • Aktív szénpor: gyakran limonádékba, smoothie-kba szórják. Ez az egyik legújabb detox italtrend.
  • Mákliszt: péksütemények feketítésére szolgál.
  • Fulvosav: a növényi eredetű biomassza bomlásakor keletkezik, több mint hetvenféle ásványi anyagot tartalmaz. Miután reakcióba lépett a vízzel, feketére színezi azt.
  • Bambuszfaszén: a tintahal tinta helyett használják gyakran, a vegánoknak kedveznek vele.
Egyre népszerűbb méregtelenítő a fekete limonádé

Vannak egészségügyi előnyei?

Mivel számos módon kikerülhető az aktív szén használata, így mérséklődik az ilyen ételek fogyasztásának kockázata. Egyes fekete élelmiszerek színét az antocianionok adják. Ezek olyan növényi pigmentek, amelyek sikeresen lecsökkentik a cukorbetegség, a rák és az érrendszeri betegségek kialakulását.

Nem érdemes elsétálni a trend mellett. Ha nem mozgat meg a fekete fagyi, akkor tedd le a voksod a hétköznapibb falatok mellett. Válaszd például a fekete babot, amely élénkítő hatású, magas rost- és antioxidáns-tartalmú, kevés benne a zsír. Vagy tégy egy próbát a fekete szójával, amely erősíti a csontokat, csökkenti a koleszterinszintet. A fekete lencse erősíti az immunrendszert, és sokkal több vasat tartalmaz, mint a spenót. A fekete szezámmagban pedig hihetetlen sok kalcium található.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: