Támogatja a koleszterinszintet, a pajzsmirigyhormonokat, de hajhullás esetén is segíthet ez a sokoldalúan felhasználható zöldség.
Hazánkban még nem terjedt el annyira a fekete retek fogyasztása, pedig nem új keletű zöldség: már az ókori egyiptomiak is rendszeresen fogyasztották. Feljegyzések szerint a piramisokat építő munkásoknak fokhagymával együtt adták, hogy ellenállók legyenek a betegségekkel szemben, és jól bírják a kemény fizikai munkát. A káposztafélék családjába tartozik, csípős és fűszeres, de főzve kellemes ízűvé válik.
Érdemes belőle akár nagyobb adagot is vásárolni, mert hűvös helyen sokáig eltartható. A főzés mellet a szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük, ugyanis az általános egészség és fiatalság őrzőjének is tartják. A fekete retek leve segíthet az arcon lévő foltokon, és hajhullás esetén is nagyon hasznos lehet. B1-és C-vitaminban gazdag, de a kalciumból, és magnéziumból is sokat tartalmaz. Javíthatja a koleszterinszintet, a pajzsmirigyhormonokat és az emésztést is. A húgyúti fertőzésekkel vagy veseproblémával küszködők számára pedig vízhajtó tulajdonsága miatt ideális a fogyasztása.
3 recept, ha kedvet kaptál kipróbálni:
1. Fekete retek leves
Hozzávalók:
- 2 közepes fekete retek
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300g burgonya
- 2 ek olaj
- 1 l zöldségalapé
- 200 ml tejszín
- 125 ml fehérbor
- só, bors
- metélőhagyma
Elkészítés:
A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk. A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A hagymákhoz hozzáadjuk a burgonyát és rövid ideig pirítjuk együtt. Leöntjük fehérborral, és kicsit felforraljuk. Majd hozzáadjuk az alaplevet és pároljuk 15 percig, sóval, borssal ízesítjük. A retket meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Tegyünk félre néhány szeletet, a többit a leveshez adjuk, és további 10 percig pároljuk, majd turmixgéppel pürésítjük. Hozzáadjuk a tejszínt és keverve felforraljuk. A maradék retket hozzáadjuk a leveshez, és a metélőhagymával díszítve tálaljuk.
2. Fekete retek pogácsa
Hozzávalók:
- 400 g fekete retek
- 500 g burgonya
- 2 M-es tojás
- 2 zsemle
- zsemlemorzsa
- friss petrezselyem
- olaj
- só, bors,
- szerecsendió
Elkészítés:
A zsemléket áztassuk be meleg vízbe. A retket és a burgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel. A zsemléből nyomkodjuk ki a vizet, és a tojásokkal együtt keverjük a felkockázott zöldségekhez. Ízesítsük borssal és szerecsendióval, majd adjuk hozzá a petrezselymet is. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen. Készítsünk a masszából pogácsákat. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd közepes lángon kb. 5 perc alatt a pogácsák mindkét oldalát arany barnára sütjük. Ha kész, akkor jól lecsepegtetjük, és konyhai papírral átkenjük. Az első pogácsákat 50 °C-os sütőben melegen tartjuk, amíg az utolsók is elkészülnek. Salátával együtt fogyasztjuk.
3. Fekete retek chips
Hozzávalók:
- 2 közepes fekete retek
- 2 ek olivaolaj
- 1-2 gerezd aprított fokhagyma
- só és bors, ízlés szerint
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A retket alaposan megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Az olajjal és a fokhagymával alaposan összekeverjük egy tálban, majd a tepsibe tesszük. 35-40 percig sütjük, és a sütési idő felénél átfordítjuk a szeleteket. Puha és ropogós lesz, ideális az esti nassoláshoz, ráadásul még egészséges és alakbarát is.
Forrás: veryveganvel.com
Nyitókép:bhofack2/GetyImages
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Egyszerű és nagyszerű szilvás receptek, ha nem a konyha a legerősebb tereped
- Mikor ettél utoljára paszternákot? Íme, 3 szuper recept, ami az új kedvenceddé teszi ezt a szuperegészséges gyökérzöldséget
- Filléres „csodaszer” a hormonrendszer egyensúlyáért: ideje, hogy gyakrabban ropogtass répát!