Nemcsak vitaminbomba, gyógyhatású is a fekete retek. Íme, 3 recept, ha kipróbálnád

Támogatja a koleszterinszintet, a pajzsmirigyhormonokat, de hajhullás esetén is segíthet ez a sokoldalúan felhasználható zöldség.

Hazánkban még nem terjedt el annyira a fekete retek fogyasztása, pedig nem új keletű zöldség: már az ókori egyiptomiak is rendszeresen fogyasztották. Feljegyzések szerint a piramisokat építő munkásoknak fokhagymával együtt adták, hogy ellenállók legyenek a betegségekkel szemben, és jól bírják a kemény fizikai munkát. A káposztafélék családjába tartozik, csípős és fűszeres, de főzve kellemes ízűvé válik.

Érdemes belőle akár nagyobb adagot is vásárolni, mert hűvös helyen sokáig eltartható. A főzés mellet a szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük, ugyanis az általános egészség és fiatalság őrzőjének is tartják. A fekete retek leve segíthet az arcon lévő foltokon, és hajhullás esetén is nagyon hasznos lehet. B1-és C-vitaminban gazdag, de a kalciumból, és magnéziumból is sokat tartalmaz. Javíthatja a koleszterinszintet, a pajzsmirigyhormonokat és az emésztést is. A húgyúti fertőzésekkel vagy veseproblémával küszködők számára pedig vízhajtó tulajdonsága miatt ideális a fogyasztása.

3 recept, ha kedvet kaptál kipróbálni: 

1. Fekete retek leves

Hozzávalók:

  • 2 közepes fekete retek
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300g burgonya
  • 2 ek olaj
  • 1 l zöldségalapé
  • 200 ml tejszín
  • 125 ml fehérbor
  • só, bors
  • metélőhagyma

Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd kevés olajon megpirítjuk. A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A hagymákhoz hozzáadjuk a burgonyát és rövid ideig pirítjuk együtt. Leöntjük fehérborral, és kicsit felforraljuk. Majd hozzáadjuk az alaplevet és pároljuk 15 percig, sóval, borssal ízesítjük. A retket meghámozzuk, és vékony szeletekre vágjuk. Tegyünk félre néhány szeletet, a többit a leveshez adjuk, és további 10 percig pároljuk, majd turmixgéppel pürésítjük. Hozzáadjuk a tejszínt és keverve felforraljuk. A maradék retket hozzáadjuk a leveshez, és a metélőhagymával díszítve tálaljuk.

2. Fekete retek pogácsa

Hozzávalók:

  • 400 g fekete retek
  • 500 g burgonya
  • 2 M-es tojás
  • 2 zsemle
  • zsemlemorzsa
  • friss petrezselyem
  • olaj
  • só, bors,
  • szerecsendió

Elkészítés:

A zsemléket áztassuk be meleg vízbe. A retket és a burgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel. A zsemléből nyomkodjuk ki a vizet, és a tojásokkal együtt keverjük a felkockázott zöldségekhez. Ízesítsük borssal és szerecsendióval, majd adjuk hozzá a petrezselymet is. Ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát, hogy jól formázható legyen. Készítsünk a masszából pogácsákat. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd közepes lángon kb. 5 perc alatt a pogácsák mindkét oldalát arany barnára sütjük. Ha kész, akkor jól lecsepegtetjük, és konyhai papírral átkenjük. Az első pogácsákat 50 °C-os sütőben melegen tartjuk, amíg az utolsók is elkészülnek. Salátával együtt fogyasztjuk.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jamie Oliver (@jamieoliver) által megosztott bejegyzés


3. Fekete retek chips

Hozzávalók:

  • 2 közepes fekete retek
  • 2 ek olivaolaj
  • 1-2 gerezd aprított fokhagyma
  • só és bors, ízlés szerint

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200°C-ra, és egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A retket alaposan megmossuk, és vékony szeletekre vágjuk. Az olajjal és a fokhagymával alaposan összekeverjük egy tálban, majd a tepsibe tesszük. 35-40 percig sütjük, és a sütési idő felénél átfordítjuk a szeleteket. Puha és ropogós lesz, ideális az esti nassoláshoz, ráadásul még egészséges és alakbarát is.

Forrás: veryveganvel.com
Nyitókép:bhofack2/GetyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Tedd meg a befizetéseidet, mi pedig megnöveljük a nyerési esélyeidet maximum 275 000 forintig. (x)