Tények és tévhitek a női ciklusról

Kislányként azt tanították nekünk, hogy a normál havi ciklus 28 napos. Nem tudom, te hogy vagy vele, de ez nálam akkor sem és azóta sem igaz, pedig teljesen egészséges vagyok.

A havi ciklus hossza nemcsak hogy minden nőnél más, hanem akár hónapról hónapra is változhat! Az én ciklusom az elmúlt fél évben 32, 30, 34, 32, 29, majd 30 napos volt, félévente járok nőgyógyászhoz, és makkegészséges vagyok. Sokáig ragaszkodtam a telefonomon beállított 28 napos időzítéshez, amihez képest persze mindig késett” pár napot a menstruációm. Amióta legalább 30 nappal számolok, a probléma megoldódott.

Egy új kutatás szerint nem érdemes rágörcsölni a 28 napos átlagra. A University College London összefogott a Natural Cycles nevű fogamzásgátló applikáció csapatával, és közös vizsgálatot végeztek. Több mint 120 ezer amerikai, svéd és brit anonim felhasználó adatait és több mint 600 ezer menstruációs ciklust hasonlítottak össze. A megkérdezett nők 65 százaléka 25 és 30 nap közötti időtartamról számolt be, és közülük mindössze 13 százalék mondhatta el magáról, hogy pontosan 28 naponta jelentkezik a havi vérzésük. Az eredmények szerint a menstruációs ciklus átlagos hossza 29,3 nap volt.

Ami szerinted nem normális, az tök rendben van!

Veled is előfordult már, hogy egyik hónapról a másikra mindig máskor jött meg, te pedig rögtön betegségre gyanakodtál? Ha a ciklusod például 27 napról 30 napra módosul, az is teljesen normális! Ez persze nem azt jelenti, hogy nem érdemes kivizsgáltatnod magad, ha kételyeid vannak, csak tudd, hogy nem kell egyből a legrosszabbra gondolnod, és halálra idegeskedned magad. Többnyire csak azok a nők menstruálnak óramű pontossággal, akik fogamzásgátlót szednek. Ha te nem így védekezel, engedd el a tökéletesség illúzióját!

Te tudod, hogy mikor vagy termékeny?

A normálisnak tekinthető ciklus 24-35 nap közé esik, de minden nőnek saját maga kell kitapasztalnia, hogy nála meddig is tart átlagosan. Ez nem csak azért fontos, hogy felkészülhessünk a menstruációra. Ha babát szeretnél, a gyermek fogantatását is megnehezíti a rossz kalkuláció. Ilyenkor ugyanis pontosan kell kiszámítanod, melyik napra esik az ovuláció, vagyis a folyamat, amikor a petefészekből kiszabadul a petesejt. Az ovuláció napján és egy nappal előtte vagy a legtermékenyebb, de már 5 nappal az ovuláció előtt is érdemes próbálkoznotok a pároddal, ugyanis a hímivarsejtek akár 5 napon át is életben maradhatnak. Az ovuláció általában 12-16 nappal a következő menstruáció kezdete előtt történik.

Küzdelem a PMS-sel és a PMDD-vel

A ciklusunk nyomon követése abban is segít, hogy az időszakos érzelmi hullámvölgyeinket megfelelően tudjuk kezelni. A premenstruációs szindrómával járó gyakori tünetek, mint például az ingerlékenység, a hangulatváltozás és a koncentrációs zavar sok nő életét nehezíti meg. A PMDD, vagyis a premenstruációs diszfóriás rendellenesség még szélsőségesebb hangulatingadozásokat válthat ki.

Amikor tényleg szükség van orvosra

Ha elengeded a 28 napos átlagot, és képbe kerülsz azzal, hogyan módosul egy nő ciklusa az idő múlásával, könnyen kiszúrhatod, ha a változás betegségre utal. A 24 napnál rövidebb és a 35 napnál hosszabb, rendszertelen menstruációval mindenképp fordulj orvoshoz! A ciklus kóros változásai pajzsmirigy-betegségekre és más hormonális problémákra utalhatnak, ilyen a PCOS (policisztás petefészek szindróma), a prolaktin-túltermelődés és az amenorrhoea, vagyis a menstruáció nélküli állapot.

Nyitókép: Rawpixel/iStock/Getty Images Plus
(healthline.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: