Folyamatosan rettegsz az egyedülléttől? Ne menj bele méltatlan helyzetekbe, inkább küzdd le a félelmed!

Az ünnepek alatt fokozottan érdemes odafigyelni a magányos családtagokra, barátokra, számukra ez az év legnehezebb időszaka.

Vannak emberek, akik jól elvannak egyedül, sőt, gyakran kifejezetten törekednek arra, hogy a saját maguk számára kialakított életformába ne is férkőzhessen be senki. Ezzel szemben sokan vannak, akiket megrémít az egyedüllét, és ha éppen nincsen társuk, akkor inkább vállalják, hogy méltatlan helyzetbe kerüljenek, vagy rettegésben töltik a napjaikat. A karácsony közeledtével ráadásul hangsúlyosabbá is válik ez a téma, hiszen az ünnepekben csak felerősödik a rettegés, a szorongás a magányosok körében.

Ha nem átmeneti állapot a rettegés az egyedülléttől, hanem huzamosabb ideje tart, akkor a szakértők szerint fóbiáról van szó. Auto vagy monofóbiának hívják a magánytól való folyamatos félelem állapotát, amely egyre gyakoribb jelenség világszerte. Ha valaki autofóbiában szenved, arra kissé ironikusan, de azt lehet mondani, hogy nincsen egyedül. Legalábbis a problémával, ugyanis a világjárvány elképesztő módon rontott a helyzeten.

Azok számára, akik félnek az egyedülléttől, ez egy nagyon erős félelem, amely óriási mértékben kihat a mindennapjaikra” – mondja Jill Squyres, klinikai pszichológus. Ez egy olyan probléma, amit nem lehet csak úgy megszüntetni, nem segít, ha azzal próbálunk, hogy: kösd le magad valamivel, olvass többet vagy mozdulj ki otthonról. „Az egyedülléttől való félelem teljesen normális jelenség, hiszen az ember mégiscsak társas lény. A félelem bizonyos szintje jót tesz, mert ez egy evolúciós válasz is, amely segít túlélni. Nagyon leegyszerűsítve, evolúciós pszichológiai szempontból az emberi lények tulajdonképpen olyanok, mint a törzsi állatok” – teszi hozzá a szakember.

Honnan tudhatod, hogy fóbiád van?

Ha valaki csak akkor érzi magát biztonságban, amikor többen vannak körülötte, de legalább egy ember, esetleg a biztonságát is veszélyeztetve érzi, ha egyedül marad, akkor fóbiáról van szó. Ez az állapot nem összekeverendő azzal, amikor valaki csak unatkozik. Hiszen ha az otthona kényelmében is rettegésben érzi magát, és ettől fizikai tünetei is vannak, akkor mindenképpen kell foglalkozni a problémával”.

Ha ez néhányszor megtörténik, az teljesen normálisnak tekinthető. De ha állandósul a félelem, a pánik vagy az intenzív szomorúság minden alkalommal, amikor valaki egyedül van, esetleg fejfájás, izomfájdalom is kíséri, akkor ez nem csak pillanatnyi helyzet, nem arról van szó, hogy épp szingli vagy és vágysz ismét egy társra.

A félelmeid ráadásul visszatarthatnak abban is, hogy olyan dolgokat csinálj, amit egyébként szeretnél, csak azért, mert egyedül vagy. Nyilvánvaló, hogy bizonyos dolgok nem szórakoztatóak egyedül: vacsorázni, moziba senki nem megy szívesen kísérő nélkül.

Hogyan hat a félelmed a kapcsolataidra?

A párkapcsolatokban előfordulhat, hogy megalkuvónak találod magad, és olyan valakivel jársz, aki nagyon rosszul bánik veled, csak azért, mert így legalább nem vagy egyedül. Ez számtalan megalázó és méltatlan helyzethez vezethet, és bizony gyakran előfordul, hogy a partnered hamar felismeri a helyzetet és könnyedén visszaél vele” – teszi hozzá a szakértő. Ugyanakkor ez nem csak a párkapcsolatokra, a barátságokra is igaz lehet. Mert az egyedülléttől való félelmed miatt olyan emberek társaságához is ragaszkodhatsz, akik csak kihasználnak.

A legfontosabb, hogy tudd: soha semmin nem késő változtatni! Semmi nincs veszve. Ha már tisztában vagy a problémáddal, akkor tudsz rajta változtatni is.

A szakértők tippjei az autofóbia legyőzőséhez:

Nézz szembe a félelmeddel! A félelmeidet figyelmen kívül hagyni elég veszélyes, mert „valójában ilyenkor vagy a legsebezhetőbb”. Nézz szembe a félelmeiddel, és válaszolj néhány nehéz kérdésre: A félelmem azt jelzi, hogy tényleg attól tartok, hogy nem vagyok elég jó ahhoz, hogy vonzzak valakit? Félek attól, hogy rossz embert választok? Félek attól, hogy megsérülök egy kapcsolatban?

Nyugtasd meg az idegrendszered. A meditáció és a jóga segíthet lelassítani a félelemre adott reakcióidat, azáltal, hogy megtanít a légzésre összpontosítani. Ha nyugodtabb vagy, jobban tudsz logikusan reagálni a félelmeidre, és nem fogsz katasztrofális gondolatokba merülni, vagy attól félni, hogy örökre egyedül maradsz.

Gyakorold minden nap egy bizonyos ideig az egyedüllétet. Igen, rossz lesz, de ki kell próbálni! Rettegni vagy félni jobb? Kezdd napi 15 perccel, majd a következő héten fél órára növeld az időt. Bizonyítsd be magadnak, hogy tudsz egyedül lenni, ez nagyon komoly segítség a félelmeid legyőzésében.

Szeresd magadat! Ez egyszerűen hangzik, de ha félsz az egyedülléttől, akkor biztos, hogy a magányos óráidat nem magadra fordítod, hanem a helyzeted miatt szorongsz. Találd meg, hogy mi az a tevékenység, ami örömet okoz, és csak gátolna, ha nem lennél egyedül.

Ha úgy érzed, hogy egyedül nem tudsz megbirkózni a problémáddal, akkor ne szégyellj segítséget kérni. Egy jó terapeuta olyan speciális relaxációs és légzési technikákat taníthat meg neked, amelyek segítenek, hogy úrrá legyél a félelmeiden.

Forrás: womenshealthmag.com
Nyitókép: Oliver Rossi/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: