Felesége jelentette be: Bruce Willis demenciával küzd

Tavaly egy súlyos betegséget, afáziát állapítottak meg a színésznél, akinek azóta rosszabbra fordult az állapota. Felesége ismertette a legújabb diagnózist: a világsztár frontotemporális demenciával küzd.

Bár a családot lesújtotta a hír, mégis megkönnyebbültek, hogy végre kiderült, mi áll a tünetei hátterében. Willis betegsége sajnos előrehaladott állapotban van.

A színész felesége, a 44 éves Emma Heming Willis osztotta meg Instagram oldalán, hogy a 67 éves Bruce Willis állapota a tavalyi afázia-diagnózis után tovább rosszabbodott. „Családunk nevében szeretném kifejezni, mennyire hálásak vagyunk azért a hihetetlen szeretetért, támogatásért és a fantasztikus történetekért, melyeket azóta kaptunk tőletek, mióta megosztottuk Bruce korábbi diagnózisát. Ennek szellemében szerettünk volna tájékoztatást adni szeretett férjünkről, édesapánkról és barátunkról, mivel most már jobban értjük, hogy min megy keresztül” – kezdte sorait Heming Willis.

Keserű megkönnyebbülés

Mióta 2022 tavaszán bejelentettük Bruce afázia-diagnózisát, az állapota előrehaladt, és most egy konkrétabb diagnózisunk van: frontotemporális demencia (FTD). Sajnos a kommunikációval kapcsolatos kihívás csak az egyik tünete annak a betegségnek, amellyel Bruce küzd. Bár ez nagyon fájdalmas, megkönnyebbültünk, hogy végre világos diagnózist kaptunk” – folytatta sorait a feleség.

Beszédproblémák, viselkedés- és személyiségváltozás

A frontotemporális demencia egy gyűjtőfogalom, amihez az olyan problémák tartoznak, amelyek az agy homloklebenyét (frontális lebeny) és/vagy a halántéklebenyét (temporális lebeny) érintik. Ez azt jelenti, hogy a lebenyek egyes részei sorvadnak, ez pedig a személyiségváltozást, beszédproblémákat és viselkedésváltozást okozhat. Az érintettek állapota idővel általában rosszabbodik. A betegek jellemzően 40-65 éves koruk között kezdik észlelni a tüneteket, de a betegség fiatalabbakat is érinthet. Ez a demencia leggyakoribb formája a 60 év alattiak körében. A betegség lefolyása általában 5-15 év.

Szenvedő családok

Emma így folytatta a bejelentést Instagram oldalán: „Bruce mindig is hitt abban, hogy a hangját mások segítésére használja, és felhívta a figyelmet a fontos kérdésekre nyilvánosan és a magánéletben egyaránt. A szívünkben érezzük, hogy – ha tehetné – felhívná a figyelmet a problémára, és kapcsolatba lépne azokkal, akik szintén küzdenek ezzel a legyengítő betegséggel, hiszen ez rengeteg emberre és a családjukra hatással van.”

 A lehető legteljesebb élet

 Bruce mindig is örömét lelte az életben – és mindenkit erre bátorított, akit csak ismer. A világot jelentette nekünk, hogy láthattuk, hogy ugyanezt a törődést kapja vissza ő és mi is. Meghatott bennünket az a szeretet, amelyet kifejeztetek drága férjünk, édesapánk és barátunk iránt ebben a nehéz időszakban. Az együttérzésetek, megértésetek és tiszteletetek teszi lehetővé számunkra, hogy segítsünk Bruce-nak a lehető legteljesebb életet élni.

 A korábbi diagnózis

A Die Hard sztárjának családja 2022 márciusában jelentette be, hogy a színészt afáziával diagnosztizálták. Emma Heming Willis akkor is az Instagram oldalán osztott meg egy bohókás fotót a színészről, melyhez az alábbiakat írta:

A család részéről szerettük volna megosztani Bruce fantasztikus támogatóival, hogy szeretett Bruce-unk egészségügyi problémákkal küzd, nemrégiben afáziát diagnosztizáltak nála, ami hatással van kognitív képességeire. Ennek eredményeként, komoly megfontolást követően Bruce elhagyja azt a karriert, amely oly sokat jelentett a számára. Ez egy rendkívül megterhelő időszak a családunknak, és nagyon hálásak vagyunk a szeretetéért, együttérzéséért és támogatásáért, amelyet folyamatosan tapasztalunk a részetekről.

Az afázia egy olyan állapot, amely a kommunikációs képességet befolyásolja. Az ebben szenvedő emberek rövid vagy hiányos mondatokban kommunikálnak, beszédük lehet értelmetlen vagy felismerhetetlen. Illetve az is előfordulhat, hogy mások beszédét sem értik meg.

 (Mozaik)családi egység

 Egy családként megyünk ezen keresztül, és be akartuk vonni Bruce rajongóit is, mert tudjuk, mennyit jelent ő nektek, ahogy ti is neki. Ahogy Bruce mindig mondja: „Éld át”, mi pedig együtt szeretnénk ezt tenni” – zárta Emma az egész család nevében tett üzenetet. A posztot Emma és lányaik, ​Mabel és Evelyn, valamint Bruce volt felesége, Demi Moore és lányaik, Rumer, Scout és Tallulah is aláírta.

Forrás: People

Nyitókép: VCG / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: