Felfrissít, energizál és gyógyít: ezért fogyaszd a szeder és a málna rokonát, a fekete málnát

Már az észak-amerikai őslakosok is hittek a fekete málna gyógyító erejében, de édeskés íze miatt is előszeretettel csemegéztek belőle. Az isteni gyümölcs külsőleg nagyon hasonlít a szederre, viszont teljesen más okok miatt érdemes fogyasztani.

Nincs annál felemelőbb érzés, mint a nyári forróságban beleharapni egy friss, lédús gyümölcsbe. Ezek a finomságok nemcsak felfrissítenek, hanem a szervezetedre is számos pozitív hatást gyakorolnak. Biztosan te is jól tudod, hogy a szezonális gyümölcsök – például a sárga- és görögdinnye, illetve az áfonya – fogyasztásával sokat tehetsz az egészséged megőrzése érdekében. De azzal is tisztában vagy, hogy a fekete málna még az előbb említett gyümölcsöknél is jobb választás? Szerencsére a fekete málnáért nem kell Észak-Amerikáig utaznunk, ugyanis hazai termelőktől is könnyen beszerezhetünk egy adagot. 

Mi is az a fekete málna?

A gyümölcs a mindenki által jól ismert, a háztáji kertekben is gyakran felbukkanó málna közeli rokona, amely Észak-Amerika nyugati részén őshonos, de ma már az egész világon termesztik. Első ránézésre könnyen összetéveszthető a szederrel, ugyanis a fekete málna színe szinte teljesen megegyezik vele a benne található antocián nevű antioxidáns miatt. De ha közelebbről megvizsgálsz egy szemet, akkor felfedezheted, hogy a felületén apró szőröcskék láthatók (pont, mint a málnáén), amíg a szederé teljesen sima. A fekete málna belseje üreges (ismét, ugyanez igaz a málnára), a szeder közepében pedig egy húsos rész található. A legnagyobb különbségre viszont csak azután derül fény, hogy beleharaptál a gyümölcsbe: a savanykás íz helyett egy kellemes édes íz jellemző a fekete málnára. A gyümölcs tehát – csalóka külsejét leszámítva – nem igazán hasonlít a szederre. De mi a helyzet a málnával?A tápanyagtartalma nagyon hasonlít a málnáéhoz, de több növényi rost található benne, illetve szénhidrát- és pektintartalma is nagyobb. Valamivel kevesebb C- vitamint és gyümölcssavat tartalmaz, mint ismertebb rokona, de ez a különbség nem számottevő és így is kiemelkedik a többi gyümölcs közül.

Az áfonyát is lekörözi

Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy képes megkötni a vasat, ezért vérszegénység esetén ajánlott beépíteni az étrendbe. A fekete málna a szakemberek figyelmét is felkeltette, akik több kutatást is végeztek azzal kapcsolatban, milyen hatást gyakorol a gyümölcs az emberi szervezetre. Magas antioxidáns tartalma miatt kiváló gyulladásgátló és akár olyan krónikus betegség kezelésében is nagy segítséget nyújthat, mint például a fekélyes vastagbélgyulladás. Emellett különféle funkciózavarok és degeneratív ízületi betegségek enyhítésére is alkalmazható.

A frissen és teaként is fogyasztható fekete málna optimalizálja a vércukorszintet és a vérnyomást, valamint segít megelőzni a rákos betegségek kialakulását – a hatása jóval nagyobb, mint az áfonyáé, amely köztudottan az egyik leghatékonyabb rákmegelőző gyümölcs. Ásványi anyag tartalma is megelőzi az áfonyáét: kalciumból és magnéziumból közel négyszer annyit tartalmaz, a káliumnál ez az arány „csak” a duplája. A fekete málna rendszeres fogyasztása nemcsak a fizikai, hanem a szellemi jólét megőrzése miatt is javasolt – gazdag pantoténsavban (B5-vitamin), amely nélkülözhetetlen az idegrendszer normális működéséhez.

Ragyogó bőrre vágysz? Fogyassz fekete málnát!

Az Ohio State University egyik kutatása kifejezetten arra fókuszált, milyen szerepet tölthet be a fekete málna a bőrápolásban. A kísérletet egereken végezték el: az állatok egyik csoportját három héten keresztül fekete málnával etették, majd mindkét csoportot bőrpírt és gyulladást okozó körülményeknek vetették alá. Azoknál az állatoknál, amelyek három héten keresztül fekete málnát fogyasztottak sokkal kisebb volt a gyulladás mértéke.

Fontos megjegyezni, hogy a fekete málna önmagában nem szüntette meg az irritációt, a tudósok azt állítják, hogy a gyümölcs megerősíti az immunrendszert, ezért az gyorsabban csillapítja és szünteti meg a szervezetben fellépő gyulladásokat. Ráadásul a fekete málna fitoösztrogént is tartalmaz, amely javítja a kötőszövet és a bőr állapotát, szemmel láthatóan üdévé és simává varázsolja a megfáradt, ráncosodásra hajlamos bőrt. „A bőrápoló kezeléseket általában közvetlenül a bőr felületén alkalmazzák. Érdekes, hogy ezekre sok esetben nem is lenne szükség, mert a friss gyümölcs fogyasztásával ugyanazok a hatások érhetők el.” – jegyezte meg a kutatás egyik vezetője, Steve Oghumu professzor. Tehát, ha eddig nem raboltad le a piacok és a szupermarketek bogyós gyümölcs készletét, akkor itt az ideje. Mi a helyedben néhány adag fekete málnát is beszereznénk!

Nyitókép: KVLADIMIRV/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: