Felkészülni, vigyázz, kész, nyár: így előzd meg az intim fertőzést

Bármennyire is várjuk a közelgő nyarat, nem árt körültekintőnek lenni. Ilyenkor ugyanis számos egészségügyi problémával szembesülhetünk, ami tönkreteheti a pihenésünket. Ide tartozik az intim fertőzés is, aminek megelőzésére adunk most 7 tippet.

Megnyitottak a fürdők, és lassan készen is állunk a csobbanásra. Nem is csoda, hogy tűkön ülve várjuk a meleg időt, hiszen a nyárról elsőként a gondtalanság, a szabadság, és a kikapcsolódás jut az eszünkbe. Az évszak azonban számos veszélyt is hordozhat magában. Ám ha időben felkészülsz, akkor a nyarad valóban csak a pihenésről és a feltöltődésről fog szólni.

A világjárvány sok mindenben óvatossá, elővigyázatossá tett mindenkit, de a nyarak tekintetében sokszor túlságosan is engedünk a szorításon. Az intim fertőzések időszaka nem csak kifejezetten a nyári hónapokra korlátozódik, de ahogy nyitnak a strandok és melegszik az idő, jelentősen megnő az előfordulás lehetősége.

A nyár „kedvez” az intimfertőzéseknek

Dr. Asha Hiremath, szülész, nőgyógyász szerint ennek egyik fő oka az, hogy a meleg időjárás kedvező hatással van a különböző gombák, baktériumok, fertőzések terjedésének, a másik pedig, hogy nyáron szabadabbra engedjük a szexuális életünket. Ebbe sokszor az is beletartozik, hogy egy forró nyári éjszakán védekezés nélkül létesítünk alkalmi szexuális kapcsolatot. Az intim fertőzések gyakori tünete az irritáció, az égő érzés, a különböző váladékozás, vagy a fájdalom vizelés, esetleg szexuális aktus közben. A legfontosabb, hogy bármelyik tünet esetében azonnal fel kell keresni a nőgyógyászt, mivel a kezeletlen intim fertőzésnek hosszútávú, akár visszafordíthatatlan hatásai is lehetnek.

A gombás fertőzések sokkal gyakrabban fordulnak elő nyáron, mivel a melegben a hüvelyben megreked a hő és a nedvesség. Az erősebb izzadás nedvességet okoz az intim területeken, ami sajnos kifejezetten elősegíti a gombák szaporodását. De a cukorbetegség, várandósság, túlsúly, egészségtelen táplálkozás és a HIV fertőzés is hajlamosít az intim fertőzésekre” – mondja a szakorvos.

A pánik helyett érdemesebb előrelátónak lenni, nem kell a strandokat kerülni ahhoz, hogy megússzuk a nyarat fertőzés nélkül.
Az alábbi  7 tipp segíthet, hogy a hüvely pH szintje kiegyensúlyozott legyen, amelynek következtében sokkal ellenállóbb lesz a fertőzésekkel szemben.

1. Pamut fehérnemű

Bár kétségtelen, hogy egy szexi, selyem fehérnemű nagyon vonzó, ha csábítani készülsz, azonban (legalább) nyárra mindenképpen érdemes mellőzni. Az intim terület izzadásának csökkentése érdekében a legfontosabb a szellőzés. Ehhez elengedhetetlen a pamut fehérnemű, a szintetikus anyagok ugyanis erre nem képesek. Különösen fontos ez, ha erőteljesen izzadsz, vagy ha sportolsz. Ilyenkor az a legszerencsésebb, ha van nálad tartalék bugyi is.

2. Tisztaság

Talán ezt mondani sem kellene, annyira egyértelmű, de a szakorvos szerint nem árt folyamatosan hangsúlyozni a tisztálkodás fontosságát. Ez az év bármelyik időszakában igaz, de nyáron még hatványozottabban érdemes erre figyelni. Reggel és este mindenképp ajánlott, de ha napközben is érzed a szükségességét, akkor lehet többször is zuhanyozni. Alváskor mellőzzük a fehérneműt, laza szabású, kényelmes darabot válasszunk, ami folyamatosan szellőzik. Úszásnál vagy strandolásnál pedig érdemes a vizes fürdőruhát szárazra cserélni, még a napozáshoz is.

3. Felejtsd el az illatosított terméket!

Ma már egyre több illatosított termék elérhető a hüvely tisztításához. Ne dőlj be, még a leghangzatosabb vagy legkellemesebbek ígérkező illatnak se! Az intim terület tisztántartásához a legjobb, ha illatmentes szappannal mosod a hüvely külső részeit.

4. Első a biztonság!

A gombás fertőzéseknek és egyes szexuális úton terjedő fertőzéseknek hasonlóak lehetnek a tüneteik. Ha esetleg több partnered van egyszerre, vagy nyitott vagy egy egyéjszakás kalandra, akkor mindenképpen gondoskodj időben a megfelelő védelemről!

5. Fordulj orvoshoz, ha baj van!

Az internet tele van „szuper” termékekkel és biztos, hogy jó tanácsot is bőven találsz ezekhez. De ha bármilyen szokatlan tünetet észlelsz, ne szégyellj orvoshoz fordulni! Akár kenőcsöt, akár gyógyszert ír fel, azzal biztos, hogy hamarabb megoldódik a problémád, mint ha elkezdesz valamilyen ismeretlen szerrel kísérletezni.

6. Menj elébe!

Ha már előfordult veled a korábbi években, hogy nyáron összeszedtél egy intim fertőzést, akkor menj elébe a bajnak. Készítsd fel a szervezetedet, kezdj el vírusölő, természetes olajat, vagy kapszulát szedni. Erre ideálisak a teafa vagy rozmaring alapú termékek.

7. Táplálkozz egészségesen!

Nyáron még gyakran azok is megfeledkeznek a rendszeres és egészséges táplálkozásról, akik az én nagy részében figyelnek erre. A cukor mennyiségét mindenképpen érdemes csökkenteni, ami sajnos az összes alkoholos koktélban van. Fogyassz joghurtot, kaukázusi kefirt, ezek segíthetnek abban, hogy a gombák ne tudjanak elszaporodni a szervezetedben.

Forrás: thehelathsite.com

Nyitókép: Karan Kapoor/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: