Félmeztelenül pózolt a világ legidősebb szupermodellje: Carmen Dell’Orefice 91 évesen is ragyog

Együtt állt a kamera elé a modellszakma két ikonja, Carmen Dell'Orefice és Beverly Johnson. A világ legidősebb manökenje 91 évesen is ragyog a címlapon a 69 éves Johnson mellett, aki első afroamerikaiként szerepelt a Vogue címlapján. 

Carmen Dell’Orefice tizenötévesen pózolt először kamera előtt, amit a híres amerikai fotóművész, Irving Penn örökített meg. Az első címlapfotója ráadásul nem is akárhol, egyből a Vogue lapjain jelent meg. A most 91 éves szupermodell így emlékezett vissza az 1946-os fotózására: „Irving azt mondta, próbáljak a lehető legkevesebbet mozogni és lélegezni. Leültetett, fényképezett és végig nagyon kedves volt hozzám”.

A szupermodell azóta csodálatos karriert futott be, ma is aktívan dolgzoik a szakmában, a New You címlapján azonban több mint tíz éve nem szerepelt. A nagy visszatérés alkalmából félmeztelenül pózolt, mindössze egy takaró fedte a testét. Ezúttal a színtén elismert, Fadillal Berisha készítette a fényképeket, aki többek között a Miss Universe fotósa is volt. „Az olyan tehetséges és elismert fotósoknál, amint amilyen Fadillal Berisha is, teljesen rájuk bízom magam, és hagyom, hogy meglássák, mi van bennem. Egymásra hangolódunk, a képek a fotós gondolatainak kivetülése, miközben mi modellek olyanok vagyunk, mint a színésznők. Valamit üzenünk a világnak, csak éppen szavak nélkül” – mesélte Carmen Dell’Orefice. 

A magazinban megejlent többi fotón a 69 éves Beverly Johnson-al szerepel, aki azt mondta, csodálatos volt együtt dolgozni Dell’Orefice-szel, akit egyben a mentorának is tart, és felnéz rá. „Szerintem Dell’Orefice nem is tudja, hogy ő volt a példaképem, nagyon tisztelem. Láttam az összes róla készült képet. Neki van a leglenyűgözőbb munkássága a modellszakmában”.

Johnson történelmet írt

Dell’Orefice és Johnson megszámlálhatatlan címlappal büszkélkedhetnek, híres tervezők ruhadarabjait viselték, és mindkettejük valami egészen különleges dolgot képvisel. Johnson volt az első afroamerikai modell, aki a Vogue címlapján szerepelt, ezzel 1974-ben történelmet írt. Ez a hatalmas mérföldkő nemcsak a karrierjében, de az egész iparágban kiemelkedő volt, ugyanis ekkor kezdődött el a változás a fekete modellekkel kapcsolatban, bár Johnson szerint továbbra is érzékelhető a kirekesztés.

„Nincs sokszínűség a felső szinten sem. Nincs ülőhelyünk az asztalnál. Nincs jelentős szerepünk a divatvilágban.”

Mondta a modell a Good Morning America-ban két évvel ezelőtt. „Persze úgy tűnik, hogy sok fekete modell van a szakmában, emiatt sokan azt gondolják, hogy javult a helyzet, de az anyagiakban ez mégsem jelenik meg. Johnson több mint ötszáz magazinnal dolgozott együtt, és továbbra is elhivatottan tesz azért, hogy népszerűsítse és elfogadottabbá tegye a sokszínűséget. Februárban visszatért a New York-i divathét kifutójára, ami varázslatos érzés volt a modellnek. Azt mondta, amint kilépett a takarásból, olyan érzése támadt, mintha visszarepült volna az időben, újra 1970-ben érezte magát. A modell azt is bevallotta, hogy a fashion show előtt felfrissítette az emlékeit és a színpadra lépés előtt gyakorolta a járást. „Ez nem csak séta… ez színház, ez tánc, ez mozgás, és nem könnyű” mondta Johnson.

Így tartja magát fiatalon a 91 éves szupermodell

Dell’Orefice utoljára 83 éves korában szerepelt a New You magazin címlapján. Akkoriban arról mesélt, hogy sokan piacképtelennek tartják a kora, és az ősz haja miatt, de hozzátette, hogy összességében mégis jó úton halad a divatszakma is a változás felé. „Kiállok a koromért, és ennek meg is lesz az eredménye.” A 91 éves modell most arról mesélt a New You-nak, hogyan tartja fitten magát, elárulta, hogy minden nap mozog valamit. Ébredés után nyújt, és átmozgatja a testét, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy csakis olyan gyakorlatokat csinál, ami jót tesz a testének. „Megtanultam hallgatni a testemre. Ha valami nem esik jól, nem erőltetem, mert azzal csak ártanék. A szépségre gondolj úgy, mint egy kisbabára. Szeretni, ápolni, és táplálni kell. Ezt kell tennünk magunkkal is”.

Szöveg: Simon Eszti

Forrás: PEOPLE, PageSix, New You, New York Post, Fox News
Nyitókép: Anna Webber / Stringer

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: