A felnőtté válás rögös útja: 15 lecke, amit mindannyian megtanulunk az évek során

Senki sem tudja, hogy mikor és hogyan, de egyszer csak mindenkivel megtörténik: felnővünk. 15 ember osztja meg a felnőtté válás legkeményebb leckéit.

Nehéz lenne megfogalmazni, hogy mikor is lépjük át ténylegesen a felnőttség küszöbét. Talán akkor, amikor az első számlát befizetjük? Az első csalódásnál? Amikor már nem kérik el a személyinket, ha alkoholt vásárolnánk? Vagy esetleg, amikor szülővé válunk, és már másról is gondoskodnunk kell, magunkon kívül? Vannak emberek, akik anélkül nőnek fel és lesznek látszólagosan felnőttek, hogy a valódi érettség megérkezne az életükbe. De olyanok is szép számmal akadnak, akiket a sors arra késztet, hogy túl korán nőjenek fel. Ki így, ki úgy, de egy biztos: ha akarjuk, ha nem, előbb vagy utóbb megtörténik velünk is. A felnőtté válás útja pedig sokszor könnyeken, mély felismeréseken és rengeteg vicces pillanaton vezet keresztül.

De szerencsére nem kell mindent a saját bőrünkön megélni. Az, ha meghallgatjuk mások nehézségeken keresztül megszerzett tapasztalatait, nagyszerű módja annak, hogy tanuljunk belőlük és megkíméljük magunkat néhány felesleges kudarctól.

15  útravaló, ami sokunk tarisznyájában megtalálható:

 1. „Egy igaz barát többet ér 100 ismerősnél. A mennyiség nem egyenlő a minőséggel.”
 2. „Nem számít, mennyire igyekszel, képtelenség rávenni valakit, hogy megszeressen. Pont, úgy ahogy képtelenség rávenni magadat, hogy megszeress valakit.”
 3. „Egy krónikus betegség egy szempillantás alatt romba döntheti minden célodat, és ez mindenkire igaz, kortól függetlenül.”
 4. „Rossz dolgok a jó emberekkel is történhetnek, bármiféle ok nélkül.”
 5. „Az, aki fájdalmat okozott, nem képes arra, hogy elvegye tőled. Hajlamosak vagyunk újra meg újra visszatérni a toxikus párkapcsolatunkhoz és családunkhoz, azt remélve, hogy valamiféle megoldást vagy lezárást kapunk. Az igazság az, hogy ők nem tudják ezt megadni, csak még jobban fog fájni. Minél hamarabb túllépsz rajtuk, annál hamarabb múlik el a fájdalom.”
 6. „Nem kell örökre jóba lenni valakivel, csak azért, mert már ezer éve ismeritek egymást. Vagy mert családtag. Az emberek változnak, és képesek olyat tenni, ami visszafordíthatatlanul tönkretesz egy kapcsolatot, függetlenül attól, hogy megbocsájtunk vagy sem.”
 7. „Azok a barátok, akikről azt hitted, hogy örökké az életed részesei lesznek, gyakran eltávolodnak. És van, hogy többé nem hallunk felőlük.”
 8. „Az idő gyorsabban telik, mint hinnéd. Ha van valami, amit meg szeretnél tenni, akkor ne várj vele. Mert egyszer csak azon kapod magad, hogy eltelt 5 év, te pedig semennyit sem haladtál.”
 9. „Mások meg tudják és meg is fogják hozni a lehető legrosszabb döntéseket, még akkor is, hogyha képesek lennének jó döntéseket hozni. Ebbe nem tudsz beleszólni, a saját bőrén kell megtapasztalja mindenki. Végül is egyedül jöttünk a világra, és egyedül is távozunk.”
 10. „A legtöbb nehézséggel az életben egyedül kell szembenéznünk. Idővel rá kell jönnünk, hogy nem lesz mindig valaki mellettünk, hogy segítsen. Csak önmagára számíthat az ember igazán.”
 11. „Nem mindig fog minden az elképzeléseink szerint történni, vagy úgy, ahogy lennie kellene. Több éves randizgatás és a tökéletes partner utáni keresgélés után végre megtaláltam őt. Elértem az életem egyik legnagyobb célját. Majd elvesztettem őt egy betegségben.”
 12. „Az álláskereséskor gyakran sajnos az számít igazán, hogy kit ismersz, mintsem, hogy mit tudsz.”
 13. „Amint megengedheted magadnak, hogy félretegyél egy kis pénzt, tedd is meg. Mielőtt új helyre költözöl, gyakrabban jársz ki, vagy szép ruhákkal jutalmazod meg magad, először saját magadnak kell fizetned. Amíg saját magadnak nem tudod ezt megadni, addig nem engedheted meg, hogy az életed többi részén legyenek nagyobb kiadásaid.”
 14. „Nem kell mindig mindenkivel kedvesnek lenni. A mai világban nagyon könnyen kihasználhatnak ezért.”
 15. „Rendkívül fontos, hogy gondoskodj a mentális egészségedről. Ahogyan minden évben ki kell vizsgáltatnunk magunkat fizikailag, pont ugyanolyan fontos, hogy a lelki és mentális egészségünket is szinten tartsuk.”

Nyitókép:  Plume Creative/Getty Images
Forrás: someecards.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: