Attól féltem, hogy a balesetin végzem – így léptem jégre felnőttként

A forró tea kötelező kellék!

Szerintem hamarabb tanultam meg jégkorcsolyázni, mint úszni. Trükköket, forgásokat nem tudok, sőt, még hátrafelé is képtelen vagyok haladni, viszont imádom!

Nemrég ismét jégre léptem. Rengeteg év telt el a legutolsó korcsolyázásom óta, és már láttam magam előtt, ahogy törött tagokkal szállítanak a balesetire. Izgatottan húztam fel újra korimat, és léptem félve ugyanarra a jégre, amelyen legelőször megtanultam a jégkorcsolya alapjait.

Egyébként egyáltalán nem rajongok a téli sportokért. Sőt. Inkább negyven hossz a medencében, mintsem sílécet ragadjak. A jégkori viszont egy hatalmas kivétel. Nem vagyok profi, ritkán űzöm, de mindenképp ajánlom, hogy próbáld ki te is, ha teheted!

Vidd magaddal a barátaidat is jégkorcsolyázni!

Oviban vitték el egyik télen a csoportunkat a Városligeti Műjégpályára. Ez se ma történt… Akkor tanultam meg jégen siklani, és szerettem meg lassacskán ezt a sportágat. Nincs sok emlékem róla, csak az, hogy nagyon élveztem. Szerencsére sosem értek komoly balesetek, viszont ha estem, akkor az a folt még hosszú napokig kék-zöld-lila színkombinációban pompázott.

A jég nagyot üt

Nem vagyok nagy barátja a hidegnek, amint nullához közelít a kinti levegő hőmérséklete, húzom is a harisnyát, az atlétát, tekerem a sálat és veszem a sapkát. Kesztyűből is a legmelegebbet választom – az alá pedig kézkrémet kenek. Dupla védelem. A jégkorcsolya edzéseken sem volt ez másképp, bár akkor még a szüleim öltöztettek fel. Ha jól emlékszem, utáltam is minden aláöltözetet, az overáltól pedig menekültem.

Az ovis edzések után alig vártam, hogy megmelengessen a gőzölgő, forró tea és az öltözői láblóbálás. Akkor még a korcsolya is nyomta a lábamat, és amikor estem, az nagyon fájt. De jártam rendszeresen, és kezdtem megkedvelni. Az iskolás osztállyal is mentünk korizni, majd a szüleimmel vagy a testvéreimmel jártunk, később pedig a barátaimmal mentünk el szombat esténként a jégdiszkóra.

Hogy lehet felöltözni csinosan, ha amúgy megfagyok?

Valahogy így szólt a központi kérdés, amikor jégkorcsolyabulira készülődtünk. Nagyon szerettem ezeket, rengeteg ismerősöm járt el jégdiszkóra, én is legalább 4-5 barátnőmmel mentem. Itt tanulhattam volna egy-két trükköt, de inkább ijedten siklottam el a farolók elől, nehogy felborítsanak. A klasszikus pizza-sültkrumpli-pizza kombónak maximum a második szakaszáig jutottam el. Egyszerűen képtelen voltam az alapsiklástól kicsit is eltérő jégkorcsolyaelem elsajátítására.

Nem gond, ha elestél. Pattanj fel, és csússz tovább!
A pizza-sültkrumpli-pizza:
Mi így neveztük az egyik mozgássort. Mikor indulsz, párhuzamosak a lábaid, majd elkezded terpeszben nyitni azokat, majd zárod ismét párhuzamossá. Eközben végig haladsz, így kirajzolódik egy köralak a jégen. Ez a pizza. A következő, egyenes szakasz a sültkrumpli (szintén az alakja miatt), majd ahogy nyitod a lábad terpeszbe, úgy alakul ki megint a pizza. És így tovább.

Na, én még ezt sem tudtam. Nem éreztem, hogyan lennék képes ilyen sokáig csúszni úgy, hogy nem hajtom közben magam, csak a nyitó-záró mozdulatok energiáját használom.

Ez teljesen olyan, mint a biciklizés

Persze, olyan értelemben, hogy nem lehet elfelejteni, ha egyszer megtanultad. Ezt akkor tapasztaltam, amikor pár napja ismét jégkorit húztam. Miközben a páromat tanítgattam, rendkívül élveztem, hogy siklok, haladok, megőrzöm az egyensúlyom és nem esek el. Mintha egy nap se telt volna el, ugyanúgy tudtam korizni – és ugyanolyan izomlázam is volt másnap.

Nagyon fontos a jégkorcsolya típusa!

Hiszen ez egy testedzés. És milyen jó edzés! Az sem zavart, hogy pirosra csípte az arcomat a hideg, mert elfelejtettem bekrémezni, mielőtt elindultunk. Vagy hogy nekem koccannak oldalról. Vagy hogy sokan vannak. Nagyon jól szórakoztunk, az élményt pedig egy bögre meleg teával öblítettük le.

A jégkorcsolya mint edzés:

  • javítja az egyensúlyérzéked és a koordinációs képességedet
  • főként a láb- és fenékizomzatot erősíti
  • megdolgoztatja a láb ízületeit
  • a friss, hideg levegő pozitív löketet ad a vérkeringésnek, a légzőszervek működésére is hat
  • hozzájárul a testtartás javításához
  • a futáshoz és úszáshoz hasonlóan remek kardióedzés, növeli az állóképességet
  • intervall részeket is beiktathatsz: váltogasd a gyors és a lassú intenzitású szakaszokat
Ezekre figyelj a korcsolyavásárláskor és -kölcsönzéskor!
– Fontos, hogy stabilan tartsa a bokád, viszont ne érezd azt, hogy betonkockák vannak a lábadon. Előrefele engednie kell a korinak, hiszen így a lábszárad szabadon mozoghat, jobban meg tudod találni a stabil testpozíciót. A műanyag, csatos megoldás olcsó, és szezononkénti 1-2 alkalmas jégkorcsolyázáshoz ideális, a fűzős változat viszont jobb, hiszen sokkal precízebb lábraillesztést enged.
– A kölcsönzött korcsolyánál nem feltétlenül az a pár lesz az ideális, amit először kiadnak neked. Vidd vissza, cseréld ki, ha nem megfelelő! Ne legyen a lábbeli miatt kellemetlen élmény számodra a jégkorcsolyázás!

Nagyon jó élmény volt így felnőttként is a jégkorcsolyázás. Megfogadtam, hogy ezen a télen megyek többször is. Kicsit hiányzott, hogy nincs kivel jégfogócskát játszani, és még mindig bánom, hogy egy trükköt sem tudok, de örülök neki, hogy esés nélkül megúsztam.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: