Félrekódolt kedvesség: 6 dolog, amitől a férfi azt gondolhatja, hogy többet akarsz barátságnál

Miért hív el Peti randizni, amikor te csak kedves voltál vele? Lehet, hogy olyan jeleket küldtél felé, amit a srác flörtölésnek érzett? Valóban vékony a határ a két viselkedés között.

Szinte mindannyian egyensúlyozunk néha a flörtölés és a barátkozás keskeny mezsgyéjén, és észre sem vesszük, hogy félreértelmezhető jeleket küldünk a beszélgetőpartnerünk felé. A két viselkedésben szerencsére meg lehet találni a különbségeket. Ha barátkozunk, kíváncsiak vagyunk a másik érzéseire, gondolataira, de a cselekedetünk mögött nincs szexuális indíttatás. Ellenben a flörtöléssel, ahol a kíváncsiság mellett a szexuális intimitás ígéretét is sugalljuk. Sokan azt gondolják, hogy a flörtnek nincs következménye, éppen ezért akkor is bedobják tudományukat, ha éppenséggel kapcsolatban állnak. Erre mondja az egyik házas barátnőm: egy kis ártatlan flört még belefér. Ha te egyáltalán nem szeretnél ártatlan flörtökbe és félreértésekbe gabalyodni, a következő hat dologra érdemes odafigyelned:

1. Az a huncut fizikai interakció

A testbeszédünk sok mindent elárul rólunk és a gondolatainkról. Így van ez a barátkozás és a flörtölés esetében is. Amikor tetszik nekünk valaki, kihúzzuk magunkat, és véletlenül sem tesszük keresztbe a kezünket, hiszen a testünkkel is azt üzenjünk: nyitott vagyok feléd. Sőt, meg is érintjük a másikat, amiből a partnerünk joggal gondolhatja, hogy flörtölésbe kezdtünk. Előfordulhat, hogy bár te csak kedvesen barátkozol, mégis olyan nonverbális jeleket küldesz, ami félreérthető. Nem gond, ha érdeklődő vagy, de nem kell rögtön a karját taperolni, vagy a vállát fogdosni a másiknak. Tarts távolságot, hogy éreztesd vele, te csak barátkozol és nincsenek hátsó szándékaid.

2. Keresed a társaságát

Noha jó érzés olyasvalakivel beszélgetni, akivel egy húron pendülünk, de nem kell minden percben vele lennünk. Tegyük fel, hogy egy házibuliban találkozol egy sráccal, akivel jót beszélgetsz. Ha egész éjjel rajta lógsz és folyamatosan keresed a társaságát, a viselkedésedből azt gondolhatja, hogy a barátkozásnál többet szeretnél. Ilyenkor vegyülj el, beszélgess másokkal is, és hidd el, az este folyamán biztosan fogtok még találkozni egymással.

3. Milyen gyönyörű a szeme

Kijelenthetjük, hogy a flörtölés egyik fontos része a szemezés. Ennek az oka, hogy a másik szemében elmerülve, azt az üzenetet közvetítjük felé, hogy érdeklődünk iránta, csak rá figyelünk, és némi szempilla rebegtetés után azt hiheti, hogy más is megfordul a fejünkben. Természetesen az ismerkedésnél elkerülhetetlen, hogy a partnered szemébe nézz, hiszen mindenki szereti, ha beszélgetés közben figyelnek rá. Ám nem kell azonnal a másik lelkéig hatolni a pillantásoddal. Én ebben az esetben kitekintek oldalra, vagy magam elé révedek pár másodpercre. A lényeg, hogy kis időre megszakítom a szemkontaktust, ami rögtön teremt egy kis távolságot. 

4. Túlgondolt figyelmesség

Figyelmes embernek tartod magad, aki szeret az ismerősei kedvében járni? Ez egy szuper tulajdonság, de az új ismeretségek esetében ne vidd túlzásba a gondoskodást. Sajnos, a kedvességet sokan félreérthetik. Egy ismeretlen srác nem tudhatja, hogy te alapvetően egy nyitott és figyelmes ember vagy, aki örömmel kedveskedik apró meglepetésekkel és szeret mély beszélgetéseket folytatni másokkal. Megeshet, hogy a partnered a saját személyének köszöni a kiemelt figyelmed, amivel gyorsan kikerülhetsz a barátzónából.

5. Ó, az édes csipkelődés

A csipkelődés olyan technika, amit a gyerekek már az oviban elsajátítanak. A kisfiúk előszeretettel piszkálják a nekik tetsző kislányokat és fordítva. Felnőttkorban is jól alkalmazható ez a módszer, ha valaki felkelti az érdeklődésünket. Persze a viccelődés és a másik ugratása nem feltétlenül jelenti, hogy szívesen ágyba is bújnánk az illetővel. Én nagyon szeretem a csipkelődést, mivel a családunkban ez egy jól bevett szokás a szeretet kifejezésére. Ezért mindig örülök, ha valaki érti az iróniát és finoman vissza tud vágni. Egy volt férfi kollégámmal is örömmel húztuk egymás agyát egészen addig, amíg el nem hívott vacsorázni. Ott jöttem rá, hogy valószínűleg teljesen félrevezettem az állandó viccelődéssel. Hogy elkerüld az ehhez hasonló kellemetlen szituációkat, figyelj oda a csipkelődésre, mert könnyen flörtölés lehet a vége.

6. A virtuális érzelmek kifejezése

Ahogy személyesen, úgy a virtuális világban is akadnak rosszul értelmezett üzenetek. Talán az online tér egy fokkal veszélyesebb, mivel nem látjuk a másik arcát és a testbeszédét, hanem a leírt szövegből próbáljuk összerakni a teljes képet. A hangulatjelek alkalmazását érdemes átgondolni, mert mindenki másként értelmezi a jelentésüket. Az aranyos emodzsik akár hátsó szándékról is árulkodhatnak, ha nem a megfelelő kontextusban használod őket. A legjobb, ha mértékkel küldözgeted az aranyos állatkákat és a mosolygós fejeket. A szívekkel pedig egyértelműen bánj csínján!

Nyitókép: Thomas Barwick/DigitalVision/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: