Féltékenység és irigység? A barátságban nincs helye!

Örülj a saját sikerednek, hogy örülhess másénak!

A féltékenység bárkit magával ránthat, sőt még a baráti kapcsolatainkban is felütheti a fejét. Fontos megtanulni, ha másokhoz mérjük magunkat, mindig alul maradunk: íme pár tipp, hogyan legyünk úrrá ezen a kellemetlen érzésen.

Gyilkos, romboló és pusztító érzés: amikor a barátnőd épp az előléptetéséről, az új szerelméről vagy a közelgő anyaságról mesél, rajtad pedig eluralkodik az ismerős érzés, féltékeny vagy. Talán senkit nem lepünk meg azzal, ha azt mondjuk, csakis akkor kezelhetjük ezt a kellemetlenséget, ha megtanuljuk szeretni, tisztelni és elismerni önmagunkat. Íme 6 tippünk, amelyekkel te is a változás útjára léphetsz!

Értékeld, mindenek előtt önmagad!

Előfordulhat, hogy szigorúan bánsz magaddal, és mindenből a maximumot szeretnéd kihozni. Bármit csinálsz, semmire nem leszel büszke, a sikereket természetesnek veszed, a bukásaid felett pedig hetekig keseregsz. Ilyen mentalitás mellett képtelenség örülni más boldogságának, mert a saját oldaladon csak a kudarcaiddal szembesíted magad. Természetes, hogy időnként ambivalens érzések munkálkodnak benned, de a másik sikerétől nem leszel kevesebb.

Használd a féltékenységet motivációként!

A féltékenység felemészthet, de egy szintig motivációként is szolgálhat a változtatáshoz. Amikor hajlandó vagy magadba nézni, közelebb kerülhetsz a céljaidhoz, és rájöhetsz arra, mi motivál a cselekvésre. Így az irigység valójában iránytűként szolgálhat, amely utat mutat számodra. Ha vegyes érzelmeid vannak a barátnőd új állása miatt, talán ez annak a jele, hogy te is munkahelyet szeretnél váltani. 

Légy hálás!

A nagy féltékenységben hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mennyi mindenért lehetünk hálásak. Amikor rosszul érzed magad, mert a barátnődnek megkérték a kezét, miközben téged messziről elkerül a szerelem, tegyél egy szívességet magadnak: fejezd be a siránkozást! Legbelül tudod, hogy értelmetlen összehasonlítani az életed máséval, mivel mindenki különböző csomagokkal próbál szerencsét. Nézz szét, és vedd sorra azokat az embereket, életkörülményeket, élményeket, amelyek jó érzéssel töltenek el.

Erősítsd meg a barátságotokat!

A féltékenység többnyire lerombolja a kapcsolatokat, de esetenként szorosabbra is fűzheti a barátságot. Hogyan? Légy bátor, és mondd a barátnőd szemébe, hogy piszkosul féltékeny vagy rá a sikerei miatt. Ha valóban jó barát, akkor nem fog önelégülten továbbállni, hanem empátiával fordul feléd, és őszintén beszélhetsz vele. Az elfojtott, ki nem mondott belső frusztrációk lépésről lépésre mérgezik a kapcsolatokat. A legvégén olyan dolgok is rossz érzést válhatnak ki belőlünk, amelyek egyébként nem zavaróak a számunkra. A legrosszabb esetben direkt keressük a gócpontokat, hogy neheztelhessünk a másikra. Ne hagyd, hogy a féltékenység kettőtök közé álljon! Hidd el, a barátságotok csak erősebb lesz attól, ha képesek vagytok megnyílni egymásnak.

Szabj határokat!

Bizonyos esetekben szükség lehet határokra, hogy megvédd magad a kellemetlen helyzetektől. Ha vannak olyan témák vagy tevékenységek, amelyekről tudod, hogy féltékenységet váltanak ki belőled, próbáld kerülni őket. Ez nem azt jelenti, hogy söpörd a problémát a szőnyeg alá, de némi körültekintéssel megelőzheted a bajt. Ha a barátnőd felhoz egy témát, ami téged érzékenyen érint, bátran oszd meg vele az aggodalmaidat.

Válts perspektívát!

A barátságok könnyedén elúszkálnak a virtuális világ felszínén, ami félreértésekhez és féltékenységhez vezethet. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy az online kapcsolattartás nem helyettesítheti a személyes kontaktust. Ha a barátnőddel elmaradnak a délutáni közös kávézások, és elszórt üzenetekben kommunikáltok egymással, nagyobb eséllyel szemlélitek felszínesen a másik életét. Mielőtt egy üzenet miatt elvakítana a féltékenység, finoman emlékeztesd magad, hogy nem látod a teljes képet, és néhány mondatból nem vonhatsz le következtetéseket. Lehet, hogy a saját életedben is vannak olyan aspektusok, amelyekre a barátnőd féltékeny lehetne. A félreértések elkerülése végett, tessék találkozni egy finom bor társaságban, és beszélgessetek egy nagyot. 

Nyitókép: Drazen Zigic/iStock / Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: