Feminista átdolgozás készül Orwell klasszikus regényéből, az 1984-ből

George Orwell klasszikus regényének új változata Winston Smith szeretője, Julia szemszögéből fogja bemutatni a jól ismert történetet.

Az elmúlt években több olyan klasszikus mű újragondolt változatát is megismerhettük, amely nem a férfi főhős, hanem egy női karakter szemszögéből mutatja be a cselekményt. Elég csak Madeline Miller 2018-ban megjelent Circe című regényére gondolni, amelyben különféle görög mítoszok – például az Odüsszeia – újraértelmezett változatát is elolvashatjuk. De ugyanebbe a kategóriába tartozik Natalie Haynes A Thousand Ships címet viselő könyve, amely a trójai háború mitológiáját meséli el az érintett nők oldaláról. És természetesen Jean Rhys Jane Eyre előzményregényeit sem hagyhatjuk ki a feminista hangvételű átiratokból. 

A sor hamarosan egy újabb művel bővül: George Orwell 1984 című regényének készítik el új változatát, amely Winston Smith szeretője, Julia szemszögéből képzeli el újra a történetet. Az egyszerűen Julia címet viselő projekt Sandra Newman amerikai író nevéhez köthető, akit korábban a The Country of Ice Cream Star című regényéért a Nők szépprózai díjára is jelöltekGuardian szerint Orwell jogutódai „egy ideje már kerestek” olyan szerzőt, aki hűen papírra tudná vetni Smith szeretőjének történetét. A szerző disztópikus víziójáról még az is hallhatott, aki valójában sosem olvasta a regényt, hiszen olyan fogalmak ivódtak be a köznyelvbe az általa megalkotott világból, mint a Gondolatrendőrség, a 101-es szoba vagy a Nagy Testvér, aki mindig „figyel minket”.

Ismerős, mégis merőben új történet

Orwell szerint Julia „sokkal éleslátóbb, mint Winston, és kevésbé fogékony a pártpropagandára.” Az átdolgozást még érdekesebbé teszi, hogy a nő önmagában is összetett karakter, és az új elmesélés révén még mélyebben megismerhetjük őt, motivációit és döntéseinek okát. „Orwell regényének két megválaszolatlan kérdése van: az, hogy Julia mit lát Winstonban, és hogyan birkózik meg a párthierarchiával” – mondta Bill Hamilton, az AM Heath irodalmi ügynöke és Orwell végrendeleti végrehajtója. „Sandra Newman teljesen meggyőző módon veti bele magát a Big Brother világának mélyébe, miközben egyszerre marad hű az eredeti történethez, de egyben drámaian eltérő narratívát is biztosít mellé.”

Az 1984 feminista feldolgozása egy ideig még biztosan nem kerül publikálásra, hiszen a szerző először legújabb,  The Men című regényét vásárolhatjuk majd meg a könyvesboltokban. Ez a könyv – amelynek cselekményéről annyit lehet tudni, hogy minden Y kromoszómával rendelkező ember eltűnik a világból – 2022 júniusában jelenik meg. 

Forrás: Dazed
Nyitókép: Justin Sullivan/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: