Fenntartható esküvőről álmodozol? Íme 5 tipp, hogyan találhatod meg a tökéletes menyasszonyi ruhát

A fenntartható esküvők korában az a menyasszonyi ruha a legtrendibb, amelyik „zöld”. Ha te is szeretnél környezetbarát alternatívát találni, segítünk hogyan kezdj hozzá.

Ahogy a környezetvédelem és a tudatos vásárlás egyre inkább a mindennapjaink részévé válik, úgy az esküvőszervezés során is egyre többen hajlanak a fenntartható megoldások felé. A szakértők szerint nem kizárt, hogy a következő években teljesen átalakulnak a hagyományok, és egy új korszak kezdődik. Ezt alátámasztja, hogy a minimalista stílus, a természetközeli hangulat és a szűk családi körben megrendezett ceremóniák egy ideje már nagyon népszerűek. Arra is figyelmeztettek minket, ne lepődjünk meg, ha a klasszikus esküvői ruhák kereslete hamarosan visszaesik. Ha hihetünk a globális trendeknek, a menyasszonyok ezen a téren is környezetbarát alternatívákat keresnek.

Az esküvő megtervezése közben valamikor az okozta a legnagyobb dilemmát, milyen színekben pompázzon a helyszín, milyen virágok kerüljenek a csokorba vagy milyen betűtípussal írják a meghívó szövegét. Napjainkban viszont gyakran a környezettudatosság befolyásolja az ifjú pár döntéseit. Itt jön képbe a menyasszonyi ruha, amely normál esetben határozottan nem a „zöld” kategóriába sorolható. Ezzel mindannyian tisztában vagyunk, nem véletlen, hogy a Pinteresten 235 százalékkal nőtt a „kevés hulladékot termelő esküvő” kifejezésre való keresések száma. Amennyiben te is fenntartható esküvőben gondolkodsz, akkor ezek a lehetőségek segíthetnek megtalálni a tökéletes „zöld” ruhát.

1. Vásárolj fenntartható márkától 

A fenntartható esküvői ruha megtalálásának egyik legegyszerűbb módja, ha olyan márkától vásárolsz, amely etikus és környezetbarát termékeket kínál. Ebbe az is beletartozik, hogy hazai tervezőtől vásárolsz, de ilyenkor is érdemes megkérdezni, milyen az alapanyag összetétele és honnan szerzik be őket. Még jobb, ha kifejezetten fenntartható magyar brandtől vásárolsz, ahol kiemelt figyelmet kap a környezetvédelem. A Balintsara Bridalwear egy családi vállalkozás, ahol régi, de jó állapotban lévő csipketerítőket és függönyöket is beépítenek a ruhákba. Emellett igyekeznek minél kevesebb textilhulladékot termelni és vegán alapanyagokat használni. 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Balint Sara (@balintsara) által megosztott bejegyzés

Magyarországon még nem, de más országokban jótékony esküvői márkáktól is vásárolhatnak a jövendőbeli arák. Ilyen például a londoni székhelyű Brides Do Good, amelynek küldetése, hogy megvédjék a kiszolgáltatott helyzetben lévő nőket. A menyasszonyi ruhák árából befolyt összeg kétharmadát olyan jótékonysági programokba fektetik, amelyek többek között a gyermekházasság megszüntetésért is küzdenek.

2. Kutass kezdő tervezők vagy egyetemi hallgatók után

Ha nem engedheted meg, vagy egyszerűen nem szeretnél nagy összeget kiadni a ruhádra, akkor sem kell lemondanod egy egyedi tervezésű darabról. Érdemes a közösségi oldalakon kevésbé ismert magyar tervezőket keresni, vagy olyan egyetemi hallgatókat, akik még éppen tanulják ezt a szakmát. A profiljukon megosztott képekből, korábbi munkáikból egyszerűen meg tudod állapítani, hogy szimpatikus-e a stílusuk. Ha igen, akkor semmit sem veszíthetsz azzal, ha megkérdezed, vállalnak-e esküvői ruha tervezést/készítést. Az ő munkabérük és az alapanyag ára valószínűleg jóval alacsonyabb lesz, mintha egy nagy márkától vásárolnál. De ez az összeg is biztosan jól jön majd nekik a diplomakollekció előtt.

3. Gondold újra a hagyományokat

Ha a menyasszonyi ruhákra gondolunk, akkor azonnal a klasszikus fehér ruhák, a hosszú uszályok vagy a tüllhegyek jutnak az eszükbe. Ha fenntarthatóbb megoldást keresel, akkor érdemes elrugaszkodnod ettől a gondolattól. Ne ragaszkodj a hagyományokhoz, inkább keress olyan ruhát – vagy kétrészes szettet –, amit később is viselhetsz majd. Egy elegáns fehér kosztüm például remek választás, hiszen a nagy napon egy mutatósabb felsővel vagy egy egyszerű toppal is jól mutat; de máskor is hasznát veheted. Természetesen a fehér színhez sem kell ragaszkodnod, és egy pasztell árnyalatú ruhában is kimondhatod a boldogító igent. Ebben az esetben az is belefér, hogy fast fashion márkától szerezd be a ruhá(ka)t, de csak akkor, ha valóban többször is viselni fogod.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

The Fall Bride (@thefallbride) által megosztott bejegyzés

4. A vintage és a használt ruhák is remek alternatívák

Köztudott, hogy a fenntartható életmód egyik alapszabálya, hogy lehetőleg ne új, hanem használt ruhákat vásároljunk. Nem ígérjük, hogy a legközelebbi second hand üzletben találod meg álmaid ruháját – de szerencsére nem kell felkutatnod a város összes turkálóját. A közösségi média oldalakon számos olyan csoportot találsz, ahol hozzád hasonló környezettudatos menyasszonyok közösségéhez csatlakozhatsz. Az esküvő napja után sokan itt kínálják eladásra saját ruhájukat, amelyek között könnyen megtalálhatod az igazit. Vintage termékekkel a Bridal Treasures kínálatában találkozhatsz. A magyar márka a ’80-as és a ’90-es évekből származó ruhák és kiegészítők kincsestára, ahol az eredeti anyagokra gyakran kézzel dolgoznak rá.

5. A ruhabérlés régóta jól bevált módszer

Ha mégis az esküvői szalonok kínálatából választanál, akkor a ruhabérlés is fenntartható opciónak számít. Hiszen így a ruha nem végzi a szekrényed hátuljában, hanem a nagy nap után újra az üzlet kínálatába kerül és várja, hogy valaki ismét kiválassza. A statisztikák azt mutatják, hogy a klímaváltozással kapcsolatos aggályok miatt a ruhakölcsönzés újra virágkorát éli

Nyitókép: ozgurcankaya/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: