Fényt hoz az életedbe: Harminc év napsütés – Könyvajánló

„Vajon a család jelentheti-e nekünk az otthont az időben, vagy minden alkalommal újra meg kell küzdenünk ezért az otthonosságért?”

Amikor a Harminc év napsütést olvastam, eszembe jutottak a családommal kapcsolatos emlékeim, a múltam, és úgy éreztem újra otthon vagyok.

Rajongok Grecsó Krisztián műveiért, és a rajongásom a Harminc év napsütéssel sem csillapodott. Kora tavasszal Szentendrén bóklásztam, ahol betértem egy kávézóba. Leültem az egyik asztalhoz, amelyen a Harminc év napsütés pihent. Azonnal beleolvastam, és azt történt, ami Grecsót olvasva mindig megesik velem: elvarázsolt. Már az első oldal, első sorainál éreztem, hogy újabb kincsre bukkantam.

A könyv olyan, mint egy kalendárium, ahol a saját, a szüleink és nagyszüleink múltjába kalandozhatunk el. Velem is ez történt. Már az első oldal után megszállt a „hazaértem” érzés. Maga a könyv nem egybefüggő, hanem rövid történetekből áll. Szerintem, pont ebben rejlik a varázsa, és éppen ezért magával ragadó. A generációk közötti szakadékokat, elmulasztott pillanatokat, elsuttogott üzenetek körüli történeteket tárja a szemünk elé. A novellák olvasása közben döbbentem rá, hogy a nagyszüleim sorsa, ahogy ők szerettek, hittek, csalódtak, milyen hatással vannak rám. A történetek hol vidámak, hol borongósak, de mindegyikben felismerhetjük a saját életünk mozzanatait. Minden novella után szükségem volt egy kis időre, hogy folytatni tudjam a könyvet. Ha ésszel elsőre fel is fogtam miről olvasok, a szívem még a nagymamámmal üldögélt a Balaton-partján. A sorok elöntöttek nosztalgiával. Szinte éreztem a vízpart illatát és a lángosos bódék olajos szagát. Olyan volt, mintha a könyv ismerné minden érzésemet, vágyamat, a múltam fontos állomásait. Nem csoda, hogy néhány napra a Harminc év napsütés lett a legjobb barátom.

Magvető Kiadó: 3299 Ft

A könyv több a szavak karakteres ízénél, vagy frappánsan megfogalmazott gondolatoknál. Lecsupaszítja az érzéseket, miközben segít visszatalálni a gyökereinkhez. Tökéletes választás egy langyos nyári estére, vagy a strandon, amikor szeretnél elmerülni az emlékeidben.

Nyitókép: Dean Drobot/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: