Ferenc pápa pufidzsekis képét mesterséges intelligencia hozta létre

Az egyházfőről készült hamis fotó bejárta az internetet és sokakat meg is tévesztett.

A napokban lepte el az internetet egy fotó, melyen Ferenc pápa egy fehér pufidzsekit visel. A fotón úgy is tűnik, mintha valamelyik divatház kollekciójának darabját viselné az egyházfő. Azonban a valóság ennél sokkal egyszerűbb: a fotót a mesterséges intelligencia hozta létre, méghozzá a Midjourney művészeti eszközzel készült.

Az árulkodó jel

A kép annyira élethű, hogy rengeteg embert megtévesztett. Az árulkodó jel arra, hogy hamis a fotó – azon kívül, hogy Ferenc pápa valószínűleg sosem választana ilyen kabátot – az, ahogyan a csészét a jobb kezében tartja. A mesterséges intelligencia ugyanis köztudottan rosszul ábrázolja az emberi kezet, ami itt is feltűnik. Persze csak azok számára, akik tudják, mit keressenek. 

Ferenc pápa hamis fotó
A kézben tartott bögre „leplezte le”, hogy hamisított a fotó. Forrás: My Modern Met

Az eredeti ötlet

A mesterséges intelligencia által generált művészet bárki számára nyitott és sokan élnek is a lehetőséggel. A fotót egy 31 éves Chicago környéki építőmunkás, Pablo Xavier készítette. Xavier így mesélt a képeiről: „Általában vicces dolgokat csinálok, vagy tripp művészetet, azaz pszichedelikus dolgokat készítek. Egyszerűen eszembe jutott: a pápáról kellene készítenem egy képet. Aztán a többi jött magától.”

Felrobbant az internet

Xavier március 24-én, pénteken készítette el a képet, majd közzétette az „AI Art Universe” (A mesterséges intelligencia művészeti univerzuma) nevű Facebook-csoportban, később pedig a Redditen. Szombatra pedig már elkezdte bejárni az internetet; maga a készítő is megdöbbent, milyen gyorsan terjedt el a kép. „Egyszerűen le voltam nyűgözve. Nem gondoltam rá, hogy ekkorát robban” – mondta Xavier. Persze, számára is „határozottan ijesztő” volt, hogy az emberek igazinak hitték a képet anélkül, hogy egy pillanatra is megkérdőjelezték volna a valódiságát.

Kell egy kis szkepticizmus

Ez az élmény pedig felnyitotta Pablo szemét, különösen arra nézve, hogy ezek a hamis képek milyen hatással bírnak. „Ezen korábban nem is gondolkodtam” – mondta. „Határozottan súlyos lesz a helyzet, ha a kormányok nem kezdenek el törvényeket hozni, hogyan szabályozzák a mesterséges intelligenciával készített képek terjesztését.

Ez pedig jó lecke ez mindannyiunk számára, mivel a mesterséges intelligencia egyre inkább összefonódik mindennapi életünkkel. A digitális műveltség olyasvalami, amit folyamatosan tanulnunk kell. A pápa a kamu pufidzsekiben pedig kiváló emlékeztető arra, hogy a legjobb, ha szkeptikusan szemléljük, ha valami furcsát és hihetetlent látunk az interneten.

Forrás és nyitókép: My Modern Met

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: