Férfi-nő barátság létezhet, és valójában sokat tanulhatunk belőle

A férfi és nő közötti barátság megosztó téma. De ha elfogadjuk, hogy létezhet a két nem között csak lelki szintű kapcsolat, akkor a következő előnyökkel számolhatunk.

Legalább akkora fejtörést okoz, hogy létezik-e férfi és nő között barátság, mint a tyúk vagy tojás kérdése. Az emberek két táborra oszlanak. Vannak, akik esküsznek arra, hogy az ellenkező nemű barátságok mélyén mindig lapulnak gyengéd érzelmek és az egyik fél idővel többet kezd érezni. Mások szerint viszont férfi és nő kiválóan egymásra hangolódhat mindenfajta testi vonzalom nélkül is.  Szavunk igazán nincsen rá, talán leginkább a plátói barátság fejezi ki a kapcsolódás lényegét. A plátói szó Platón görög filozófusra utal. Ő elmélkedett arról, hogy az emberek milyen különböző módon szerethetik egymást és kereshetik az igazságot. Idővel a nevét a nem romantikus és nem szexuális viszonyokkal kezdték el összekapcsolni, különösen azokkal, amelyek mély és különleges kötődéssel járnak.

pár kávé otthon
Fotó: Luis Alvarez/ Getty Images

Az ilyen barátságok többről szólnak, minthogy valamelyik fél a „barátzónában” ragadt volna.

A kapcsolat középpontjában egyszerűen nem a vonzalom, hanem a kölcsönös érdeklődési kör, szeretet és megértettség érzése áll. Persze le tudunk élni nélküle egy életet, de ha megadatik egy valódi, érdekmentes kapcsolat, amit megfelelő mederben tudunk tartani, akkor sokrétű előnyökkel gazdagodhatunk egy ellenkező nemű barát képében.

Új nézőpont

Az egyik elsődleges pozitív hozadéka a férfi-nő barátságoknak az egynemű baráti kapcsolatokkal szemben, hogy sokkal szélesebb perspektívából ismerhetjük meg a világot általuk. Kétségtelen, hogy egy nő és egy férfi másként tekint dolgokra és így lehetőségünk nyílik úgy megismerni a férfiak gondolkodását, hogy közben nem vakít el a szerelem vagy a másik irányába történő megfelelés. A túlgondoló, analizáló és érzelemfókuszú női szemléletet felfrissíti egy fiú barát, akinek a szemén keresztül teljesen új megvilágításba helyezhetjük a problémáinkat és saját magunkat.

Lehetőség a sebezhetőségre

A férfiak számára a vegyes nemű plátói barátság előnyei még erősebbek lehetnek. Azt jól tudjuk, hogy a férfi és női barátságok merőben különböznek. Míg a nők az érzelmek megvitatására, kölcsönös támaszra vágynak, addig a férfiak inkább haverkodnak, és a közös élményekre, szórakozásra fektetik a hangsúlyt. Éppen ezért a kutatások szerint a férfiak gyakran számolnak be magányérzetről még akkor is, ha sok fiú barátjuk van. Ez annak köszönhető, hogy ők hajlamosabbak kerülni egymás között az érzelgősséget és mélyebb témákban nem tudnak egymás támaszai lenni. Ez könnyen megugorható azonban egy férfi-nő barátságban, ahol az erősebbik nemnek lehetősége nyílik felvállalni a sebezhetőségét, anélkül, hogy emiatt meg lenne bélyegezve.

Fotó: Instants/ Getty Images

Önbizalom

Akárhogy is, de a férfi a nő szemében, a nő pedig a férfiéban látja meg saját értékét, férfiasságát vagy nőiességét. Ehhez nincs mindig szükség gyengéd érzelmekre vagy szexuális vonzalomra. A vegyes barátságok abban is segíthetnek, hogy kölcsönösen felépítsük egymás önbizalmát. Tippeket adhatunk randitéren és segíthetjük a kibontakozást saját nemiségünkben. Persze, mindez egy párkapcsolatban is megélhető, de a barátságban mindez jóval könnyebb, mert nem itatja át a tetszeni vágyás súlya.

Különleges érzés megtapasztalni egy olyan törődést, amely túlmutat a család határain és a romantika elvárásain.

Felszabadító lehet, ha valaki elismeri a szépségünket, értékünket, gondoskodik rólunk, anélkül, hogy az ágyba szeretne csábítani.

Ezekre érdemes figyelni

Az éremnek azonban mindig két oldala van. Az előnyök mellett a férfi-nő barátságok hátrányairól is több szót ejthetnénk. Ilyen például, ha a házastársak vagy a külvilág nem veszi jó néven a kapcsolatot, féltékenykedés üti fel a fejét, vagy éppen viszonzatlan szerelem alakul ki egyik félnél. Ezek mind megnehezíthetik és terhessé tehetik a barátságot. Bizonyára nem mindenkinek való és sokaknak csak felesleges bonyodalmat okoz ez a felállás, de akik megfelelő határhúzással és önismerettel mégis megtalálják a helyüket benne, azok kivételes módon gazdagítják a kapcsolati hálójukat és a barátság magasabb szintjeit is megismerhetik.

Nyitókép: Morsa Images/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: