Férfibeszéd: Ilyen a nő, akivel leélném az életem

Mert azért ilyen is akad

Amikor egy szerkesztőségben udvariasan várakozol a sorban a kávéfőző előtt, és egy kedves kolléganőd neked szegezi azt a kérdést, hogy milyen nővel tudnád leélni az életed, akkor rájössz, hogy túl sokat kávézol.

Ha ezt kamaszként kérdeznék tőlünk, akkor azonnal rávágnánk, hogy szőkével, akinek nagy a… szíve. Aztán ahogy telnek az évek, bonyolódnak a dolgok. Kezdjük ott, hogy az élet szerencsés esetben elég hosszú. Szerencsétlen esetben pedig nagyon hosszúnak tűnik. Egy életre szóló, rossz párválasztás esetén pedig maga az örökkévalóság.

A tökéletes illúziója

Azt gondolom, hogy van pár olyan fogalom, ami teljesen félrevezet minket, és ebből sok probléma születik. Ilyenek a „tökéletes”, meg „az igazi” és a „nagybetűs Ő”. Nem hiszem, hogy cinikus lennék, de én ezekben nem hiszek. Nincs tökéletes ember, és nincs olyan nő, akit nekünk teremtettek. Ha valaki úgy keres társat, hogy az mindenben passzoljon hozzá, akkor előbb-utóbb azon kapja magát, hogy egyre több sikertelenség éri az ismerkedésben. Az emberek nem mobiltelefonok, hogy ki tudd válogatni a félmillió típus közül azt, amelyikkel nem kell kompromisszumot kötnöd. Ráadásul folyamatosan változol te is, és a másik is. Hogy lehetne így bárki is tökéletes egy életen keresztül?

Hasonló a hasonlóval

„Similis simile gaudet”, tartja a latin mondás, és valójában én is hiszek abban, hogy hasonló a hasonlónak örül. Lehetséges, hogy van erre működő ellenpélda, de szerintem muszáj, hogy az alapvető értékek megegyezzenek adott pár női és férfi tagjánál. Én legalábbis semmiképp sem tudnék leélni egy életet egy olyan nővel, aki teljesen mást gondol például az őszinteségről, a felelősségről, a monogámiáról és a bizalomról stb. Ha ilyen alapvető dolgokban különbözik két ember, akkor az a kapcsolat csak akkor fog működni, ha az egyik fél feladja a személyisége egy részét. Ezt persze senki sem tenné szívesen, a másiktól pedig nem korrekt elvárni ugyanezt. Másrészt miért kötnéd össze az életed egy olyan emberrel, akitől azt várod el, hogy alapjaiban változzon meg?

Az ellentétek vonzzák egymást

És akkor itt a másik mondás, hogy azok a bizonyos ellentétek vonzzák egymást, és az ember összezavarodva áll, hogy akkor mi az igazság. Én azt hiszem, ebben a mondásban is van valami: az új, a más, a szokatlan ösztönösen kíváncsivá tesz minket, embereket. Ez a kíváncsiság pedig könnyen átalakulhat vonzalommá. De ezek a vonzó ellentétek csak akkor működőképesek, ha nem ütköznek a már említett alapértékekkel. Különben eljutunk odáig, amit annyiszor hallottunk, és talán mondtunk is már:

Azt utáltam meg benne legjobban, amibe beleszerettem.

Az ellentétek vonzásában

Amik nélkül nem megy

Nincs kőbe vésve az sem, hogy mi az, ami nélkülözhetetlen. Talán másnak az én két feltételem nem számít, vagy tudna erősebbeket mondani, nekem viszont elengedhetetlenek. Ha ezek nincsenek meg a nőben, akkor vele nem tudnék leélni egy életet. Az egyik a kommunikációra való nyitottság. Ha a „mi a baj?” kérdésre rendszeres válasz a vádló hangsúllyal, izzó szemekkel sziszegett „semmi„, akkor azzal nem tudok mit kezdeni. Mert ilyenkor egy olyan bírósági tárgyalás vádlottja leszek, aki még a vádat sem ismeri. Ráadásul az ügyész egyben a bíró is, aki személyesen érdekelt, ügyvédről meg ne is álmodjak. Szóval nem tetszenek a koncepciós perek, a barkochbázás pedig sokkal viccesebb, ha gyerekekkel játszom. (Plusz olyankor amúgy is szégyentelenül csalok.)

A nőnek, akivel le tudnám élni az egész életem, a problémák megbeszélésére való hajlandóság mellett rendelkeznie kell az enyémhez hasonló, szarkasztikus humorérzékkel. Az általános vélekedés az, hogy a férfi szerint egy nőnek akkor van humorérzéke, ha érti a vicceit és nevet is rajtuk. Nekem ennél biztosan több kell: én is szeretek nevetni, és ha a nő nem tud adott pillanatban ugyanúgy megnevettetni, akkor ott én nem fantáziálok életre szóló kapcsolatról.

Tehát kommunikációs hajlandóság és képesség, valamint humor. Ezek jellemzik azt a nőt, akivel leélném az életemet. Nem sok támpont, és nem különösebb bölcsesség, de a legyen „szőke és nagy szíve” megoldáshoz képest mindenképpen biztató előrelépés. 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: