Egy kutatás szerint a legősibb tartósítással erjesztett ételek, vagyis a fermentált élelmiszerek depresszió ellen is segíthetnek.
Savanyúságok, kovászos uborka, kefír, joghurt, sajtok, kombucha. Hogy mi a közös bennük? Mind a fermentált élelmiszerek közé tartoznak, a legrégebbi tartósítási technikával készülnek. Eszel belőlük eleget?
Mi az a fermentálás?
Ősi technika, amelyet az ételek és italok erjesztésének érdekében alkalmaztak, jóval a hűtőszekrények forradalma előtt. Ezeket az ételeket és italokat a mikrobanövekedés és az enzimhatások állítják elő, amelyek az élelmiszerek egyes összetevőit más vegyületekké alakítják. Az erjedés során a mikroorganizmusok, mint a baktériumok, élesztőgombák vagy gombák szerves vegyületeket, például cukrokat és keményítőt alakítanak át alkohollá vagy savvá. Ezek természetes tartósítószerként működnek, és javítják a fermentált élelmiszerek ízét és állagát, így jellegzetesen erős, sós és enyhén savanykás ízűvé válnak.
A fermentáció lehet spontán, ami akkor következik be, amikor az élelmiszerben vagy a környezetben természetesen jelenlévő mikroorganizmusok erjedést indítanak el, vagy másodsorban „indítókultúra” hozzáadásával. A természetes fermentációra pedig kiváló példa az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kimchi vagy a savanyú káposzta előállítása. Az erjesztést számos élelmiszer-előállítási módszer során alkalmazzák, többek között a joghurtnál és a sajtoknál is.
Miért érdemes fermentált ételeket fogyasztani?
Az egészséges szervezet számára szükség van az egyensúlyra. A bélben lévő baktériumok az egész testünkre hatással vannak, így összefüggésben vannak a betegségekkel, gyulladásokkal. A legtöbb fermentált élelmiszer jótékony tejsavbaktériumokat tartalmaz. Ezek segíthetnek helyreállítani a baktériumok egyensúlyát a bélrendszerben, ami különösen fontos például egy gyomorrontással, hasmenéssel járó betegség után. De teljesen egészségesen sem árt fogyasztani, mivel ezek a baktériumok támogatják az emésztési folyamatokat, pozitív hatásúak lehetnek emésztési problémák esetében.
Mivel a fermentált élelmiszerekben a természetes cukrok és keményítők egy része már lebomlott, ezek az élelmiszerek sokkal könnyebben emészthetők. Az erjesztés során a tejben lévő laktóz egyszerűbb cukrokra bomlik le, amelyek, a laktózérzékenyeknek nyújtanak óriási segítséget, hiszen ezáltal könnyebben emészthető számukra a kefir, a sajt, a joghurt.
Szorongás vagy depresszió esetén is segíthet
A mai világban egyre több embernél kialakuló ételallergia és ételintolerancia miatt szakemberek kutatásokat végeztek a fermentált élelmiszerekkel kapcsolatban is. Vizsgálataik során arra jutottak, hogy a fermentált élelmiszerekben előforduló egyes baktériumtörzseknek köszönhetően javulhatnak a szorongások és a depressziós tünetek. Egy másik baktériumtörzs pedig befolyásolhatja a kortizol termelését, ennek köszönhetően akár csökkenhetnek a stressz által okozott fizikai tünetek is. De akkor is érdemes tenni egy próbát az erjesztett ételekkel, ha folyamatos puffadással küzdesz, vagy hosszú ideje kilátástalan harcot folytatsz a pluszkilóiddal. S ha korábban nem volt jellemző, de mostanában rendszeresen rád tör az édesség utáni vágy, akkor is érdemes több erjesztett ételt beiktatni az étrendedbe.
Forrás: bbcgoodfood.com
Nyitókép: Tetyana Kaganska/Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- 5 dolog, amit meg kell tenned ahhoz, hogy egészségesebben élj!
- Nemcsak a fogyásban, az egészséges életmódban is segít az alaplé
- Ezekkel a hatásokkal számolj, ha úgy döntesz, nem eszel több sajtot