Fermentált multivitaminok – Miben különböznek klasszikus társaiktól?

Új hóbort, vagy hasznos táplálékkiegészítő?

Szeretnéd tudni, hogy milyen szempontok mentén érdemes étrendkiegészítőt választanod? Erre is sort kerítünk, illetve elmondjuk, szerintünk miért a fermentált multivitaminok jelenthetik a legjobb választást!

A testünknek szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, de ezt kijelenteni jóval egyszerűbb, mint összeállítani egy olyan étrendet, amely megfelel a szervezet tápanyagigényének. Mégsem szabad félvállról venni a feladatot, hiszen a tartós tápanyaghiány először kellemetlen tünetekhez, majd könnyen krónikus betegségekhez vezethet. Ha körülnézünk egy gyógyszertárban, vagy akár csak az élelmiszerüzletek, drogériák, bioboltok polcain, azt láthatjuk, hogy rengeteg alternatíva áll rendelkezésünkre. Nehéz kitalálni, mivel teszünk jót magunknak. Azt érdemes már a legelején leszögezni, hogy a szervezetünk illetve a környezetünk számára is az a legjobb, ha a különféle vitaminokat és ásványi anyagokat természetes forrásból pótoljuk. A zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával komplexebb módon biztosíthatjuk testünk tápanyagigényét. Azonban vannak olyan élethelyzetek, amikor kénytelenek vagyunk pótolni bizonyos típusú vitaminokat vagy ásványi anyagokat. Ilyen lehet a terhesség, egy hosszabb legyengült állapot, vagy kimutatott hiánybetegség.

Milyen vitamint érdemes szednünk ilyenkor?

Először is a vitaminkészítmények nem  „csodabogyók”, amik egészséget varázsolnak, ugyanakkor, ha jól választunk közülük, jelentős előnyökre tehetünk szert. Érdemes a készítményeket aszerint csoportosítani, hogy hányféle hatóanyag van bennük: vannak a specifikus vitaminok, amelyek csak egy bizonyos mikrotápanyagot tartalmaznak. Ennél nagyobb hatékonysága van a felszívódást segítő kombinációknak, ahol az egyes nyomelemeket, ásványi anyagokat és vitaminokat úgy vegyítik, hogy segítsék egymás beépülését. A harmadik csoportba a vitaminkomplexek, azaz a multivitaminok tartoznak, amelyek nagy számú, különböző típusú mikrotápanyagot tartalmaznak. Rendszerint azzal a céllal készülnek, hogy egy szem vagy adag fedezze a napi szükségletünket.

Por, kapszula vagy tinktúra?

Lehet különbséget tenni aszerint is, hogy milyen formában kapjuk meg mindezt: tabletta, por, kapszula, tinktúra vagy akár gumicukor köntösben, a kiszerelésnek legtöbbször csak kényelmi szempontból van jelentősége. Számít ugyanakkor, hogy az adott hatóanyag milyen koncentrációban van jelen, és hogy a készítményt milyen technológiával állították elő, mert ez szoros összefüggésben van a felszívódással is. A legjobb, ha a készítmény a hatóanyagokat komplex, szerves formában tartalmazza. Ennek két jellegzetes formája ismeretes: a fermentált táplálékkiegészítők, valamint a szuperkritikus extrakció útján kinyert vitaminok.

Szuperkritikus extrakciós táplálékkiegészítők:
Igen magas minőségüket egy olyan eljárásnak köszönhetik, amely során a hatóanyagokat kíméletes technológiával vonják ki a növényekből, majd ezt követően azok koncentrációját még tovább fokozzák. Így egy kis adag is „elixír mértékű” hatással bír, amivel beindíthatjuk a szervezet öngyógyító mechanizmusait.

Miért a fermentálás?

A fermentálás egy erjesztési módszer, amelynek segítségével tartósítani lehet az ételeket. Egyik élettani előnye, hogy előemészti számunkra az ételeket. A folyamat során a baktériumok és élesztőgombák már azelőtt hasznos anyagokra bontják a cukrokat, a rostokat, a keményítőt és a fehérjéket, hogy hozzákezdenénk a megevésükhöz. Miért jó ez? Mert így akkor is fel tudnak szívódni a hasznos tápanyagok, ha a bélháztartásunk nem működik megfelelően, vagy más okból le vagyunk gyengülve.

Miben tud többet egy fermentált multivitamin?

Ezek a vitaminok éhgyomorra is bevehetők, akkor is kifejtik hatásukat. Másodszor pedig ugyanúgy működnek, mint a fermentált ételek, így sokkal nagyobb a hasznosulási faktoruk. A fermentált vitaminok közül is azok a készítmények tudnak a leghatásosabbak lenni, amelyek természetes forrásból származó tápanyagokat sűrítenek bele a pirulába. Ezek a vitaminok összességében úgy eredményeznek energetizáló, immunerősítő hatást, hogy a lehető legkevesebb erőfeszítést igénylik a szervezetünktől.

Fontos!
Egy ilyen vitamin sem helyettesíti a kiegyensúlyozott étrendet vagy a rendszeres testmozgást. Mielőtt bármilyen készítményt választasz, konzultálj táplálkozási szakemberrel, hogy megismerd, mire is van pontosan szüksége a testednek!

Nyitókép: Lallapie/Shutterstock
(mindbodygreen.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: