Feszült vagy, szorongsz? Ennek az ásványi anyagnak a hiánya is okozhatja

Nem csak a külső hatások okozhatják azt, ha több benned a feszültség vagy az aggodalom a kelleténél.

A pánik, a feszültség vagy a szorongás normális érzelmek, amelyeket jó esetben időnként észlelünk csak. De ha a szorongás krónikussá válik és pánikrohammá fajul, az már komoly egészségügyi problémát jelez. Köztudott, hogy bizonyos vitaminok vagy ásványi anyagok hiánya betegséghez vezet, de tudtad, hogy szorosan összefüggésbe hozható a szorongással és a pánikrohamokkal is?

Két vitamin és más semmi

A Japán Okayama Egyetem 2013-as tanulmányából egyértelműen kiderül, hogy a vas és B6-vitamin hiánya okozhat feszültséggel, szorongással, súlyosabb esetben pánikrohammal járó tüneteket. A kutatók megállapították, hogy a szorongásos megbetegedésekben hatalmas szerepe van a szerotoninnak, ami az agyban triptofánból szintetizálódik. A szerotoninról köztudott, hogy egy olyan neurotranszmitter, amely az agyi ingerületek átadásában játszik közre, és így nagyon fontos szerepet játszik a hangulat, az étvágy, az alvás, a szexuális funkciók, és az érzelmek szabályozásában. Hiánya ezért rendkívüli mértékben befolyásolja életminőségünket.

Mivel a B6-vitamin a triptofán koenzimének szerepét tölti be, hiánya indokolja a szerotonintermelés lecsökkenését. A szervezetünkben lévő vas pedig egy úgynevezett aromás L-aminosav-dekarboxiláz kofaktora, amely szintén részt vesz a szerotonin termelésében. Ha tehát az említett két ásványi anyag közül valamelyik nem áll rendelkezésére a szervezetnek, az egész szerotoninrendszer felborul.

Hogyan támogathatjuk a szerotonintermelést?

Ha alacsony a B6-vitamin és vas szintje a szervezetben – ami egy egyszerű vérvétellel megállapítható –, akkor az első lépés ezeknek a visszapótlása. Célszerű áttekinteni az étrendedet és kifejezetten növelni benne az adott vitamint és ásványi anyagot tartalmazó ételek bevitelét. B-vitamin pótlására alkalmasak a különböző halak, a marhamáj, a krumpli vagy egyéb keményítőt tartalmazó zöldségek és dúsított gabonafélék. Vasat pedig vörös húsokkal, csirkemájjal, borjúmájjal, tojással, szárított gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű tésztafélékkel, babbal és hüvelyesekkel lehet a legkönnyebben pótolni.

Természetesen ha ezeknek az ásványi anyagoknak a hiánya a helyes és teljes értékű táplálkozás mellett alakult ki, akkor felmerül, hogy a felszívódásukkal van probléma. Ebben az esetben érdemes szakemberrel konzultálni, aki kivizsgálás mellett tud javasolni olyan készítményeket, amelyek a szervezetben maradnak. Egyébként minden szorongással és pánikkal összefüggő tünettel érdemes szakemberhez fordulni, mert a B6-vitamin és vas mellett javasolhatnak még B12, B9 – vagy közismertebb nevén folsav – tartalmú készítményeket. Ezek azonban szigorúan vérkép alapján történnek.

Egy másik természetes gyógymód a Griffonia simplicifolia gyógynövény, amely 5-HTP-t tartalmaz, amit a szerotonin előfutárának is neveznek. Étrendkiegészítőként kapható ez a gyógynövény, azonban azért fontos orvosra bíznunk ennek használatát, mert a túl sok 5-HTP negatív következményekkel járhat, különösen akkor, ha már más, depresszió elleni gyógyszerből is van a szervezetben.

 

Nyitókép: Fotó: Lourdes Balduque/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: