Feszülten indul a hét? Itt egy dal, ami segít ellazulni

Viszlát aggasztó gondolatok!

Te is rögtön a zenéhez fordulsz, ha valami bánt vagy rázós időszakot élsz meg? Most egy olyan dalt hoztunk, ami csökkenti a stresszhormonszintet és a vérnyomást! Dőlj hátra, csavard fel a hangerőt és hagyd a csudába a hétfői motivációs idézeteket!

A zene gyógyító erejéről és léleknyugtató hatásáról már korábban is írtunk. De vajon milyen dallamok oldják legjobban a felgyülemlő stresszt? Egy csapat neurológus erre a kérdésre kereste a választ. Kutatásuk során megkérték a résztvevőket, hogy bonyolult rejtvényeket oldjanak meg a lehető leggyorsabban, eközben különböző dallamokat játszottak le nekik. Szenzorok segítségével figyelték az agyi aktivitásukat, a szívverésüket, a vérnyomásukat és a légzésüket is.

A próbatétel hatására megemelkedett az alanyok stresszhormon, azaz kortizolszintje. A zenehallgatás összességében segített nekik ellazulni, volt azonban egy dallam, ami sokkal hatékonyabbnak bizonyult a többinél. 65 százalékkal csökkentette a résztvevők szorongását, és 35 százalékkal javított a nyugalmi állapotban mért eredményeiken is. A kutatások történetében nincs még egy olyan dal, ami ilyen eredményesen enyhítené a stresszt!

Nincs más hátra, mint hogy te is leteszteld!

De mitől ilyen hatásos? A válasz egyszerű: stresszcsökkentő céllal jött létre, a Marconi Union zenei társulat hangterapeutákkal dolgozott együtt a projekt során. A ritmusok és szólamok lágy harmóniája lassítja a szívverést, csökkenti a vérnyomást és a stresszt. Mi is kipróbáltuk élesben, tökéletes relaxációs trükk a zűrös hétköznapokra! 

Nyitókép: Dougal Waters/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: