A közösségi média platformokon elterjedt egyszerű, de rendkívül ízletes receptet olyan sokan kipróbálták, hogy több helyen megcsappantak a feta sajt készletek.
Nagyjából egy évvel ezelőtt, 2020 tavaszán egy recept egyenesen a tinik kedvenc platformjáról, a TikTokról megbabonázta az egész világot. A habos kávécsoda, azaz a Dalgona egy éjszaka alatt világméretű szenzációvá vált és a koffeinimádók nemcsak az alapreceptet, hanem több különleges változatát is kipróbálták. A közösségi média platform népszerűsége azóta is töretlen, de az elmúlt hónapokban a táncos és a life hack tartalmak mellett labdába sem rúghattak a receptes videók. Egészen eddig. A legújabb trend olyan hatalmas méretet öltött, hogy néhány termelő nem tudja tartani a lépést a megnövekedett feta sajt kereslettel.
Az újabb trend videóit a #fetapasta hashtag alatt megtalálhatjátok, a bejegyzéseket már több mint 650 millió alkalommal nézték meg a felhasználók. Az őrületet Jenni Häyrinen finn gasztroblogger indította el miután „uunifetapasta” receptje országszerte elterjedt. Amerikában januárban figyeltek fel rá, azóta megállíthatatlan, és már más social media oldalakon is megjelent a népszerű recept. De mi ez a nagy felhajtás az étel körül? A recept sikerének titka az egyszerűségében rejlik: elkészítéséhez csak néhány hozzávaló és minimális erőfeszítés szükséges.
@cookingwithayeh Baked Feta Pasta is def worth all the hype!! Inspired by the lovely @feelgoodfoodie 💗 #fyp #foodtiktok #bakedfeta #pasta #foryou #foryoupage
A TikTok feta-effekt
A sült feta sajtos-paradicsomos tészta miatt Finnországban és több amerikai tagállamban is egyre nehezebb hozzájutni a fehér, krémes lágy sajthoz. A The New York Times szerint több sajttermelő és áruházlánc kínálatában is észrevehető a TikTok feta-effekt hatása. Azaz egyszerűen kifogytak a recept egyik alapvető hozzávalójából. „Sosem láttam még ilyen értékesítés növekedést és nagy érdeklődést egyetlen termék iránt sem” – döbbent meg Walshe Birney, a Kroger speciális sajtpultjainak vezetője.
Vajon tényleg ilyen szenzációs lenne ez a villámfogás? Próbáld ki, és döntsd el magad.
Sült feta sajtos-paradicsomos recept
- 500 gramm koktélparadicsom
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 tömb (200 gramm) feta sajt
- olívaolaj
- só, bors
- chili pehely (opcionális)
- 300-350 gramm tészta
- friss bazsalikom
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokon.
- A paradicsomot és a fokhagymát tedd egy közepes méretű sütőedénybe és locsold meg olívaolajjal. Tedd közepére a feta sajtot és erre is öntsd egy kis olívaolajat, majd ízesítsd sóval, borssal és ízlés szerint chilivel. Süsd 33-40 percig, amíg a fokhagyma megpuhul és a paradicsom héja leválik.
- Közben főzd meg a tésztát.
- A sajtot, a paradicsomot és a fokhagymát zúzd össze egy villa segítségével. Add hozzá a tésztát és jól keverd össze. Ha túl száraznak találod, egy kicsit adj hozzá a tészta főzőlevéből.
- Adj hozzá friss bazsalikomlevelet és tálald melegen.
Forrás: Hypebae
Nyitókép: oksana_nazarchuk/Getty Images