Fetás-paradicsomos tészta: íme a népszerű recept, amiért az egész világ megőrül

A közösségi média platformokon elterjedt egyszerű, de rendkívül ízletes receptet olyan sokan kipróbálták, hogy több helyen megcsappantak a feta sajt készletek.

Nagyjából egy évvel ezelőtt, 2020 tavaszán egy recept egyenesen a tinik kedvenc platformjáról, a TikTokról megbabonázta az egész világot. A habos kávécsoda, azaz a Dalgona egy éjszaka alatt világméretű szenzációvá vált és a koffeinimádók nemcsak az alapreceptet, hanem több különleges változatát is kipróbálták. A közösségi média platform népszerűsége azóta is töretlen, de az elmúlt hónapokban a táncos és a life hack tartalmak mellett labdába sem rúghattak a receptes videók. Egészen eddig. A legújabb trend olyan hatalmas méretet öltött, hogy néhány termelő nem tudja tartani a lépést a megnövekedett feta sajt kereslettel.

Az újabb trend videóit a #fetapasta hashtag alatt megtalálhatjátok, a bejegyzéseket már több mint 650 millió alkalommal nézték meg a felhasználók. Az őrületet Jenni Häyrinen finn gasztroblogger indította el miután „uunifetapasta” receptje országszerte elterjedt. Amerikában januárban figyeltek fel rá, azóta megállíthatatlan, és már más social media oldalakon is megjelent a népszerű recept. De mi ez a nagy felhajtás az étel körül? A recept sikerének titka az egyszerűségében rejlik: elkészítéséhez csak néhány hozzávaló és minimális erőfeszítés szükséges.

@cookingwithayeh

Baked Feta Pasta is def worth all the hype!! Inspired by the lovely @feelgoodfoodie 💗 #fyp #foodtiktok #bakedfeta #pasta #foryou #foryoupage

♬ Taste It – Ikson

A TikTok feta-effekt

A sült feta sajtos-paradicsomos tészta miatt Finnországban és több amerikai tagállamban is egyre nehezebb hozzájutni a fehér, krémes lágy sajthoz. The New York Times szerint több sajttermelő és áruházlánc kínálatában is észrevehető a TikTok feta-effekt hatása. Azaz egyszerűen kifogytak a recept egyik alapvető hozzávalójából. „Sosem láttam még ilyen értékesítés növekedést és nagy érdeklődést egyetlen termék iránt sem” – döbbent meg Walshe Birney, a Kroger speciális sajtpultjainak vezetője. 

Vajon tényleg ilyen szenzációs lenne ez a villámfogás? Próbáld ki, és döntsd el magad.

Sült feta sajtos-paradicsomos recept

  • 500 gramm koktélparadicsom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 tömb (200 gramm) feta sajt
  • olívaolaj
  • só, bors
  • chili pehely (opcionális)
  • 300-350 gramm tészta
  • friss bazsalikom

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokon.
  2. A paradicsomot és a fokhagymát tedd egy közepes méretű sütőedénybe és locsold meg olívaolajjal. Tedd közepére a feta sajtot és erre is öntsd egy kis olívaolajat, majd ízesítsd sóval, borssal és ízlés szerint chilivel. Süsd 33-40 percig, amíg a fokhagyma megpuhul és a paradicsom héja leválik.
  3. Közben főzd meg a tésztát.
  4. A sajtot, a paradicsomot és a fokhagymát zúzd össze egy villa segítségével. Add hozzá a tésztát és jól keverd össze. Ha túl száraznak találod, egy kicsit adj hozzá a tészta főzőlevéből.
  5. Adj hozzá friss bazsalikomlevelet és tálald melegen.

Forrás: Hypebae
Nyitókép: oksana_nazarchuk/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: