A répa a magyar konyha egyik legkedveltebb alapanyaga, nem csoda. Magas A-vitamin és antioxidáns tartalmának köszönhetően nemcsak finom, de egészséges is! Ki mondta, hogy superfoodok csak a tengerentúl teremnek?
A legszívesebben minden nap levest ennék. Nem titkolom a rajongásomat, másfél éve, még egy ilyen tematikájú Instagram-oldalt is elindítottam, hogy legyen okom hódolni a kedvenc szenvedélyemnek. Volt, hogy levest ettem reggel, délben és este is, de azt kell mondjam, nem tudtam megunni. Van bennük valami a szülői gondoskodásból, legalábbis én így érzem. Egy jó levest enni megnyugtató és tápláló, nem mellékesen feltölt energiával is. A hidegebb évszakokban az alapanyagok terén minden figyelmemmel a gyökérzöldségek felé fordulok, ezek a földelő típusú növények átmelegítenek a csípős időben és még egy kis színnel is feldobják a napot. Jöjjön most az egyik kedvenc krémlevesem, amit igazán könnyű elkészíteni, és még olcsó is!
Hozzávalók:
- 2 ek olívaolaj
- 1-2 fej fehér hagyma
- 1 liter húsleves alaplé
- 1 kg répa
- 1 nagyobb krumpli
- 3 gerezd fokhagyma
- fél csésze tej
- fél csésze tejszín
- só, bors
Elkészítés:
Készítsd elő a zöldségeket. A hagymát vágd apróra, a répát pucold meg, majd szeleteld fel egy centis darabokra. A krumplit hámozd meg, majd vágd nem túl kicsi kockákra. Olívaolajon dinszteld meg a hagymát, tedd rá a répát és a krumplit, pár percig hagyd pirulni, majd öntsd rá az alaplevet. Főzd 20 percig, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha egy villával szét tudod nyomkodni őket, jöhet a pürésítés. Egy botmixer segítségével készíts krémes állagú keveréket, ezután jöhet bele a tej és a tejszín. Végül tedd vissza a gázra, ízesítsd sóval, borssal, és főzd további 10 percig közepes lángon.
Nyitókép: AnnaPustynnikova/iStock / Getty Images Plus
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Ki mondta, hogy levest csak télen ehetünk? – Íme 3 recept, nem csak levesfüggőknek
- A húsleves 3 egészségre gyakorolt hatása
- Az év zöldségsztárja a karfiol: a legfinomabb sült karfiolsaláta